Jdi na obsah Jdi na menu

Akordy

Na začátku se naučíme kytaru správně držet. Palcem pravé ruky krk "podepřete" a ostatní prsty si připravíte na hraní akordů. Při hraní vám tak vznikne něco jako "mistička".

Online Kurz – Akustická kytara | Art Master Academy

Teď se naučíme jména strun. Dolní, nejtenčí struna se jmenuje E a poté pokračujeme směrem nahoru - H, G, D, A, a horní, nejsilnější struna je opět E. K zapamatování Vám pomůže básnička - Emil hodil granát do atomové elektrárny.

Kytara

A teď už k akordům. Nebudu vám ale vysvětlovat jak je hrát, pouze Vám ukáži, jak pochopit "tabulky", do kterých se zapisují. Každá je jiná, ale všude platí, že vpravo je tenká struna E a vlevo zase ta silná. Svislé čáry znamenají pražce ("čáry" na krku kytary). U některých tabulek jsou i čísla. To je značení prstů. U tohoto značení si musíme uvědomit, že palec nehraje a z toho vyplývá, že ukazováček je 1, prostředníček 2, prsteníček 3 a malíček 4. Někde jsou i křížky - volná struna. Na prvním obrázku můžeme vidět i názornou ukázku akordu D. Pod ním jsou další akordy, které na internetu snadno dohledáte. Když je budete hledat a narazíte na barové akordy, které jsou pro pokročilejší kytaristy, nelekněte se "čar" které jsou tam navíc - znamenají celý prst - viz obrázek 3 a 4.

Jak hrát akordy na kytaru | Začínáme na kytaru - článek na YouSongs.cz Jak hrát akordy na kytaru

Akordy na kytaru, fotky hmatů  Bare akordy

Další krok k tzv. hraní akordů je melodie. Je to jednoduché. Pokud jste úplný začátečník, nejprve se ujistěte, že Vám zní všechny struny a jednoduchými tahy směrem dolů hrajte do rytmu. Pokud Vám jde toto, můžete se vrhnout na trochu těžší variantu - dolů, dolů, nahoru nebo dolů, dolů, nahoru, nahoru, dolů, nahoru a tyto tahy vždy po jednotlivých sériích opakujte. Aby Vám zněla druhá varianta, musíte to hrát rychleji.

Jestli jste odvážní, můžete vyzkoušet vybrnkávání akordů. Začněte s tím, že všechny struny, na kterých máte položené prsty "brnknete" najednou. Když Vám půjde toto, zkuste například akord D a brnkněte tyto struny za sebou: D, G, H, E (slabší), G, H a opakujte to. Můžete i střídat akordy, ale u každého se hraje jiná první struna. U akordu D to byla struna D, ale třeba u akordu C a Am je to struna A, u Em a G struna E (silnější).

To už je vše, tak hodně úspěchu při hraní:)