Jdi na obsah Jdi na menu
 


vnitřnosti

24. 3. 2021

(ijemr.net)

Vnitřnosti jsou klíčové ve stravě psa. V terminologii krmení syrovou stravou se za vnitřnosti považují především sekreční orgány, jmenovitě mozek, brzlík, játra, slezina, slinivka, vaječníky, varlata a ledviny. Hypoteticky i plíce, jelikož se zde tvoří bílé krvinky. Doporučuje se, aby jídelníček psa obsahoval alespoň dva druhy těchto sekrečních orgánů a jeden z nich byla játra, jelikož právě játra jsou velmi bohatá na vitamíny a minerály. Výše zmíněné orgány sice nebývají drahé, avšak často špatně dostupné, jelikož se běžně v lidském jídelníčku nevyskytují. 

Někteří psi však orgány jíst odmítají. V takovém případě je zkusíme zamíchat do jiné složky potravy. Pokud i tak pes vnitřnosti odmítá, můžeme je zkusit orestovat na pánvi (bez oleje!). Tepelná úprava zvýrazní vůni masa a zvýší tak většinou psovu chuť k jídlu. Také můžete zkusit vnitřnosti dehydrovat - u nás to fungovalo, viz. dehydratace masa.

Též je dobré vědět, že vnitřnosti mají projímavé účinky v rámci potravy - proto pokud náš pes trpí zácpou, tak je vhodné navýšit vnitřnosti a ubrat kosti.

Játra (hovězí, vepřová, jehněčí, krůtí, kuřecí)

Výživově nejhodnotnější vnitřnost. V játrech jsou skladovány různé látky, především glykogen (zásobní cukr) a tuk, ale také železo, měď a jiné minerály i vitamíny. Navíc jsou široce dostupná. Jsou však mimořádně bohatá na vitamín A, takže je dobré krmit v menších množstvích. 

Ledviny (hovězí, vepřová, jehněčí)

Další poměrně dostupný orgán. Ne vždy se však jedná o voňavý zážitek. 

Mozek (vepřový, jehněčí)

Mozek je bohatý na omega-3 - mastné kyseliny. Je třeba jej však krmit v menších dávkách, protože bývá tučný. Nekrmíme mozek hovězí, může způsobit nemoc šílených krav. 

Brzlík (telecí)

Pochází z mladých zvířat a je centrem dozrávání lymfocytů. Není však lehké jej sehnat.

Slezina (vepřová, hovězí, jehněčí)

Orgán bohatý na železo. Velmi vhodný.

Slinivka (vepřová, hovězí, jehněčí)

Skvělá surovina především pro psy trpící pankreatickou nedostatečností, jelikož obsahuje spoustu enzymů. 

Pohlavní žlázy (jehněčí varlata)

Sem patří varlata a vaječníky. Je poměrně obtížné je sehnat, avšak se jedná o měkké maso. Předávkování hormony nehrozí.