Jdi na obsah Jdi na menu
 

Servis ořechu Shimano

Nikdy bych neřekl, že se budu hrabat do něčeho, jako je ořech Shimano. Na kole si udělám plno věcí, ale složitější věci nechávám na servisu. Ovšem člověk je někdy donucen udělat si věci sám. Tady opravdu platí, co si člověk neudělá, to nemá. 

Začalo to tím, že jsem zjistil, že má kazeta vůli. Ale na ořechu, jinak vše bylo dotažené. Ne velikou, ale přecijen ne standardní. Takže jsem zajel do servisu Kolofix (před tím jinak dobrá zkušenost). Ano, vím, že mám na kole úplně obyč náby Čínu a že nemůžu čekat zázraky, ale servisovat se snad dají. Ale reakce mě překvapila: "No, to víte, tyhle levný náboje, to nemá cenu. Tam je moc kuliček a do toho šahat se nevyplatí. To bude lepší nový náboj a výplet, to máte tak 2500Kč".

Jo, dobře, jako upgrade by to bylo asi rozumné. Ale já jen chtěl odstranit momentální nedostatek a navíc u rok starého kola se mi nechce hned měnit náboje nebo rovnou záplety. Bral bych spíše něco vy stylu, jo podívám se na to a uvidíme.

Takže každopádně jsem si řekl, že se na to podívám sám. Návodů na internetu plno a přitom poměrně jednoduchá operace. 

Pořídil jsem si i speciální klíč HG na sundání misky (matice) ořechu, která vlastně tvoří z jedné strany i dráhu kuliček pro kónus. Šlo by to asi i šroubovákem, ale ať to má nějakou úroveň :-). A pod touto miskou jsou tři podložky. Jedna silná a dvě tenčí. A odebráním podložek se vymezuje právě ta vůle. Miska pak dosedne více na kuličky. Vyndal jsem tu nejtenčí. Možná by byla lepší ta silnější, ale říkal jsem si, že lepší drobná vůle, než žádná. Takže třeba jsem ořechu trochu prodloužil život za pár korun a trochu času.

A celý proces nebyl přitom opravdu složitý. Chce to jen trochu trpělivosti. Navíc jsem aspoň dal novou vazelínu, kde byla třeba.

Shrnutí postupu:

1. sundat kazetu, kotouč

2. ze strany kotouče (levá) vytočit kónus

3. vytáhnout plechovou misku - prachovku z ořechu

4. vyndat kónusové kuličky (ložisko)

5. povolit matici ořechu stahovákem HG - levý závit!

6. vyndat podložky. Je lepší vyjmout i malé kuličky. Případně je tam můžete nechat, ale pak jdou podložky vyndávat hůře a chce to cit.