Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mexická kuchyně

Mexická kuchyně je známá různorodými chutěmi, barevností jídel a množstvím koření a přísad, z nichž mnohé jsou domácího původu. Mexická kuchyně nejsou jen nachos, tequila a drdlo propalující jalapenos - najdeme zde jednoduché chutě grilovaných ryb a steaků z kvalitního masa, čerstvou zeleninu a ovoce i nečekané a pestré exotické kombinace. Základem je zelenina, fazole, maso a tortillas - placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky v různých úpravách: nachos (totopos), tacos, quesadillas... a samozřejmě nesmí chybět "chilli" v jakékoliv podobě, ať už čerstvé, nebo jakou součást omáčky salsy i hutnějšího "mole". 

 

 

Yucatán - tropické ovoce a exotické koktejly

Yucatán je tropický ráj, a proto k němu nutně patří čerstvé ovoce a exotické koktejly. Můžete zde okusit lahodnou kombinaci obou: pina colada přímo z ananasu nebo si pochutnáte na kokosové šťávě servírované v kokosovém ořechu. Daiquirí s mangem, mojito z ananasu, margarita nebo osvěžující "mechilada" - nečekaná kombinace piva a limetkové šťávy anebo vás rozproudí mexické tekuté zlato: Tequila.

 

Mexiko doslova překypuje místním tropickým ovocem: v hotelu, na trzích i v supermarketech snadno seženete papáju, mango, které místní děti jedí posypané chilli, guavu, ananas, tamarind, kokosové ořechy, citróny, limetky, promeranče, banány aj. 

 

 

Svěží a čerstvá yucatánská kuchyně

Tradiční kuchyně na Yucatánu jsou - ceviche a sopa de lima. Salát ceviche - dokonalý exotický koktejl z čerstvých ryb, zeleniny a mořských plodů. Sopa de lima je osvěžující polévka z limetek a pomerančů a s pomeranči se peče také tradiční kuře Pibil. Konzervativnějším jazykům budou chutnat empanadas - smažené taštičky z kukuřičného těsta plněné masem nebo zeleninou.

 

Lahodné jsou i různé druhy masa a zeleniny zabalené v banánovém listu "tamales", které se jí napříč celou Latinskou Amerikou. Děti ocení sladkou variantu tamales nebo jednoduché quesadillas se sýrem. Mezi nejoblíbenější jídla patří vynikající grilované masu (asado) a samozřejmě tortillase všeho druhu: tacos, flautas, burritos, nachos se sýrem a s kuřecím nebo vepřovým masem.

 

Placky se většinou dělají z různých druhů kukuřice od žluté po černou, výborné a méně aromatické jsou i větší a světlejší placky z pšeničné mouky.