Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ernst Kretschmer - farář který daroval Bílovci zvony

9. 2. 2021

ernst-kretschmer-studienprafekt-freudenthal-1934-1.jpgErnst Kretschmer spatřil světlo světa 17. července 1903 v Petrovicích u Karviné. Brzy poté se jeho rodiče Konrad Kretschmer a Marie Kretschmer rozená Kreisel přestěhovali do Bílovce, který se stal jeho domovem. Otec Konrád i matka Marie pocházeli z Bílovecka. Ernstův dědeček Gottfried Kretschmer byl v letech 1873-1891 starostou obce Bravinné u Bílovce.

Rod Kretschmerů - větrných mlynářů je v této obci připomínán již v 18. století.

Ernstův otec pracoval jako průvodčí u C a K Severní dráhy.

Po studiích střední školy v Kroměříži a Bruntále, následovalo studium na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě. Svou primiční mši měl novokněz Ernst Kretschmer v Bílovci 18. července 1926.

V roce svého vysvěcení byl Ernst Kretschmer jmenován vedoucím studijního odboru na nově vybudovaném chlapeckém semináři v Bruntále, kde také vyučoval latinu, byl správce studentské knihovny a režisér studentského divadla. Velkým uznáním jeho úspěchů jako pedagoga bylo jmenován konzulárním auditorem (1936).

Posledním ředitelem semináře v Bruntále byl velmi vážený obchodník, Karl Schrammel z Nového Jičína. Po mnoha letech útrap v koncentračních táborech, byl roku 1945, zavražděn v KL. Buchenwald poblíž Weimaru.

Ernst Kretschmer se vrátil do Bílovce v roce 1939 jako kaplan, také učil na střední škole náboženství a latinu. Později byl přeložen do městečka Březová nad Svitavou jako farní vikář a katecheta. Od května 1942 měl na starosti farnost v Rapotíně u Šumperka, kde gestapo bez okolků zatklo pastora Stefana Nowotného, ​​protože prý někde na veřejnosti řekl: „No, nechtěl bych vidět rodný list Emmy Göringové…“ (Pastor Nowotny opustil koncentrační tábor až v roce 1945 a zemřel v roce 1950 jako farář v obci Doloplazy u Olomouce.)e-kreschmer-25-p-jubilaum-1.jpg

Bohoslužby pro nuceně nasazené polské dělníky a kontakty s uvězněným Karlem Schrammelem uvrhly také pastora Kretschmera do spárů obávané Geheime Staatspolizei, po důkladné domovní prohlídce a několika tvrdých výsleších byl nakonec propuštěn na svobodu.

Dne 6. května 1946 odešel páter Kretschmer do města Bad Vilbel poblíž Frankfurtu nad Mohanem v doprovodu své matky. Jeho otec zemřel v Bílovci již v roce 1923.

Ernst Kretschmer se stal kaplanem v klášteře Servitů. Po roce 1964 vyučoval náboženství pro zdravotně postižené v domovech sociální péče v Mnichově až do svého odchodu na penzi v roce 1974. Současně (1946-1971) působil jako katecheta na základní škole v Holzollingu a jako farář ve farnostech Holzolling a Estendorf.

Páter Ernst Kretschmer napsal také velké množství odborných článků z historie Bílovecka a Kravařska.

V roce 1991 daroval Ersnt Kretschmer spolu se svým bratrancem páterem Adolfem  Kretschmerem bíloveckému kostelu tři zvony, které odlila pasovská zvonařská dílna Perner.

Město Bílovec udělilo 28. června 1992 Ernstu Kretschmerovi titul „Čestný občan města“.

 

 

e-kretschmer-agypten-1934-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

primizzug-wagstadt-1926-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

fam-krtschmer-1905-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-kreetschmer-primizhaus-1926-1.jpg