Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTO: Uničov byl pro mě jasnou volbou, říká trenér brankářů Tomáš Věneček

Dnes jsme si na slovíčko pozvali zajímavého trenéra brankářů Tomáše Věnečka (37), se kterým jsme probrali nejen fotbal a sport jako takový, ale i život v době covidu 19. Zapálený trenér má za sebou velmi zajímavý počet trenérských angažmá například v Brně, Třinci, Hlučíně, Rýmařově nebo exotickém kazašském prvoligovém klubu Kaysar Kyzylorda, naposledy Věneček působil v ambiciozní Břidličné.

Na obrázku může být: 1 osoba

 

Tomáši na úvod bych se chtěl zeptat jak se daří trenérovi brankářů v době Covidu 19?

" Dobrý den, tak daří se dobře, letošní rok 2020 byl malinko specifický kvůli Covidu, ale myslím si, že už hůř být nemůže, si nějak na to zvykám, že nám sport jako takový vláda zastavuje. Na jaře při první vlně, když budu mluvit za sebe nikdo nevěděl s čím máme dočinění, takže jsem to bral jako správné řešení, ale teď už se, abych řekl pravdu nevyznám ve strategii vlády, jednou řeknou budete hrát bez diváků, za tři dny to zastaví úplně, což bylo pro všechny kluby ať profesionální či amaterské dost zdrcující rozhodnutí".

 

Vy jste měl fotbal a trénování jako práci, zasáhl Vás covid 19 výrazně?

" To jste řekl dobře v minulém čase "měl" , na jaře při první vlně jsem vlastně mohl kvuli rozhodnutí vlády trénovat jen individuelně a pak už vůbec než se to zase uvolnilo no a v říjnu přišel druhý razantní krok vlády a to už nešlo prostě čekat, že dne na den jsem přišel o spoupráci na rúzných frontách, nemohlo se trénovat a hrát, takže jsem si musel najít práci, kterou mám skvělou to musím přiznat a jsem za to rád. V žádném případě nebrečím, vždycky jsem si dokázal poradit".

 

Pojďme se vrátit k vašemu rok a pul dlouhému angažmá v Břidličné, jak to hodnotíte, klub z Bruntálska má totiž velikou značku v poslení době souhlasíte?

" Jednoznačně, několik sezon hraje absolutní špičku krajského přeboru. Manažér klubu Marcel Cudrák přivedl do kabiny několik skvělých hráčů, kteří mají za sebou zkušenosti z ligovými soutěžemi a výraznou osobností se stal trenér Petr Souček, který má výrazný podíl na tom jak se klub a tým prezentuje v zápasech. Před startem letošní sezony jsem říkal, že budou na špiči tři týmy s ambicemi na divizi, Krnov, Břidličná a Bílovec a to se potvrdilo, když se poskládali přesně s jednobodovým rozestupem v soutěži. Doufám a přeji to moc Břidle,ale Bílovec a hlavně Krnov budou nebezpeční protivníci".

Brankář Břidličné Zifčák se stal jedním z nejlepších brankářů soutěže co do statistik, těší Vás to?

" Jednoznačně, jsem na něj pyšný. Vychytal pět nebo šest nul na podzim z jedenácti zápasů a z toho třikrát to vůbec nebylo jednoduché, s Fulnekem chytil tři stoprocentní šance soupeře a přispěl k remíze 0:0, s Brušperkem za stavu 1:0 nás neskutečně držel nad vodou a zase to znamenalo vítězství 3:0. Neposledně nás neuvěřitělně podržel v Bystřici, kde jsme prohrávali 2:0 v poločase, a držel nás při smrticích brejcích soupeře a za stavu 2:3 pro nás chytil v 90 minutě pokutový kop. Myslím, že udělal obrovský progres, ale ne mou zásluhou, ale svojí, že chtěl na sobě pracovat".

Na obrázku může být: Tomáš Věneček and Ludvík Zif, grass a outdoor

 

Teď momentálně působíte krátce v třetiligovém Uničově, panuje spokojenost?

"  Uničov pro mě byla jasná volba, už delší dobu jsem měl tento klub v hledáčku, protože tam trénuje Dušan Žmolík, jeden z nejlepších trenérů co znám, vlastně když jsem byl na prvním tréninku vše se potvrdilo, jeho náhled na fotbal , tréninkové jednotky jsou neskutečně profesionální, jsem uplně unešený z toho a chci se od něj učit a jsem rád, že mi tu šanci dal pracovat s brankáři".

Chtěl jsem se zeptat spolupráce v Brně či letní brankářské kempy končí?

" V Brně jsem ukončil své působení. Chtěl bych všem touto cestou poděkovat za skvělou spolupráci, co se týče brankářských kempů tak pokud časově to budu stíhat tak určitě chci pomoci mému kamarádovi a skvělému trenérovi brankářů Leošovi Škorpíkovi, který má na starosti brankáře ve Vrchovině a už několikrát jsme dělali tyto akce spolu".

 

Co byste si přál do roku 2021? 

" Hlavně zdraví, pohodu a to přeji všem lidem"

 

Zdroj: P.H. , FOTO: Jan Škrle, archiv Tomáše Věnečka