Jdi na obsah Jdi na menu

12. Zpráva

27. 11. 2020

12. Zpráva 

Vážení rodiče,

moc Vás zdravím v prvním adventním týdnu. Doufám, že si s dětmi doma pěkně užíváte přípravy na Vánoce. Také ve škole už se snažíme vykouzlit vánoční atmosféru alespoň výzdobou, kterou s dětmi při VV a PČ vytváříme.

Tento rok bohužel pro Vás rodiče nemůžeme uspořádat žádné společné vánoční setkání. Předvánoční atmosféru ve třídě Vám tedy alespoň bude pravidelně dokumentovat Hanka, tak sledujte naši fotogalerii.

V pondělí již budeme mít ve třídě také adventní věnec a kalendář s dobrůtkami na každý předvánoční den a stromeček, který společně s dětmi ozdobíme.

  • Všechny děti musím moc a moc pochválit, jak se ve škole chovají a velmi snaží. Trochu jsem se bála, že během dlouhého období výuky z domova zapomenou na všechna školní pravidla. Moje obavy se vůbec nenaplnily. Děti jsou moc prima. Jenom nás mrzí, že přes roušku není vidět, jak se na ně s Hankou usmíváme, tak je hodně chválíme alespoň slovem.
  • Děti také dodržují všechna hygienická pravidla spojená s častým mytím rukou. Jenom jsou smutné, že nemohou o velké přestávce běhat na chodbě, to jim hodně chybí.
  • Mám v plánu, zakoupit z peněz třídního fondu různé hry a hračky, aby měly děti o přestávkách co dělat. Děti je dostanou poslední den před vánočními prázdninami pod třídní stromeček, tak jim to prosím, neprozraďte. Přesto Vás chci poprosit, jestli by si zatím mohly nějaké drobné hry nebo hračky, o které se nebojíte, nosit do školy na přestávky.
  • Vzhledem k tomu, že často větráme i během výuky, dávejte dětem do školy i teplejší svetr, který si příp. při větrání obléknou.

V pátek jsem Vám opět po dětech poslala domů všechny pracovní sešity i desky s pracovními listy k nahlédnutí. Je zde vždy i zadání, co měly děti dělat a napsáno, zda děti pracovaly samostatně. Postupně děti vedu k tomu, aby se také učily hodnotit svoji práci.

  • Notýsky rozdám dětem v pondělí.

Plán na příští týden 30. 11. – 4. 12.

Domácí úkol na pondělí 30. 11. – Děti si přečtou list „ Naše rodina“ ( je v červených deskách), dle potřeby i vícekrát. Potom splní úkoly k textu. Řešení úkolů hledají děti v textu, nehádají je a nevymýšlí si je. Měly by důkaz správného řešení pro kontrolu znovu v textu přečíst. Prosím, dohlédněte, aby děti četly vždy se záložkou.

ČJ –  V současné době jsou v učebnici méně vhodné texty. Jsou pro děti obtížné a moc je nebaví. Tak je nechci trápit. Také je zatím pro mnohé děti velmi těžké psát své věty, které mají samy formulovat a zapsat ( např. str. 63, 65 . .) Proto se nedivte, že tyto strany písemně vynecháme. Povíme si to ústně. Vytvářím dětem PL vhodnější přímo na míru, zakládáme je do červ. desek. Vždy se snažím, aby zde bylo čtení i úkol, který dokáže, že děti textu rozumí. Naprostá většina dětí již dokáže pracovat samostatně. Pokud je však potřeba, samozřejmě s orientací v textu i s pochopením zadání dětem obě s Hankou pomáháme.

Probereme další písmena Z, Ž a F v učebnici na str. 69 s tím, že občas něco vynecháme, ale zase uděláme spoustu jiných činností. Opět budeme psát obrázkový diktát nebo jiné typy psaní slov a vět do modrého sešitu.

Ma – Hodně jsme s dětmi trénovali slovní úlohy. Vysvětlovali jsme si pojmy: řešení úlohy – příklad, výsledek, otázka, odpověď. Hodně jsme si objasňovali, co to vůbec je ta odpověď. Učili jsme se odpovídat celou větou na různé otázky. To dělá dětem zatím potíže. Také se děti snažily samy tvořit slovní úlohy k obrázkům a různým situacím, které jsme vytvářeli.

Výsledky sčítání a odčítání ústně do 5 dětem jdou dobře. Znázorňování příkladů a zápis příkladů ke znázornění pro některé děti už bylo náročnější. Vše budeme nadále různými způsoby procvičovat. V učebnici str. 40, 41, 42, 43.

Prv – Ukončili jsme téma: Plody a semena. Hlavním cílem tohoto tématu bylo, aby se děti snažily pozorovat a zkoumat. Některá pozorování nakreslit. Zdůrazňovala jsem dětem rozdíl mezi prvoukou – obrázky co nejvíce podle skutečnosti a výtvarnou výchovou, kde si můžeme vymýšlet podle své fantazie, kde nás ovlivňují pocity.

Přeji Vám pěkný a spokojený týden V. Smetanová

Angličtina

Vážení rodiče,

Máme za sebou první těžkou zkoušku v podobě výuky na dálku. Musím všechny děti moc pochválit, byly moc šikovné! Hodiny jsem se snažila dělat tak, aby byly pro děti zábavné, často nám sloužila různá videa, písničky a zpívání především ze zdroje youtube.com.

Pevně doufám, že se budeme vídat nadále už jen ve škole!

Hodiny jsou v současné době trošku složitější, to především díky nutnosti mít neustále na ústech roušky, což pro výuku cizího jazyka není příliš vhodné. Bohužel se zatím nedá nic dělat.

V měsících listopadu a prosinci probíráme tato témata:

Tematický plán na měsíc listopad:

  • Halloween
  •  čísla 1-10
  • otázka „How many?“

Tematický plán na měsíc prosinec:

  • barvy
  • základní barvy
  • tvoření otázek a odpovědí
  • Vánoce

Nadále budeme v hodinách vyplňovat aršíky s hvězdičkami za které děti dostávají jedničky. Pracovat budeme opět hodně s pracovními listy, ze kterých děti mívají téměř vždy úkol – prosím o dohled na vypracování domácích úkolů a na přípravu na hodinu angličtiny (desky s pracovními listy). Po návratu do školy dostaly děti také každý jedničku do žákovské za jejich práci při online výuce.

Děkuji a přeji pěkné dny a především pevné zdraví!

Heinzová Petra