Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelenina

Zapečené cukety
Menší cukety 5 kusů, mleté maso 500 g (mix), sůl, pepř, provensálské koření, vejce, mouka, strouhanka, sýr eidam 100g
Cukety rozpůlíme, vydlabeme dužinu a okořeníme. Na pánvi orestujeme mleté maso, přidáme koření, necháme lehce zchladnout, přidáme vejce, strouhanku. Touto masovou směsí naplníme lodičky cuket, dáme zapéct na 180C cca 30 minut, před dokončením je posypeme sýrem.

Středomořská plněná cuketa
Na 4 porce potřebujete: 2 větší cukety, sůl, pepř, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 300 g krůtího masa (klidně mletého), 2 stroužky česneku, 70 g rajského protlaku, lžičku oregana, lžičku sladké papriky, 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam, mozzarella)
Cukety podélně rozřízněte a pomocí nožíku a lžičky je vydlabejte. Osolte, opepřete a dejte na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Mezitím zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte pomleté nebo jemně nasekané maso, nechte zatáhnout a vmíchejte jemně pokrájenou dužinu z cukety, česnek, protlak, oregano a papriku, osolte, podlejte trochou vody a poduste do změknutí. Do směsi pak vmíchejte většinu sýra, podle chuti dosolte a opepřete a rozdělte do vydlabaných cuket. Posypejte zbylým sýrem a ještě asi 10 minut zapékejte, až je zelenina měkká a sýr rozteklý.

Pečený lilek
Lilky (jeden na osobu) rozříznout podélně na 2 kusy. Do půlek udělat 4 podélné hluboké zářezy z ploché strany až téměř ke slupce. Osolit, nechat vyslzet a otřít. Posypat pepřem a provensálským kořením, do každého zářezu vložit nahusto za sebou plátky česneku. Zalít bohatě (do zářezů) olivovým olejem. Péct cca 60 minut (40 minut na střední plamen a pak 20 minut naplno dopéct kůrčičku).

Smažený lilek
Lilek nakrájíme podélně na tenké plátky (cca 1 -2 cm), osolíme a necháme cca 1 hodinu vyrosit a pak otřeme vodu. Trojobal – do vejce dáme lžíci sojovky a do strouhanky nastrouháme najemno sýr a obalíme. Smažíme zprudka. Podáváme s tatarkou nebo dipem.

Zapečený chřest
Chřest (raději bílý) očistíme (odlomíme tvrdé konce a oloupeme škrabkou na brambory zbytek), 2 cm široké proužky slaniny nebo šunky omotáme kolem protředku, vymažeme pekáček máslem a vysypeme strouhankou, chřest vložíme do pekáčku a zasypeme konce strouhaným sýrem, osolit a opepřit, navrch opět nasypeme trochu strouhanky a dáme pár kousků másla, konce zalít smetanou nebo šlehačkou, zapečeme 15 až 18 minut v troubě na 180 C, podáváme s bramborem a proužky volského oka, posypeme bylinkami

Rajčatové ragú (příloha)
Na olivovém oleji  opéct plátky česneku (nepřipálit), přidat nahrubo nakrájená keříčková rajčata a na půlky cherry rajčata a krátce restovat, osolit a opepřit. Přidat sušená rajčata a čerstvou bazalku, prohřát a podávat.

Kimči zelenina
1 kg čínské zelí, 350g jarní cibule, 45g zázvor, 10 ks česnek, 27g chilli koření, cukr, další zelenina podle chuti, sójová omáčka (není nutná), obvykle se přidává ještě rybí omáčka. Může se ale přidat i další zelenina podle chuti.
Nakrájejte  zhruba kilogram čínského zelí na kousky o velikosti zhruba 5 x 5 cm. Ve dvou litrech studené vody rozpusťte 30 gramů soli. Zelí zalijte tak, aby zůstalo ponořené. Podobně jako při výrobě kysaného zelí i zde se hodí povrch zatížit talířem, aby bylo všechno zelí ponořené. Tato první fáze výroby trvá zhruba 12 hodin při pokojové teplotě. Zelí začne kvasit, objeví se bublinky a dostane nakyslou chuť. V druhém kroku zelí sceďte, ale nálev si ponechejte. Přidejte další suroviny. Nastrouhaného zázvoru asi 45 gramů, asi 350 gramů jarních cibulek na větší kousky o délce asi pět centimetrů, deset podrcených česneků a 27 gramů korejského chilli. Vše promíchejte. Vložte do vyvařené nádoby, zalijte nálevem, opět zatižte, aby bylo vše ponořeno. Nechte kvasit při teplotě těsně pod dvacet stupňů Celsia zhruba čtyři dny. Vyrobené kimči můžete skladovat v chladničce, vydrží zde až tři měsíce.