Jdi na obsah Jdi na menu
 


zelenina

24. 3. 2021

Pro psy, jakožto všežravce, je zelenina a ovoce zásadní pro doplnění některých vitamínů a jako zdroj především vlákniny, které by z masa nikdy nemohli získat. Ač je pes všežravý, stále má, stejně jako jeho bratranec vlk, trávicí trakt uzpůsoben převážně k trávení masa (přeci jen evoluce v tomto smyslu trvá déle než jen pár tisíc let), proto je vhodné zeleninu podávat nakrájenou či namixovanou, případně spařenou, fermentovanou či mírně povařenou. Bohužel však varem degradujeme některé prospěšné látky, proto je lepší podávat zeleninu spíše za syrova. Zelenina se dělí na zeleninu plodovou, kořenovou, hlízovou a listovou. Doporučuji do stravy zahrnout alespoň jeden druh od každého (kromě hlízové, ta není nezbytná). Listová zelenina je bohatá na minerály, vlákninu a kyselinu listovou. Zelenina kořenová též obsahuje minerály, jelikož jimi rostlina přijímá látky z půdy a zároveň v nich hromadí produkty fotosyntézy (cukry). Zelenina plodová je bohatá na jednoduché i složené cukry a vitamíny. Též obsahuje rostlinná barviva, která fungují jako antioxidanty. Zelenina hlízová obsahuje spoustu škrobu, proto bychom jí neměli krmit příliš, zvláště pokud máme málo aktivního psa. Hlízy se musí vždy před podáním povařit - nikdy nekrmíme psa syrovými bramborami! 

Čím bychom však psy rozhodně krmit neměli jsou kromě již zmíněných syrových brambor také zeleninou obsahující dráždivé silice, jako je například rukola, porek, jarní cibulka, chilli paprička nebo ředkev. Dále není vhodná rebarbora. Velmi kontroverzní je podávání česneku a cibule - za sebe doporučuji spíše nepodávat. Luštěniny jsou někdy krmeny, někteří psi je však hůř tráví - nově se zjistilo, že zkrmování dlouhodobě většího množství luštěnin může podpořit rozvoj kardiomyopatie, jelikož luštěniny obsahují málo aminokyseliny methioninu ( ze které si psi vyrábí taurin, který je nezbytný pro zdravé srdce) a pravděpodobně i antiživiny, které neutralizují účinky některých živin.

Pokud pes zeleninu nechce, lze jí nahrazovat nepranými dršťkami - pozor však na nelibý zápach!

Listová zelenina: (simplegreensmoothies.com)

-Polníček, salát římský, little gem, ledový(..), špenát, čekanka, brokolice, kedlubna, petrželka fenykl, chřest - rukola ne, dráždí 

kořenová zelenina:(eta.cz)

-mrkev, petržel a celer (nutriční info v BARF Julia Fritz) , řepa - ředkvičkám se vyhněte, obsahují dráždivé látky

plodová zelenina:(abecedazahrady.doma.cz)

-dýně (vařená), salátová okurka, cuketa, paprika, rajče, meloun vodní, meloun cukrový

hlízová/škrobnatá zelenina:(ireceptar.cz)

-brambory, batáty