Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

Vítáme Vás na stránkách naší chovatelské stanice „ze Severních vrchů“, která se nachází v katastru Kamenického Šenova, okr. Česká Lípa.

Na této stránce se dozvíte o historii tohoto sklářského města, něco málo z jeho zajímavostí a to, co nás vedlo k založení chovatelské stanice.

 

 

Historie Kamenického Šenova a některé jeho zajímavosti

 

mapa.jpgKamenický Šenov je město, které se nachází na severu Čech v Libereckém kraji, v okrese Česká Lípa. Město leží v nadmořské výšce 350 – 550 m na hranici dvou krajinných celků – Českého středohoří a Lužických hor, jež jsou zároveň stejnojmennými chráněnými krajinnými oblastmi.

 

První písemná zmínka o Kamenickém Šenově pochází z roku 1352, tehdy se jednalo o ves se jménem Sonow. Původně patřila k panství Hynka Berky z Dubé, v roce 1427 obec převzali páni z Vartenberka. V 17. století panství koupil Radoslav Kinský z Vchynic, a obec se, hlavně díky jemu, stává centrem sklářství. V té době se používají sklářské techniky jako např. malba, broušení a rytí skla. Dodnes zde existuje i Střední umělecko-průmyslová škola sklářská, jejíž předchůdkyně byla založena v roce 1856. Zdejší skláři dokázali proniknout se sklem do zahraničí již od roku 1623. Roku 1849 byla obec povýšena na městys. První sklářská huť zde vznikla roku 1886. V tomto roce byla do města přivedena železnice. V roce 1900 byl Kamenický Šenov povýšen z městyse na město.

 

Nejčastějším cílem turistů se v Kamenickém Šenově stává Sklářské muzeum, Panská skála (známá jako Varhany) a v neposlední řadě i Cyklostezka Varhany.

 

 

Sklářské muzeum

muzeum.jpgVe Sklářském muzeu naleznete expozici, která zahrnuje historii sklářství, ryté a broušené sklo ze zdejší oblasti, ale také lustry a svítidla firmy Lobmeyr. Muzeum bylo otevřeno v červenci roku 1949 v dřívější poštovní přepřahací stanici se zájezdním hostincem postaveném v roce 1770. Od roku 1919 zde měla své sídlo pobočka vídeňské sklářské firmy J. a L. Lobmeyer. Dodnes se zde pořádají výstavky místních sklářů a kulturní akce města.

 

 

 

 

Panská skála

panska.jpgNárodní přírodní památka Panská skála se nachází v nadmořské výšce 594 m n. m., na okraji Práchně (místní části Kamenického Šenova). Těžba čedičů v 18. - 19. století odhalila vysoké čedičové sloupy, zvané varhany. Tato národní přírodní památka byla a i stále je, využívána filmovými společnostmi jako místo pro natáčení v exteriéru. Mezi naše nejznámější filmové záběry Panské skály patří scéna z Pyšné princezny (1952), kdy se u tohoto čedičového útvaru schovává před pátrající hlídkou Půlnočního království král Miroslav a princezna Krasomila.

 

 

 

Cyklostezka Varhany

Cyklostezka Varhany byla vybudována na zemním tělese zrušeného úseku železniční trati Česká Kamenice - Česká Lípa mezi Kamenickým Šenovem a Českou Lípou. Přípravy na výstavbu cyklostezky začaly v roce 2001 a výstavba prvního úseku v říjnu 2007. Celá trasa, která je součástí cyklotrasy 3054, byla dokončena v roce 2013.

 

 

Proč bernardýn ?

            Asi jako u každého malého dítěte, bylo naším přáním mít doma psa. Bernardýn - s jeho mírumilovnou povahou, byl naším tajným přáním. Když náš syn přišel s tím, že by chtěl doma pejska, bylo rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že jsme v té době byli omezeni malým bytem a velkoměstem, byla naší volbou fenka křížence jezevčíka. O několik let později, po přestěhování do domku se zahradou, jsme se rozmýšleli nad pořízením dalšího čtyřnohého kamaráda. Tím byl náš vysněný bernardýn. Vzhledem k tomu, že naše bernardýní slečna splňovala předpoklady pro výstavy i chov, rozhodli jsme se zkusit absolvovat první výstavu, kterou byla Klubová výstava svatobernardských psů. Při pohledu na tak krásné a majestátní psy jsme tomuto plemeni propadli. Bylo rozhodnuto, že se pokusíme s naší (tehdy ještě 4 měsíční) fenkou, splnit všechny potřebné podmínky pro její uchovnění a založení vlastní chovatelské stanice zaměřené na chov svatobernardských psů.

 

 

 

 
 

Poslední fotografie




Statistiky

Online: 1
Celkem: 73580
Měsíc: 2557
Den: 100