Jdi na obsah Jdi na menu
 


minerály

24. 3. 2021

Další velmi důležitou složkou syrové porce jídla jsou minerální složky - vápník, fosfor, sodík, draslík, chlor a hořčík. 

Zejména vápník a fosfor jsou klíčovou složkou potravy štěněte, jelikož se jedná o stavební jednotky kostí. V menších množstvích je vápník také potřeba pro svalové stahy a fosfor v nukleových kyselinách. Je zásadní jejich správný poměr, který by měl být ideálně 1:1,3, maximálně 1:2 (fosfor ku vápníku). Nedostatek či nevyvážené množství těchto minerálů vede ke zdravotním problémům, např. k řídnutí kostí. Nadbytek zase vede k tvorbě močových kamenů. Ještě vážnější důsledky tato dietní chyba mívá na štěňata, především na štěňata velkých a obřích plemen náchylných k poruchám vývoje kostry jako jsou dysplazie a luxace. Nedostatek či chybný poměr vápníku a fosforu v době růstu může způsobit deformity a poruchy růstu, přemíra zase onu dysplazii a též špatnou stavbu kostí. Odlišné množství vápníku potřebují i březí a kojící feny nebo staří či nemocní psi. Na fosfor je krom kostí bohatá i svalovina, vápník kromě kostí najdeme i ve vaječné skořápce či ve špenátu.

Hořčík je minerál, který je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy a hraje roli v metabolismu látek. Obvykle se s jeho nedostatkem nesetkáváme. Nachází se ve špenátu, různých semenech a rybách.

Draslík, sodík a chlor patří mezi elektrolyty účastnící se přenosu nervových impulzů, komunikace buněk, svalových stahů a chlor se nalézá také v žaludeční kyselině. Sodík a chlor pes přijímá zejména v podobně chloridu sodného, neboli kuchyňské soli. Ve vyšší míře se soli vyskytují v mořských produktech. Draslík je hojný v masech.