Jdi na obsah Jdi na menu

 

Ukaž mi svého koně a já Ti řeknu jaký jsi. . . . středověké přísloví

 

 

Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy - profesní organizace chovatelů koní a provozovatelů kočárové dopravy, fiakristů a  povozníků, která zaručuje etické zacházení s koňmi, přísně dodržuje veterinární pravidla  i platné zákony související s týráním koní  a zároveň zaručující pracovním koním důstojné podmínky. Koně ve městě pracují od roku 1989, kdy šlo o špatně kontrolovatelnou volnou živnost. Cech vznikl v roce 1992. Podmínky pro provoz kočárů v Praze jsou nejpřísnější na světě.

 

A jak to chodí?

Stanoviště pražských kočárů je na Staroměstském náměstí.

Kočár si můžete najmout v čase od 10.00 do 22:00 hodin.

Koně pracují ve směnném provozu - jedna směna trvá 6 hodin.

Směny se střídají v 16:00 hodin, kdy ranní směna odjíždí domů a odpolední začíná pracovat.

Koně mají vždy k dispozici dostatek čerstvé vody k napájení a ochlazování, které provádí zásadně kočí či jiná odborně způsobilá osoba. Je nepřípustné a nebezpečné, pokud s vodou z hydrantu manipuluje osoba cizí (turista apod.). Ochlazování koní má přísná pravidla a neodborný zásah může zvířeti způsobit tepelný šok.

Koně jsou krmeni ve stájích senem a jadrným krmivem. Napájeni vodou z automatických napáječek.

Součástí postroje určeného pro městský provoz je i tzv. plachetka, která zabraňuje znečištění vozovky koňskými kobližky. Na plachetky si koně zvykají postupně, proto má kočí na kozlíku lapač, do kterého kobližky chytá. Pokud přeci jen dojde ke znečištění a provoz to dovoluje - je kočí povinen exkrementy odstranit. Pokud z bezpečnostních důvodů není možné očistit vozovku ihned, učiní tak ve chvíli kdy je to možné. Zejména se to týká provozu v ulicích v okolí Staroměstského náměstí, kde je provoz natolik hustý, že po kočích odklízí i pověřená pěší osoba.

Koně ve městě mají speciální ortopedické podkovy s gumami v patkové části. Koně mají jistý krok, nekloužou po hladkém dláždění, lépe se vypořádávají s nerovnostmi pražských povrchů.  Guma je šetrný tlumič pro kopyta koní. Koně, kteří mají tzv. lehký krok, koveme na plastové podkovy (kov+plast a dají se částečně  tvarovat) - tyto podkovy však nelze použít na všech koních.

Kočí jsou korektně ustrojeni a odpovídají za bezpečnost koní.  

Kočáry odpovídají současnému bezpečnému provozu - mají pogumovaná kola a jsou brzděné nášlapnými kotoučovými brzdami.

Maximální počet dospělých osob ve velkém kočáru je 5. 

 

 

Co je dobré dodržovat

Bez dovolení nekrmte koně.

Nedávejte nohy v botách na čalounění v kočáře.

Za děti odpovídají rodiče či doprovodné osoby.

Neničte zařízení kočáru.

Nemanipulujte s postroji koní.

Bez dovolení nesedejte do kočáru a nesnažte se posadit dítě na koně atd..

Od koní dodržujte bezpečný odstup,  a to i v případě, že chcete fotit vč. selfie.

Nesnažte se svévolně napojit koně - když kůň sliní, znamená to, že si hraje s udidlem a je tzv. na přilnutí - je ochoten přijímat udidlo a spolupracovat s kočím (v případě jezdeckého koně s jezdcem). Při žízni mají zvířata i lidé pocit sucha v puse.

 

Zajímavosti 

Speciální podkování je náš český vynález a profesionálové z celého světa si k nám jezdí podkovy fotit. S podobnými podkovami se nyní můžete setkat v Belgii, Holandsku, Austrálii a různých státech USA.

I plachetky jsou náš český vynález a kladně je hodnotí turisté z různých koutů planety. Často se dočkáme pochvaly, že se snažíme město udržovat čisté. Z Prahy se plachetky rozšířily do celého světa.

Stanoviště je speciálně vybudované, hygienické stání - jedná se  o komplikovanou izolační stavbu. Bylo třeba se prokopat na hloubkovou kanalizaci a zajistit tak hygienicky nezávadný odvod koňské moči. Investorem celé stavby byl Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy.

Koně pro Prahu procházejí speciálním výcvikem a pečlivou selekcí, i proto, že v Praze jezdí v tramvajovém provozu. Pokud tedy kůň není v Praze spokojený, nepracuje zde.

Úroveň kočárového provozu v Praze je na jedné z nejvyšších příček na světě. 

Povozy a kočáry jsou součástí koloritu většiny světových metropolí a jejich provoz je často podporován městskými úřady.

Koně se pečlivě párují aby nejen vypadali fyzicky co nejvíc stejně, ale měli i stejný krok - pokud jsou totožně barevní je pro laika těžké je rozeznat.

Koně nepracují každý den, páry se mění aby měli dostatek odpočinku.

Během sezóny se páry cca po dvou měsících odvážejí do domácích stájí a do Prahy jedou páry nové.

ň je zvíře a nikdy není 100% spolehlivý, každý se občas lekne, zraní se či odře stejně jako člověk. I koně si mohou na dlažbě zvrtnout nohu a kulhat. Kočí se vždy snaží situaci okamžitě řešit s odbornou veterinární pomocí. O každém ošetření je veden záznam a veterinární protokol.

Koně v Praze jsou pod nepřetržitou veterinární kontrolou.

Kočí jsou profesionálové ve svém oboru i chovu koní a procházejí speciálním testem.
 
 
 
 
 
 

 

 

© 2020, všechna práva vyhrazena, Terezie Pacáková, Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy, s.r.o. -  kopírování a šíření textů a fotografií ze  stránek je trestné

 

Speciální poděkování službě Překladač Google za anglickou verzi našich stránek - Díky Google :)

 

 

 

 

 

 

o shetlandech

29. 5. 2023

Předseda Cechu, Josef Kočovský nás reprezentuje se spřežením shetlandských poníků. Podívejte se na reportáž o jejich chovu s Lucií Kočovskou, dcerou předsedy Cechu fiakrů a povozníků Čech a Moravy s.r.o..

 
Celý příspěvek