Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skála u Přeštic

Skála u Přeštic

Sice dneska už je to jen zřícenina, ale když ho nechali postavit páni z Rýzmberka, tak to byl hrad, který byl tady v Čechách neobvyklý. Je to totiž dvojhrad. Má dvě hradní jádra a tedy horní a dolní hrad. 
Byl postaven začátkem 14.století na buližníkovém návrší u vsi Radkovice, které jsou kousek od Přeštic. Do dnešního dne se zachovaly zbytky hradeb a paláce, valů a příkopů a také bran.
V roce 1399 byl několikrát obléhán a byla tam poprvé v historii zmíněna palná zbraň v Čechách. Nedivte se, že je obléhalo královské vojsko, když se Rýzmberkové ze Skály postavili na stranu Zikmunda Lucemburského. Ten se hádal o trůn se svým bratrem Václavem IV. A jak to dopadlo, to všichni víte.
Po husitských válkách hrad ztratil na významu. Ještě nějakou dobu byl udržován, ale v první polovině 16.století byl opuštěný úplně. Rýzmberkové totiž už dávno bydleli na hradě Švihov a taky na hradu Rabí. A v roce 1658 ji na příkaz císaře Leopolda II. dokonce královská vojska zbořila, aby ji nepřítel nemohl využít jako svůj  úkryt.
Dostanete se tam kamenitou cestou z Radkovic. Takže nezapomeňte na dobré boty a repelent proti breberkám z lesa. 

                                                               img_20200411_151455.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Skála u Přeštic