Jdi na obsah Jdi na menu
 


výhody a nevýhody syrové stravy

Nyní si uvedeme v čem může být krmení syrovou stravou prospěšné a v čem nikoliv. 

Výhody

Chutnost

Jako podstatnou výhodu bych uvedla větší požitek z potravy. Přeci jenom - i ty nejkvalitnější granule jsou pořád jen prášek slisovaný do pelety a ať chutná sebelépe, i vy byste si raději dali skutečné jídlo. Navíc granule mají stále stejné složení a pes tak jí pořád dokola to samé, což u syrové stravy, která má být pestrá, nenastane.

jídelníček přesně na míru

Tato výhoda je podstatná především u psů, kteří trpí nějakou nemocí či alergií. Namísto složitého hledání granulí s vhodným složením si můžeme postavit vlastní recepty bez problémové ingredience či oddělit tu, která je problematická.

zvýšená odolnost vůči trávicím potížím a alergiím

Toto je něco, co jsem vypozorovala i četla v rámci studie dělané ve Skandinávii, která tvrdí, že psi krmeni syrovým masem a vodou z jezera ve štěněcím období jsou odolnější vůči gastrointestinálním potížím. Svou roli v tom pravděpodobně bude hrát skutečnost, že granule jsou sterilní na rozdíl od syrové stravy a dle hygienické teorie (teorie tvrdící, že alergie či náchylnost k trávicím potížím je důsledkem nedostatku patogenních podnětů pro imunitní systém, který si nemůže vytvářet protilátky či spustí nežádoucí odpověď vůči falešné hrozbě) je tedy pes více náchylný k alergiím a trávicím potížím.

Nevýhody

časová a finanční náročnost

Pro některé majitele může být záporem tohoto stylu krmení náročnost na čas (záleží na stylu přípravy) i náročnost finanční. Kvalitní maso může být drahé.

nebezpečí infekce

U syrové stravy existuje riziko přenosu infekce zejména pro nás. Toto riziko je velmi závislé na původu a kvalitě masa, ale je určitě třeba dodržovat hygienická pravidla, zvláště pokud se v domácnosti vyskytují děti či lidé s oslabenou imunitou. Mezi bakterie vyskytující se v mase patří salmonela, francisella tularensis, e.coli, klostridie ect., paraziti - škrkavky, tasemnice, z virů pak nebezpečný virus Aujezského choroby. Pes má jiné trávení než člověk a tak je onemocnění u zdravého jedince salmonelou vzácné, avšak přestože pes nemá příznaky, může vylučovat v trusu bakterie, které nás mohou nakazit. Proto bychom si vždy měli mýt ruce mýdlem po manipulaci s masem, důkladně desinfikovat prostor a předměty, které přišly do kontaktu s masem, od psa se po pozření masa nenechat olizovat. Maso ze supermarketu také potenciálně obsahuje vyšší koncentrace mikrob, protože je určeno k tepelné úpravě, proto bychom jej měli minimálně na 3 dny zamrazit pod -20°C, což bakterie oslabí a ihned zkrmit po rozmrazení, aby pes potravu strávil ještě než se bakterie vzpamatují a začnou se množit. Pokud máme oslabené zvíře, tomuto zdroji je lepší se vyhnout.

nebezpečí zranění kostí 

Mezi důležitá rizika krmení syrovou stravou patří nebezpečí dušení se kostí. Ačkoliv jsou psi vybavení ke konzumaci kostí, může se stát, že pes kost vdechne, zapíchne si úlomek do krku, vzpříčí se mu v tlamě či v hltanu nebo naopak uvízne ve střevech a ucpe je či propíchne. Dalším nebezpečím je zlomení zubů o kost. Tato rizika nelze zcela eliminovat, ovšem lze učinit opatření, abychom je maximálně snížili. Kosti vždy vybíráme tak, aby svou velikostí a tvrdostí odpovídaly velikosti a schopnostem našeho psa. Zpravidla se vyhýbáme krmení nosnými kostmi velkých zvířat (hovězími stehny atp.), jelikož se jedná o velmi tvrdé kosti, které mohou způsobit úraz zubů i u velkých psů. Nikdy také nekrmíme vařenými kostmi! Vařené kosti se snáze štěpí, vznikají ostré úlomky a hrozí velké riziko poranění trávicího traktu. Pro malé psy a štěňata volíme kosti měkké - například drůbeží či králičí. Větším psům můžeme nabídnout i krocana nebo jehněčí žebírka. Jestliže má náš pejsek sklony k hltání, kosti nasekáme či podrtíme na menší kusy. Krmíme nejlépe kostmi obalenými masem (křidélka, stehýnka atp). A nikdy nenecháváme psa žrát kosti bez dozoru!

nutriční dysbalance

Pokud lidé nekrmí syrovou stravou vyváženě a v potravě tedy psovi nějaká složka chybí či naopak psa jednostranně překrmujeme, může dojít k nadbytku či nedostatku určitých látek. Stává se to zejména u minerálů, stopových prvků či vitamínů. Nutriční dysbalance může vyvolat vážný stav a poškodit zdraví pejska, nota bene pokud se jedná o štěně  (je také pravděpodobně hlavním důvodem, proč veterináři neradi vidí krmení syrovou stravou). Proto je důležité si o této problematice něco přečíst předtím než se rozhodnete přejít, sestavit si vyvážené krmné plány a dávat si pozor zejména na nedostatky ve výše zmíněných kategoriích.

počítání krmné dávky

Ne každý má pochopitelně čas či chuť studovat odbornou literaturu, neměli bychom však činit kompromisy. Přechodem na domácí stravu přebíráme veškerou odpovědnost za správný příjem živin našeho psa, nuže bychom si měli být jisti, že psa živíme korektně a nehrozí mu nutriční dysbalance. Pokud nejste ochotni toto podstupovat, pak raději zvolte kvalitní granule. Zlatou střední cestou je podávání předem připravené směsi z eshopu, avšak zde se kvalita krmiva různí.