Jdi na obsah Jdi na menu
 


poradna

Pokud máte nějaký dotaz, neváhejte se zde zeptat:

Nově dělám jídelníčky na přání a individuálně i barf na přání. Více info přes email pokornakristyn@natur.cuni.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jídelníček

(Jan, 25. 3. 2022 9:07)

Dobrý den,
Chtěl bych vás poprosit o jídelníček pro štěně BŠO ze sirového masa.
Poměr hovězího, rýže, zeleniny atd. Fenku budeme mýt v květnu. Rád bych si udělal balíčky dopředu.

Děkuji

Re: jídelníček

(Admin, 27. 3. 2022 1:09)

Dobrý večer,
víte, čím krmí chovatel? Pokud krmí granulemi, počkala bych s přechodem cca 2 týdny. Příchod do nového domova je pro štěně stresující a není dobrý nápad onen stres zvyšovat ještě přechodem na nové krmivo. Po oněch dvou týdnech mi napište jeho aktuální váhu a věk a udělám vám jídelníček :-)
S pozdravem
KP

SBT 8 měsíců

(Monika, 28. 1. 2022 15:50)

Dobrý den,

máme fenku SBT, od narození krmena granulemi, u chovatele Firstmate a následně se přešlo na Wolfsblut s koninou. Fenka je modré barvy, což může být u důvod jejích problémů, opakující se plísňové záněty uší. Veterinářem nám byl doporučen BARF. Ale máme podezření, že je zároveň alergická na kuřecí a možná i jinou drůbež, testy budeme dělat až v roce, dříve prý nemá cenu. Jak sestavit pro takovéto štěně jídelníček, když právě kosti jsou doporučované spíše drůbeží kvůli měkkosti? Myslíte si, že BARF je opravdu správná cesta v tomto případě? Moc děkuji za odpověď

Re: SBT 8 měsíců

(Admin, 14. 2. 2022 1:17)

Dobrý večer,
omlouvám se za pozdní odpověď. Přestože máte podezření na alergii na kuřecí, není problém krmit barfem - ba naopak, budete to mít možná jednodušší, jelikož zde nejsou suroviny neoddělitelné jako v granulích. Pokud chcete nahradit drůbeží kosti, dobrou alternativou jsou kosti králičí, které jsou podobně měkké, ale není to drůbež. Pokud budete potřebovat pomoct s jídelníčkem či máte ještě jiné dotazy, ozvěte se.
S pozdravem
KP

Štěně a odmítání příloh

(Kateřina, 8. 12. 2021 10:09)

Dobrý den,
narazila jsem na vaše stránky a potřebuji hodně poradit. Mám štěně 4mesice 13kilo. A odmítá přílohy téměř všechny, i dršťky když dostane víc jak 3x týdne tak se tváří jak bych ji chtěla otrávit.
Mohla by jste mi pomoci jak krmit.
Je to mix AST, RR a APTB, případně jaké dávat vitamínové doplňky.
Předem moc děkuji za odpověď

Re: Štěně a odmítání příloh

(Admin, 11. 12. 2021 0:58)

Dobrý večer,
nejsem si jistá, ale zdá se mi, že jsem na podobný dotaz odpovídala ve skupině na Facebooku. Pro jistotu odpovím ještě jednou, kdybyste to náhodou nebyla vy. Pokud pes odmítá jak dršťky tak ovozel (nevím, zda jste zkoušela zamíchat do masa, vařit atp), tak dávat rozmanitou škálu orgánů a mas plus přidávat vlákninu (psyllium, jablečnou). Jinak jestli jí ty přílohy aspoň 3x týdně, tak bych jí je dávala i tak. Bull plemena jsou celkově náchylná na kožní potíže, takže doporučuji lososový olej, vajíčka, lněný olej, slunečnicový olej, chelát zinku a vitamín E v prášku. Zmíněné doplňky posilují imunitu a podporují zdravou kůži. Vzhledem k tomu, že je to štěndo, tak bych dávala i hydrolyzovaný kolagen na podporu šlach, vazů a kloubů.
S pozdravem
KP

Re: Re: Štěně a odmítání příloh

(Kateřina, 28. 12. 2021 17:57)

Nene na FB jste mi neodpovídala. Kolagen dávám v podobě mletých chrupavek trachea atd, stačí či přidat raději i hydrolizovany ten mám taky. Zeleninu s vypětím všech svých chabých sil sežere s patřičným odporem. Špenát třeba vůbec i kdybych si skákala po hlavě. Ovo nedávám vůbec, objevily se kvasinky okolo frndy.

Kombinace granulí a masa

(Romana, 5. 12. 2021 18:09)

Dobrý den,
Vaše stránky mě zaujaly a tak bych se chtěla na něco zeptat. Máme doma téměř dvouletého (*19.1.2020) psa, kříženec hovawarta, aktuální hmotnost cca 35kg, není nijak extra hladový a žhavý. Krmime granulemi (https://profizoo.cz/eshop/psi/krmivo/granule-pro-psy/podle-vyrobce/profizoo-dog/profizoo-dog-super-premium-adult-50-fresh-meat-beef-10-kg, složení se mi zdálo vyhovujici), denní dávku má rozdělenou na 2 díly. Jeden dostává ráno, druhý večer, kdy mu přidávám odhadem 250g masa. Někdy se stane, že ranní dávku přes den nesežere (ranní díl mu nechávám celý den, žere ji průběžně celé dopoledne, tento způsob jsem konzultovala s veterinarkou a souhlasila). Maso přidáváme protože se stavalo, že ikdyz dostal denní dávku granulí, nestačila mu a já nechtěla zvyšovat dávku granulí, myslela jsem, že syrové maso pro něj bude lepší. Ale k mému dotazu. Vyčetla jsem na těchto stránkách, že bych neměla najednou do misky dávat maso i granule, jenže když za dopoledne nesežere celou dávku granulí, mám mu tedy večer dát už pouze těch 250g masa, nebo třeba množství masa zvýšit? Případně bylo by pro něj lepší ráno půl davky granulí a večer polovinu denní dávky barfu? Předem díky za reakci, případně můžete odepsat na mail: nesporovaromana@seznam.cz

Re: Kombinace granulí a masa

(Admin, 6. 12. 2021 12:11)

Dobry den,
Jestli chápu vaší situaci dobře, tak chcete doplňovat denní dávku granulí masem, což můžete, v tom není problém. Problem granule a maso v 1 misce je individualní - co tak pozoruji, tak někteří psi po tom zvrací a některým (včetně mé vlastní feny) to nedělá problém, takže pokud je s tím Ok, tak mu to klidně dávejte spolu. Jinak barfovaci krmná dávka je pro Vašeho pejska je 700 g a energetická potřeba je 1367 kcal/ den. Bohužel krmivo, které uvádíte, nemá zmíněnou energetickou hodnotu, kterou byste z toho čísla odečetla pro 500 g - budeme muset tedy použít průměr, což je cca 2000-3000 kcal na 1 kg. To znamená, že můžete krmit 250 g spíš krůtího a kuřecího, aniž by pes tloustl. Pokud těch 500 g nesežere, můžete to nahradit masem, ale přemýšlela bych, zda nezačít pak přidávat i ostatní komponenty barfu - přeci jenom pak už bude maso tvořit větší část stravy psa a svalovina jako taková neobsahuje vše, co pes potřebuje. Kdyby cokoliv, ještě Se ozvěte.
S pozdravem,
Kristýna Pokorná (admin)

dotaz krmení

(BLanka, 2. 9. 2021 9:51)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na ty barf komplety, které se prodávají na eshopech. Beru tyto komplety taky pro kavalírku z obchodu krmimmasem. Dívala jsem se na Vaše jídelníčky pro dospělého psa. Přidáváte k tomu co máte v jídelníčku ještě i ty granule Orijen? Děkuji za odpověď. Hezký den Blanka

Re: dotaz krmení

(Admin, 3. 9. 2021 16:35)

Dobrý den,
Komplety záleží, odkud je bereme. Některé komplety mohou být kontaminovany. Krmimmasem je ale dobrý obchod, tam bych se nebala. Pak je taky vhodne se podivat, co všechno v tom kompletu je a případně doplnit o chybějící suroviny.
Orijenky ji přidávám, aby na ne byla zvykla, když ji třeba hlídá někdo, kdo nechce krmit barf. Jak jsem ale psala - když kombinujete barf a granule, tak si musíme spočítat energetickou hodnotu množství granuli, které krmime a odečíst od celkove energeticke potřeby našeho psa na den a zbytek doplnit barfem.

štěně

(Lucie Strapková, 23. 6. 2021 12:04)

Hezký den, byly mi doporučeny vaše stránky, jdu k vám s dotazem. Máme 6ti letého švýcarského ovčáka, je 3roky plně na BARF, je to pecka........nyní máme 5ti měsíčního BŠO, zatím ráno, v poledne na granulích ROYAL CANIN, ale večer mu dávám, dle sebe selského rozumu maso, když krmím staršího psa........je to neskutečný žrout a o maso si už od útlého věku říkal.....jenže nejsem bohužel schopna vypočítat kolik přesně a čeho štěněti masa dát, když ráno a dopo má granule.......večerní čávku granulí vynechávám.......takže dle sebe nějak, 3křídla, hrst mletiny (s ovozelem) mám vše od krmimmasem.cz, jsou to super mletiny, již s ovocem a zeleninou.......straší pes zeleninu zvlášť odmítal......poradíte mi prosím jak na to? od roku bych BARFOVALA již oba dva.........děkuji

Re: štěně

(Admin, 6. 7. 2021 19:02)

Dobrý den,
omlouvám se za zpoždění v odpovědi, z nějakého důvodu mi nepřišlo upozornění. Pokud mi sdělíte váhu a úroveň aktivity, tak vám ráda pomohu vypočítat množství potravy pro pejska. Pokud krmíte granule/barf, pak je na místě zjistit energetickou hodnotu daných granulí, převést jí na množství, které pejsek dostává a odečíst jí od celkového energetického příjmu psa na den. Pokud mi řeknete, jaké množství granulí pejsek dostává a jaké přesně, nemám problém je zakomponovat. Ještě bych ráda podotkla, že doporučuji zvolit jiné granule, bohužel Royal Canin nepatří mezi příliš kvalitní :/ Ale to je na vás.
Děkuji,
Admin