Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky

Česnečka poctivá
Vývar (může být i z kostky), brambory, kvalitní libové uzené nebo klobáska, sůl, pepř, český česnek, vejce, tekuté polévkové koření, majoránka sušená, chleba, sádlo
Nejprve si na pánvi nebo v troubě opečeme na kostičky nakrájený krajíc (nebo 2) chleba. Oškrábané syrové brambory nakrájíme na malé kostky uvaříme ve vývaru skoro do měkka (nebo uvaříme brambory ve vodě a pak přidáme rozdrobenou kvalitní kostku nebo želé), přidáme na drobné kostičky nakrájené uzené, přidáme pepř, nastrouhaný nebo vylisovaný česnek (aspoň 2 stroužky na osobu), lžíci sádla (pokud nebyl vývar dostatečně mastný) a chvilku ještě povaříme do úplného změknutí brambor. Podle chuti dosolíme, dochutíme polévkovým kořením a přidáme mezi dlaněmi čerstvě rozemnutou sušenou majoránku a už jen krátce přivedem k varu. Do každého talíře mezitím rozklepneme jedno čerstvé vejce (děti to nemají moc rády) a rychle zalijeme vařící polévkou. Do polévky si pak postupně při konzumaci přihazujeme opečený chleba, aby se moc nerozmáčel a zůstal křupavý.

Minestrone – studená polévka
Zralá rajčata bez jaderníků na kousky, toustový chléb tmavší na kousky, několik lžic olivového oleje, sůl a pepř, 2 vařená vejce na kousky, vše rozmixovat a pak na talíři ozdobit opečenou slaninou, kousky vařených vajec a šunkou na kousky.

Orientální polévka
Vezmeme cca 20 dkg mletého vepřového masa, zamícháme tam nadrobno čerstvý listový špenát, nadrobno jarní cibulku, prolisovaný stroužek česneku, lžíci sojovky, trochu chilli a mokrýma rukama uděláme knedlíčky (cca 2 cm). Do kuřecího vývaru (může být i z kostky nebo želé) nasypeme knedlíčky a vaříme cca 5 -7 minut. Mezitím si nařežeme kolečka jarní cibulky a čínské zelí na čtverečky cca 3x3 cm. Po uvaření knedlíčků nasypeme do polévky cibulku a zelí, provaříme cca 2 minuty a podáváme.