Jdi na obsah Jdi na menu

Stylova hackovana plazova kabelka namornicka

S touto nádhernou plážovou kabelou s námořnickým vzorem se na pláži stanete určitě nepřehlédnutelnými. Plážová taška má úžasné zářivé barvy, které rozjasní každý letní den a radost vám udělá i skvělý praktický tvar. Připravte si potom už jen opalovací krém, váš oblíbený časopis, ručník, plavky a užívejte si krásné letní dny a sluníčko s touto prima háčkovanou letní plážovou taškou. 

img_6495.jpeg

Návod je určený pro začátečníky - používám jen krátké sloupky a polodlouhé sloupky. 

I opravdový začátečník si může udělat radost a vyrobit tuto letní tašku, která vypadá, jako by byla zakoupena v obchůdku na pláži. Zvolila jsem klasický vzor s námořnickými barvami, které jsou nádherně zářivé díky mé oblíbené přízi LACE AYAZ. Do této námořnické verze plážové tašky jsem se úplně zamilovala a myslím, že bude skvělým dárkem pro mé přátele. 

Níže je pro vás připraven návod i video návod zdarma.

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování této prima letní plážové námořnické tašky? Nevadí! Léto ještě nekončí. Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do práce později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

beach-bag-pin-cz.jpeg

Rádi háčkujeme jednoduché stylové tašky? Vyzkoušejte i tento vzorek na snadnou háčkovanou mini kabelku do ruky: 

handbag-pin-eng.jpeg

Návod na plážovou tašku je uveden v jedné velikosti, ale velice snadno si jej upravíte na požadovanou velikost pro vaše letní dobrodružství.  Stačí je upravit výšku a šířku - přidáte počet ok v základním řetízku nebo počet řad a taška, která vám sedne, je na světě. 

INSTRUKCE K NÁVODU

Co budeme potřebovat?
Lace AYAZ od společnosti Vlnika –  3 klubíčka
A = červená
B = modrá
C = bílá 
https://www.vlnika.cz/z11905-prize-lace
00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček: 5.0  a 5.5 mm
Nůžky
Jehla na zapošití

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
PDS = Polodlouhý sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_6490.jpeg
Speciální technika: Křížený krátký sloupek
Krok 1: vložíte háček do sloupku, jako při háčkování klasického krátkého sloupku 
Krok 2: zde místo abychom přízi podebrali a nahodili na háček, vedeme háček přes přízi horem a přízi nabereme 
Krok 3: protáhneme přízi a dokončíme krátký sloupek jako obvykle, nahodíme přízi a protáhneme oběma očky na háčku

img_6485.jpeg

NÁVOD
DNO KABELKY
Háček 5.0 mm
Barva A
Uháčkujeme základní řetízek: 100 řo, řetízek spojíme pevným okem a budeme pracovat v kruhových řadách. 

R1: 1řo (1ks), 1 křížený ks do každého řo dokola, po do 1řo ze začátku řady (100 ks)
R2: 1řo (1ks), 1 křížený ks do každého ks z předchozí řady kolem dokola, po do 1řo ze začátku řady (100 ks)

R3 - R15: opakujeme R2 

Nyní si vytvarujeme dno kabelky. Budeme sešívat spodní část.

Práci si otočte na rubovou stranu, položte si uháčkovanou část a uhlaďte, aby se vám pěkně srovnaly sloupky k sobě. Budeme sešívat první řadu R1 - přízí A - můžeme si připravit asi 100 cm dlouhou přízi. Sešíváme oko do oka na přední a zadní části. Od začátku do konce, tedy 50 stehů. Přízi zastřihneme a zašijeme. 

img_5110.jpeg img_5112.jpeg

Práci máme stále na rub, nyní položíme sešitou část tak, aby šev směřoval nahoru a byl uprostřed naší práce, na koncích se nám vytvoří trojúhelníky. Nyní budeme sešívat dno kabelky na úrovni 6. řady kolmo na šev. Můžeme si tuto linku označit například zbytkem příze, aby se vám řada lépe sešívala, je nutné "nevybočit z řady" a sešívat přes každý sloupek, sešíváme opět obě látky k sobě. Sešívala jsem na dvakrát, od švu nahoru, dolu a zpět ke švu, aby sešití dobře drželo.

img_5111.jpeg img_5114.jpeg

Sešití zopakujeme také na druhé straně, zde si opět odpočítáme 6 řad od konce švu a sešíváme kolmo na šev, nahoru, potom dolu a zpět ke švu. Takto sešité dno zajistí kabelku, aby pěkně držela tvar, "seděla" a nekymácela se ze strany na stranu i přesto, že je poměrně vysoká. 

Práci můžeme nyní otočit a budeme pokračovat v háčkování.

Takto bude vypadat kabelka uvnitř: 

img_5141.jpeg

img_5142.jpeg

A takto bude vypadat spodní strana dna kabelky: 

img_5138.jpeg

TĚLO KABELKY
Háček 5.5 mm
Háčkujeme v kruhových řadách.
Navážeme novou barvu příze, začít můžete kdekoliv v řadě, doporučuji označit označovačem. 

Barva B
R16 - R20: opakujeme R2, 100 křížených krátkých sloupků kolem dokola, každou řadu spojíme po 

Barva C
R21 - R25:  opakujeme R2, 100 křížených krátkých sloupků kolem dokola, každou řadu spojíme po 

Barva B
R26 - R30: opakujeme R2, 100 křížených krátkých sloupků kolem dokola, každou řadu spojíme po 

Barva C
R31 - R35:  opakujeme R2, 100 křížených krátkých sloupků kolem dokola, každou řadu spojíme po 

Barva B
R36 - R37:  opakujeme R2, 100 křížených krátkých sloupků kolem dokola, každou řadu spojíme po 

img_6497.jpeg

UCHO
Háčkujte do požadované výšky kabelky. Můžete přidat více řad, pokud byste chtěli kabelku vyšší. 
V následující řadě budeme háčkovat ucho kabelky.
Doporučuji si kabelku položit a uhladit, vycentrovat po stranách. 
Tento vzorek může způsobit, že se vám začátek řady mírně posune na stranu, je třeba toto vzít v úvahu při háčkování ucha a ucho uháčkovat tak, aby bylo skutečně ve středu těla kabelky. Můžete použít 4 označovače, 2 umístit na přední stranu kabelky (10 ks od sebe) a 2 na zadní stranu. Označovače by vám měly lícovat k sobě, tak bude ucho kabelky umístěné na každé straně ve středu plážové kabelky. 

R38: 1řo, 1 křížený ks do násl 6 křížených ks, 12 řo, přes 10ks, 1 křížený ks do násl 40 křížených ks, 12 řo, přes 10 ks, 1 křížený ks do násl 34 křížené ks do konce řady, spoj řadu
R39: 1 po do nasl 6 ks, abychom se přesunuli k uchu kabelky. 14 pds kolem řetízku, nyní budeme háčkovat ks do spodní části krátkého sloupku z předchozí řady. Tím vytvoříme dlouhý krátký sloupek přes 2 řady – ten vytváří opravdu krásný olem kolem kabelky.
1 ks do nasl 40 ks háčkových, 14 pds kolem řetízku, 1 ks do nasl 40 ks

OLEM
Kolem poslední řady kabelky můžeme ještě přiháčkovat olem, zvolila jsem červenou přízi, tak aby mi hezky vršek kabelky ladit se dnem a uháčkovala jsem pevné oko do každého ks z poslední řady (pozor zde jsou háčkované ks o řadu níže), háčkujeme tedy kolem spodní části ks.

Přízi zastřihneme a zapošijeme.

img_6510.jpeg

Velikost kabelky

Šířka: 40 cm

Výška: 26 cm

Dno tašky: 13 x 20 cm

Popruh přes rameno: 160 cm

Kabelku můžete ozdobit např. námořnickými kotvičkami, nebo kytičkou, cedulkou nebo vizitkou, knoflíky nebo ponechat jen tak, jak se komu líbí, aby právě vaše kabelka byla perfektní. 
A je to - máme kabelku hotovou. Už jen zbývá zabalit si věci na vaši oblíbenou pláž nebo koupaliště a vyrazit si užívat letní pohodu. A nedivte se, pokud se vám budou lidé kolem ptát, kde se sežene, tak prima plážová taška :) Mě už se ptali! 

 

POPRUH PŘES RAMENO 

Pokud máte rády kabelku přes rameno nebo přes tělo, stačí k této plážové tašce do ruky ještě přidat popruh a ten protáhnout mezi krátkými sloupky cca 10 ks od ucha kabelky na jedné straně a 10 ks od ucha na druhé straně, popruh protáhnout dovnitř kabelky a zase ven na opačné straně, opět 10 ks vlevo a 10 ks vpravo od ucha. Popruh jsem jednoduše sešila, šev jsem umístila dovnitř kabelky, aby nebyl vidět. 

Popruh jsem si vyrobila velice snadno - uháčkovala jsem řetízek ze 3 přízí bílé barvy, není při tom nutné přízi nijak složitě měřit a stříhat, háčkujeme rovnou ze 3 přízí takto:

Položíme si přízi a vytvoříme z ní "S", zarovnáme příze k sobě, máme 3 řady, resp. 3 vlákna, která pevně uchopíme a svážeme dohromady a můžeme začít háčkovat klasický základní řetízek. Zde je několik fotek, které vám myslím pomohou tento princip pochopit a vyzkoušet. 

img_5143.jpeg

img_5144.jpeg

img_5145.jpeg

img_5150.jpeg

img_5151.jpeg

Háčkujeme až do chvíle, kdy nám dojde příze, resp. 2 příze ve smyčce. Nyní uchopíme přízi, která vede ke klubíčku a protáhnete jí smyčkou, máme tedy smyčku ve smyčce, příze zarovnáme k sobě (máme opět 2 příze ze smyčky a přízi, která vede ke klubíčku) a můžeme se pustit do háčkování řetízku opět až do doby než nám skončí příze ve smyčce. 

img_5152.jpeg

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

img_6496.jpeg

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥