Jdi na obsah Jdi na menu

OTEVŘENÝ DOPIS PRIMÁTOROVI HMP rok 2021

OTEVŘENÝ DOPIS

Ukaž mi svého koně a já Ti řeknu, jaký jsi …. středověké přísloví

 

Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy

Pod Stárkou 25

Praha 4, 140 00

Zastoupen: Josefem Kočovským Tel 736 752 671

 

 

Nesouhlasné stanovisko s případným omezováním fiakrů v Praze

 

Vážený pane primátore,

s úctou k Vám nám dovolte, abychom Vás požádali o pár minut Vašeho drahocenného času a věnoval jste pozornost tomuto otevřenému dopisu.

Dlouho jsme se jako živnostenské společenstvo „Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy“ rozhodovali, zda je dobré a v zájmu věci reagovat na množství štvavých článků v médiích, které jsou zaměřeny proti naší práci.

Nicméně reakce na článek „Atrakce pro turisty nebo týrání zvířat? Z centra Prahy by mohly zmizet koňské povozy“, uveřejněný dne 5.6.2020 na stánkách blesk.cz. nás nenechali klidnými a dovolujeme si na výše uvedené zveřejnění reagovat.

Jsme si jisti že účelové, vytržené informace v podobě článků a hlavně fotografií, které často nejsou pořízeny vůbec z našeho hlavního města, Vám jsou předkládány jako důkazy brutality a nelidského týrání koní. Nenávistná kampaň je dokonce na některých fotkách, věřte nebo ne, počítačovými programy i více zdramatizována. Skupina lidí, kteří se rozhodli nás zničit se tak neštítí sáhnout ke všem prostředkům, jak nás zlikvidovat. Někteří z našich starších členů chovatelů koní a zároveň i soukromých zemědělců si tak ještě tento podobný stav pamatují z padesátých let, z nadvlády komunistické strany. Jistě se nechceme vracet do minulosti, do doby totalitních režimů. Nyní ale ke konkrétním faktům.

  • Koně byli stvořeni jako pomocníci při práci pro člověka, ať už orali na poli nebo vozili člověka v kočáře.

  • V hlavním městě Praze jezdily koňské povozy od nepaměti a byly součástí a koloritem města.

  • Koně, které se pohybují v centru Prahy pracují 6 hodin denně, pravidelně se střídají, spřežení jezdí maximálně 5x týdně.

  • Stížnosti týkající se znečištění ulic a chodníků nejsou zapříčiněny koňskými povozy.

Podle stanov Cechu fiakristů je povinné, aby měl každý povoz plachtu s podběrákem na koňské kobližky, o čemž je možné se přesvědčit osobně na Staroměstském náměstí.1 plachetky jsou náš český vynález a kladně je hodnotí turisté z různých koutů světa. Ne jednou se dočkáme pochvaly, že se snažíme město udržovat čisté. Z Prahy se plachetky mimo jiné rozšířily i do ostatních destinací v Evropě.

  • Koně mají k dispozici na Staroměstském náměstí hydrant, z kterého se komunikace pravidelně umývá a koně jsou z tohoto hydrantu napájeny.

Za 30 let provozu fiakrů v našem hlavním městě se nám podařilo vyprofilovat v jedinečnou službu, která má v Praze své místo. Na tomto úspěchu se podíleli i profesionálové z oblasti veterinářů, hypoterapetů, zootechniků i chovatelů koní. Fiakristé z Prahy patří ke skutečné špičce v oboru, v konkurenci všech evropských, ale světových měst. Jistě bychom mohli nyní jmenovat mnoho destinací kde je tato služba také poskytována.

Rádi bychom také zdůraznili, že členové cechu, kteří provozují kočáry na Staroměstském náměstí byli v roce 1992 vybráni ve výběrovém řízení, kde následnou podmínkou pro uzavření smlouvy o pronájmu pozemku s Magistrátem HMP bylo vybudování hygienického stání. Investorem celé stavby byl Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy a náklady byly nemalé, neboť se jednalo o komplikovanou izolační stavbu. Bylo třeba se prokopat na hloubkovou kanalizaci a zajistit tak hygienicky nezávadný odvod koňské moči.

  • Jednotlivé povozy se pravidelně střídají na ranní a odpolední směně, při střídání v 16,00 hodin se však může zdát, že je centrum „zahlceno“ koňskými povozy.2

  • Služba je kladně hodnoceno pracovníky v cestovním průmyslu, neboť nabízíme zážitkové možnosti, poklidnou jízdu v kočáře, bez smogu a hluku, aby turisté mohli obdivovat nevšední krásu Prahy.

  • Koně jsou pravidelně prohlížení veterinárním lékařem, což je uvedeno v průkazu koní. (Dovolujeme si přiložit jeden z protokolů za poslední dva roky, možno doložit i více. Koně v Praze jsou pod nepřetržitou veterinární kontrolou.)

  • Většina majitelů fiakrů a kočích je i z koňských rodiny, kde se koně chovají po několik generací.

Pro kočí, kteří jsou většinou majitelé, jsou koně životní „parťáci“. Byli svými předky vychováni k lásce a úctě ke každému živému tvorovi a ke koním obzvlášť.

Tito kočí by vědomě a ani nevědomě koním neubližovali. O koně se s pokorou starají a pečují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pokud bude zakázán provoz kočárů v centru Prahy, tak by došlo by k tomu, že by kočí přišli o práci, o příjem a majitelé o živnost. Za co by potom pořizovali pro koně krmení, veterinární péči, kováře atd. V podstatě by své „parťáky“ museli prodat a tím by ztratili svojí životní lásku, která je po celý život naplňovala. Jistá část zvířat by tak musela na jatka.

V článku je také dále uvedeno „zda je či není tato turistická atrakce využívaná čínskými a ruskými turisty“. Prahu přece nenavštěvují pouze turisté z Číny a z Ruska, ale z celého světa. V kočáře se rádi projedou i ostatní národnosti vč. Čechů, a to hlavně s dětmi, které koně neznají a ani je ve skutečnosti nikdy neviděly.

  • Koně ve městě mají speciální ortopedické podkovy s gumami v patkové části. Koně tak mají jistý krok, nekloužou po hladkém dláždění, lépe se vypořádávají s nerovnostmi pražských povrchů. Guma je šetrný tlumič pro kopyta koní. Speciální kování je náš český vynález. S podobnými podkovami se nyní můžete setkat i v Belgii, Holandsku i dalších destinací.

  • Kočí jsou korektně ustrojeni, odpovídají za bezpečnost koní a jsou pravidelně školeni.

  • Kočáry odpovídají současnému bezpečnému provozu-mají pogumovaná kola a jsou bržděné nášlapnými kotoučovými brzdami.

  • Maximální počet dospělých osob ve velkém kočáru je 5.

  • Koně pro Prahu procházejí speciálním výcvikem a pečlivou selekcí. Pokud tedy kůň není v Praze spokojený, nepracuje zde.

Vážený pane primátore, na závěr tohoto otevřeného dopisu si ještě v krátkosti dovolíme představit naši organizaci.

Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy je profesní organizace – živnostenské společenstvo chovatelů koní a provozovatelů kočárové dopravy, fiakristů a povozníků, která zaručuje etické zacházení s koňmi a přísně dodržuje veterinární pravidla a platné zákony související s týráním zvířat a zároveň zaručující fiakrovým koním důstojné podmínky. Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy vznikl v roce 1992, jako organizace, která zachovává profesní čistotu provozu fiakrů i jako partner pro segment cestovního ruchu v Praze. Podmínky pro provoz kočárů, které vycházejí ze stanov cechu byly vypracovány za součinnosti orgánů státní správy, hlavně Městské veterinární správy, Magistrátu HMP, dopravního odboru Prahy 1 a TSK, jež jsou nedílnou součástí rozhodnutí pro provozování fiakrové dopravy vydaného Prahou 1.

Vážený pane primátore koně ve městě pracují po dlouhé, letité odmlce komunistické éry, od roku 1989. Podnikání v tomto směru je stejné jako každé jiné. Jako živnostníci respektujeme všechny zákonem dané podmínky a chceme pokračovat v práci ve které jsme navázali na naše generace.

Na závěr nám dovolte tedy vyjádřit nesouhlas s možným záměrem Magistrátu hlavního města Prahy ve věci případného omezení fiakrové dopravy v Praze.

Tímto otevřeným dopisem si tak dovolujeme poukázat na nesmyslnost ataků na naše podnikání a možnost, aby byla vyvrácena nepravdivá tvrzení o provozu kočárů v Praze. V případě jakýchkoliv dotazů či nejasností nás můžete kdykoliv kontaktovat, rádi se Vám budeme věnovat i při osobním jednání.

Neberte tento otevřený dopis jako něco, co by mohlo poničit naši letitou spolupráci s Hlavním městem Prahou. Jsme však určitě rádi, že jsme Vám mohli v krátkosti představit důležitá fakta, která se týkají celé problematiky okolo kočárů v Praze. Doufáme, že Vám výše uvedené informace pomohou se na celou záležitost podívat uváženě.

Vážený pane primátore, jste vážená, vzdělaná osobnost a primátorem všech Pražanů. Nenechte se prosím zatáhnout do falešných aktivit určitých skupin.

Věříme, že citlivě zvážíte veškerá rozhodnutí týkající se koňských povozů v Praze.

 

S úctou

za Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy

 

Josef Kočovský v Praze dne 16.6.2020

předseda cechu

 

 

 

 

adresováno:

Mudr. Zdeněk Hřib - Primátor hlavního města Prahy

MgA. Hana Ttřeštíková - radní HMP

Mgr. Adam Zábranský - radní HMP

Mgr. Vít Šimral - radní HMP

Judr. Jiří Pospíšil - zastupitel HMP

Ing. Petr Hejma - starosta Prahy 1

Richard Bureš - místostarosta Prahy 1

Mgr. Jan Čižinský - starosta Prahy 7

 

 

 

 

1 V centru se pohybují také policisté na koních a pokud jsou znečištěné chodníky, tak každého jistě napadne, že s povozem není možné po chodníku jet.

 

2 Proti tomu ve Vídni vyjíždí do města až cca 50 povozů denně