Jdi na obsah Jdi na menu

Barcelona

8. 5. 2021

 

   Barcelona je hlavní město Katalánska, současně je i hlavní město provincie Barcelona. Leží při pobřeží Středozemního moře na východě Španělska. Po Madridu je druhým největším španělským městem (1,6 milionu obyvatel, v aglomeraci téměř 3 miliony). Je známá také díky originálním stavbám architekta Antoni Gaudího a jeho současníků.

Barcelona je sídlem arcibiskupa, má několik univerzit a vysokých technických a obchodních škol a také řadu významných knihoven. Je důležitým průmyslovým centrem severovýchodního Španělska, okolní kraj je velice bohatý na suroviny. Byla také dějištěm olympijských her v roce 1992. Barcelona náleží k nejvýznamnějším a nejvíce navštěvovaným evropským městům. Svou polohou a relativní blízkostí u francouzských hranic je pro mnoho Evropanů snadněji dostupná než hlavní město Španělského království Madrid.

   Vlajka Barcelony (město) a emblém FC Barcelona

Naleznete zde vše. Historii, umění, pláže, přírodu, a ještě mnohem víc. Přesvědčte se sami, čím Barcelona láká po staletí davy návštěvníků.Město je známé hlavně díky originálním stavbám katalánského architekta Antonia Gaudího. Mimo to se může pochlubit mnoha jedinečnými památkami, muzei a nepřebernému množství zajímavých míst. Asi nikoho nepřekvapí, že patří k nejnavštěvovanějším evropským městům.

Památky

 Překrásný park plný Gaudího děl je pojmenován po průmyslníkovi jménem Eusebi Güell, který si u architekta tento projekt objednal. Zahrada je opravdu velkolepým dílem slavného architekta, stavby, jež nesou řadu společných prvků jako dekorativní, barevné mozaiky ze skla či glazovaných střepů, vysoké sloupy a vlnovky, které mají znázorňovat potoky lávy, jsou skutečně úchvatné, díky barvám veselé, ale hlavně originální. Široké schodiště vás dovede k Síni sta sloupů, kde můžete obdivovat mimo jiné zajímavou mozaiku na stropě a pokusit se sloupy, které připomínají krápníky v jeskyni, přepočítat. Pokud tak učiníte, zjistíte, že jich není 100, ale 87. Dominantou parku je rozlehlá terasa, která je postavena právě na zmiňovaných sloupech. Terasa je lemována zvlněním, zábradlím ozdobeným typickou mozaikou, které slouží také jako lavice k odpočinku.

Park Güell Tickets and Guided Tours in Barcelona | musement

Sagrada Família - Životním dílem věhlasného architekta a zároveň hlavním znakem a dominantou celé Barcelony je proslulá Sagrada Família. Stavba tohoto díla začala již roku 1882 a do dnešního dne nebyla dostavěna. Dle posledních prohlášení by mělo k dokončení dojít v roce 2026, avšak jestli je toto datum pravdivé vám dnes s určitostí nikdo neřekne. Ani to, jak bude stavba v konečné fázi vypadat.

Sagrada Familia v Barceloně | Atlaspamatek.info

Casa Milà-Tuto pozoruhodnou stavbu známou též jakoLa Pedrera neboli Hromada kamení, mezi ostatními rozhodně nepřehlédnete. Gaudí ji vytvořil na objednávku jistého obchodníka jménem Pere Milà i Camps. Budova je postavena z vápence, zajímavá fasáda dokonale imituje kámen se všemi jeho hrboly a nepravidelnostmi, čímž působí tak trochu bizarně. Rovné zdi tu téměř nenajdete. Obytný dům obsahuje dva byty a půdu, kde se nachází Gaudího muzeum.

Casa Milà - Casambi

Historie

Historie Barcelony sahá až do počátku našeho letopočtu, kdy byla jako římská kolonie založena iberskými kmeny za vlády císaře Augusta. Kromě nich město obývali také Féničané, kteří jej pojmenovali Barcino. Historické prameny tvrdí, že byl tento starověký název odvozen od vážené rodiny Barců původem z Kartága. Později, kolem 9. století, převzali vládu na městem Arabové. 

Z Barcelony se postupem času stávalo centrum zemědělství a textilního průmyslu a v 19. století bylo město skutečnou průmyslovou a kulturní křižovatkou Španělska. I když ve 20. století město prošlo vlnou sociálních nepokojů a světovými válkami, dokázalo si udržet své místo na poli mezinárodním i domácím a potvrdilo tak svou moderní tvář kulturní, ekonomické, ale i sportovní metropole.