Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTO + VIDEO : Představujeme trenéra brankářů Jana Šebestu

Dnes se v naší rubrice podíváme do východních čech za Honzou Šebestou, skvělým brankářem a nynějším trenérem brankářů. Velmi zajímavý rozhovor nejen o fotbale, současné situaci u nás i ve světe s nemocí Covid 19. V dolní části rozhovor se můžete podívat na zajímavé videa z brankářského treninku Honzy Šebesty.

 

Charakteristika
Jmeno: Jan Šebesta
Věk: 28
Profese: Trenér brankářů
Fotbalová kariera: V mládežnických kategoriích jsem působil v RMSK Cidlina Nový Bydžov. Po ukončení dorosteneckého věku se pohybuji na úrovni krajského přeboru. V dresu FK Jaroměř jsem nakoukl i do divize C.
Brankářský vzor: Dříve to byl charismatický španěl Santiago Canizares. Ze současných brankářů se mi nejvíce líbí Jan Oblak z Atletika Madrid.

Jan Šebesta - Individuální brankářské tréninky - Posts | Facebook

 

Můžeš se našim fanouškům malinko představit?

S fotbalem jsem začínal ve 4 letech v tu dobu ještě SK Hradec Králové. Do mladších žáků jsem proháněl soupeře na kraji zálohy, když se na soustředění zranil brankář a já si poprvé stoupl mezi tyče. Od té doby mě už z brány  nikdo nedostal. Dorostenecké roky jsem prožil v Novém Bydžově nedaleko Hradce Králové, kde se sešla vynikající parta odhodlaných kluků a i proto jsme se důstojně působili v České lize dorostu. Po vysokoškolském studiu v Opavě, která jsem úspěšně dokončil a nasbíral velké zkušenosti jsem se po třech letech vrátil zpět do Hradce Králové. Nyní působím v týmu FK Černilov hrající Královehradecký krajský přebor.

Trenuješ stále Slavii Hradec Králové brankáře?

Abych tě trošku poupravil. V krásném areálu Slavie se pouze konají brankářské tréninky. Již sedmým rokem dojíždí na tréninkové jednotky brankáří z celých východních čech. Naše práce s mladými brankáří nese ovoce, kdy po ukončení každého turnusu se 2 až 3 brankáří přesunou ze svých mateřských klubů do klubů, které hrají vyšší soutěž, či dokonce působí na profesionální úrovni a na to jsem velmi hrdí.

Co tě vedlo k tréninkům brankářů? Tvoje videa a treninky jsou nádherné, moderní a pestré. 

Vedl mě k tomu především zájem samotných kluků. S trénováním jsem začal velmi brzy, myslím, že mi bylo 16 let. Velice mě bavilo věnovat se mladým brankářům, kteří mají velký zápal do fotbalu a sledovat jejich postupné krůčky. Několik z nich již chytá vyšší soutěž než já ( smích ).

Jak vypadá fotbal v době Covidu u tebe?

Po první vlně jsme byli velice rádi, že jsme se o prázdninách mohli vrátit do tréninkového procesu, kdy dokonce byla rozjeta i mistrovská soutěž. Každý zápas jsme si užívali, protože nikdo nemohl vědět, kdy Covid společně s vládními nařízeními naši zálibu zakáže. Musím přiznat, že osobně to snáším zatím velmi dobře. Máme doma fantastickou malou dcerku, kdy se veškerý volný čas točí kolem ní a i žena je určitě ráda, že nějaký víkend budeme mít nějakou dobu pro sebe.

Máš trenérský sen? 

Trenérský sen určitě nemám. Spíš mi vždy udělá velkou radost, když mě nějaký bývalý svěřenec kontaktuje o povedeném utkání, zašle video, chce poradit nebo dokonce zašle pozvánku z reprezentace. To mi udělalo v poslední době největší radost.

 

Zde si můžete prohlédnout tréninkovou jednotku Honzy Šebesty

 

https://www.youtube.com/watch?v=bG4jIocvxNg