Jdi na obsah Jdi na menu

5. Zpráva pro rodiče

5. ZPRÁVA PRO RODIČE

  • Všem rodičům opět moc děkuji za čím dál větší spolupráci. S přibývajícími písmenky, které děti poznávají, je nácvik čtení náročnější. Vím, že tato etepa počátků čtení je pro děti obtížná. I Vy rodiče musíte mít hodně trpělivosti. Věřte však, že pravidelným a správným nácvikem děti ke skládání slov dohromady, tedy ke čtení, brzy dojdou.

Naprostá většina dětí nyní pozná, dobře a rychle čte jednotlivá písmenka, která jsme probrali. (Během týdne vždy probereme 2 – 3 nová, která potom různými způsoby procvičujeme.) Nová písmena „ čteme“ potom  ve slovech. Aby děti chápaly význam těchto slov, čteme je i v krátkých větách. Čtená slova jsou zatím velmi jednoduchá a krátká. K nácviku také velmi pomáhá zápis těchto slov velkými tiskacími písmeny. Děti si tak lépe uvědomují jednotlivá písmena.

  • Ještě jednou raději zopakuji správný nácvik čtení. Teď už na různé problémy při procvičování doma jistě narážíte.

JÁMA – dítě vyhláskuje J- Á- M- A čte dohromady JÁMA. (To je ideální stav.) Důležité je, aby děti při hláskování jednotlivé hlásky zbytečně neprotahovaly. Slovo pak není k poznání. Pokud dítě neumí říct slovo po vyhláskování dohromady, vedeme je k tomu, aby je vyhláskovalo znovu a rychleji. Pokud ani to nepomůže, poradíme. V této fázi hodně dětí slova dohromady hádá. Proto je důležité opětovné rychlejší  vyhláskování. ( Cvikem se to děti naučí, věřte mi, už nějakou dobu učím.)

Slova ve větách čteme postupně a celou větu už nečteme od začátku – neopakujeme.

Pracovní listy, které dětem posílám domů k procvičení čtení, můžete s dětmi průběžně opakovat i zpětně. V učebnici je ke čtení velmi málo textu. V této fázi nácviku je opravdu velmi nutné, aby děti pravidelně četly i chvilku doma.

Respektuji u dětí různé tempo při získávání čtenářských dovedností, proto PL berte jako materiál k procvičování čtení. Vím, že pro někoho je toho hodně ze dne na den. Co se tedy nezvládne jedno odpoledne, zvládne se další nebo o víkendu. Prosím, přizpůsobte procvičování Vašemu dítěti. Rozhodně Vás ani žáčka nechci zavalit úkoly. Budu ráda, když mi případně napíšete emailem Vaše postřehy.

  • Matematické pojmy zvládají všichni výborně, psaní číslic dětem také docela jde.
  • Děti chodí již měsíc do školy. Během příštího týdne, asi i včetně dalšího víkendu, Vám každému napíši email, jak se Vaše dítko projevuje ve škole. Budu to psát průběžně, čili nedostanou zprávu všichni ve stejný den. Do notýsku dětem píšu hlavně pochvaly, ať mají radost, delší zprávy o dětech Vám budu psát emailem.

Je pravdou, že se všechny děti hodně snaží, to je nejdůležitější. Ale samozřejmě že úroveň znalostí je u dětí potom různá.

V týdnu 5. 10. – 9. 10. nás čeká:

V pondělí 5. 10. budeme slavit den zvířat – podrobnosti jsem Vám psala v emailu.

ČJ

Nové učivopísmeno  N, S, slova s těmito písmeny, krátké věty, malé úkoly k pochopení textu, odpovědi na otázky ANO, NE. V učebnici str. 33 – 38, PL v červ. deskách

Opakování:  poznávání, čtení a psaní probraných písmen a slov s nimi, hláskování slov, skládání dohromady

Ma

Nové učivo: uspořádání čísel 1 – 5, pojmy:  před,  za

Opakování: psaní číslic 1 2 3 4 5, počet 1 – 5

Prvouka

Téma podzim, podzimní plody - povídáme si o jejich významu

Pozorujeme stromy a keře, jejich části – kořeny, kmen, větve, listy, plody

Moc děkuji, že jste dětem pomohli zajistit plody a listy. Ve čtvrtek jsme si díky tomu mohli o plodech a listech povídat opravdu názorně. K pozorování jsme využili také stromy a keře na školní zahradě. Fotky dám během týdne do naší fotogalerie.

Přeji Vám moc pěkný týden     Vlasta Smetanová