Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTO: Zdeněk Křížek se po konci profesionální kariéry věnuje výchově nových brankářských nadějí

Celou svou kariéru spojil s Českobudějovickým Dynamem, řeč je o brankáři Zděňkovi Křížkovi, který se  po ukončení profesionální kariéry věnuje v klubové akademii výchově nových brankářských talentů. 

Čtyřiadvacet let na cestách. Budějovický patriot Křížek nekončí, v Dynamu  vychovává svého nástupce | Fotbal | Sport | Budějcká Drbna - zprávy z  Českých Budějovic a jižních Čech

 

Zdeňku fotbalový fanoušci tě znají především jako profesionáního brankáře, můžeš alespoň v rychlosti připomenout tvou kariéru?
 
S fotbalem jsem začal v 9 letech ve Strakonicích.K fotbalu mě přivedl můj taťka který dlouhá léta chytal za ČZ Strakonice.Poté přes Jihočeské výběry jsem se dostal ve 13 letech do Dynama a prakticky až na vyjimku roka a půl kdy jsem byl na hostovani v Tatranu Prachatice,kde se tenkrát hrála druhá liga,tak celou kariéru jsem strávil právě v Dynamu,kde jsem letos v lete ukončil kariéru po 24 letech..
 
Nedávno jsi ukončil brankářskou kariéru, vrhnul jsi se na trénování gólmanů, můžeš nám vše přiblížit čemu se věnujes?
 
Dynamo mi nabídlo práci a trénuji v Akademii Dynama České Budějovice  mladé golmany od 13 letých až po starší dorostence a vypomáhám i u divizního béčka.
 
Šance pro nesmrtelného patriota Křížka: Jsme žízniví, ničeho nelituju |  iSport.cz
 
Jaký je rozdíl v kariéře brankáře a trenéra golmanů teď z tvého pohledu?
 
Rozdíl je to samozřejmě velký,celou kariéru jsem byl zvyklý přijít na trenink a makat a chytat co nejlépe,každodenní treninky jsou velmi náročné.Ted mám odpovědnost za mladé golmany a mojim úkolem je vychovávat golmany aby případně se mohli zapojit do ligového A týmu,kde už je obrovská konkurence, nebo pokud je bude fotbal bavit i nadále aby mohli najít uplatnění v jiném klubu.
 
Chytaš ještě někde na amatérské úrovni?
 
Po konci kariéry jsem dlouho premýšlel a vím že by mě fotbal chyběl,myslím ze nejsem jeste tak starý abych to ukončil uplně a pořad mě to baví a proto jsem se rozhodl jit si jeste zachytat krajský přebor do Oseka kousek od Strakonic.Ovsem kvůli časovému vytížení v akademii Dynama kdy musím jezdit i na zapasy ligového dorostu tak nestíhám každý zapas a jsem rad za jeden,nebo dva zapasy v měsíci, navíc teď na podzim jeste prřšlo zranění které mi taky nedovolilo byt na hřisti při zapase.Určite když to půjde chci ještě nějaký roky chytat protože mi to pořad baví,celý život mě to naplňovalo..
 
Zdenek Krizek statistics history, goals, assists, game log - Budejovice
 
Jaký je tvůj život v době Covidu 19?
 
Situace je samozřejmě nepříjemná, sport se zastavil a i akademie Dynama musela omezit provoz. Musi se respektovat nařízení vlády která zakázala trénování,takže kluci se připravují individualně.Musime doufat ze bude opět dobře a ze na jaře vsechny soutěže se opět rozjedou a lidi budou moct v klidu chodit na fotbal a nejen na fotbal ale celkově dělat sport který je baví.
 
Jaký zápas v tvé brankarské kariéře povazuješ za nejlepší? Jaro 2007 Dynamo - Sparta 2:0?
 
Na každý zapas za Dynamo vzpomínám v nejlepším. Každy zápas v lize byl pro mě zažitek.Zažil sem toho opravdu hodně v Dynamu ať už skvělé časy kdy se týmu dařilo tak i chvíle kdy se nám darilo méně, to ke sportu patrí. Ano možná tento zapas který jsi uvedl na ten nikdy nezapomenu se Spartou kdy jsme vyhrali 2:0 a byl to můj první zapas v lize proti Spartě Praha .Celkove všechny zapasy proti Spartě pro mě byli vždy něco vic ale jak sem napsal vážim si každého zápasu a každého tréninku který mě na ty zapasy připravoval..