Jdi na obsah Jdi na menu

Představení měst Euro 2020 - Glasgow, Skotsko

2. 6. 2021

Jedná se největší skotské město a po Londýnu, Birminghamu a Leedsu čtvrté ve Spojeném království. Nachází se v nejrozvinutější průmyslové části země, mezi zálivy Firth of Clyde a Firth of Forth. V Glasgow žije 620 tisíc obyvatel, protéká jím řeka Clyde a také jedna menší jménem Kelvin. Směrem na západ, ve vzdálenosti 60 km, je pak hlavní město Skotska, Edinburgh. A reprezentace Česka na na stadionu Hampden Park odehraje dva zápasy tohoto turnaje. Se Skotskem a Chorvatskem.

 

Historie

Až přibližně do 6. století našeho letopočtu se nacházejí pouze velice skromné nálezy, informace. Původní obyvatelé se živili rybolovem, postupně také zemědělstvím, obchodem a výrobou. Celá oblast Skotska měla méně než 400 tisíc obyvatel, ale v čem již tehdy byli přeborníky, to byla jízda na koni a nezměrné pití alkoholu...

Založení města má na svědomí Svatý Kentigerm též zvaný Munga - skotský světec. První postavil, jak jinak, kostel, na jehož místě dnes stojí gotická katedrála ze třináctého století a má originální, tedy svým tématem, skotskou výzdobu. Rok 1451 je výrazným mezníkem pro vzdělání, je slavnostně otevřena Glasgowská univerzita. Ze stejné doby je rovněž nejstarší zachovaná stavba, dům stojící naproti katedrále, zachráněný před demolicí začátkem 20. století.

Pomalý rozvoj města nabírá na obrátkách od 18. století, především díky vzkvétajícímu zámořskému obchodu. Hlavní komoditou je cukr, následuje tabák, hlavními partnery jsou země Severní Ameriky a Západní Indie. Byl postaven nový velký přístav, objevují se nové artikly - textil, barvy, látky. V 18. století podél řeky vyrostly výstavní domy v klasickém viktoriánském stylu.
 

Katedrála v Glasgow, © Julesn84CC BY 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons
 


Následující tři století, až do naší současnosti, začíná Glasgow ovládat těžký průmysl. Těžba uhlí, železné rudy, stavba lodí, lokomotiv, zařízení pro cukrovary. Díky tomuto rozvoji se objevují první početné skupiny imigrantů, zejména z chudé Itálie, židovské rodiny z východní Evropy, část města obsazují Irové. Dochází k rozdělení města, staví se chudinské čtvrti, bez kulturního a sociálního zázemí, roste kriminalita, vyskytují se zdravotnické problémy, epidemie. Bohatší občané mají své domy v okolí univerzity, řeky Kelvin, nově vzniklé Glasgowské botanické zahrady založené roku 1817. Město dosáhne více než jednoho milionu obyvatel v roce 1931. Staví se kanál Clyde, budova Muzea moderního umění, moderní styl architektury je prací místního rodáka Charlese Macintoshe. A nelze zapomenout na Kulturní a konferenční centrum, glasgowské letiště a další.

Glasgow je dnes kosmopolitním místem mnoha kultur a náboženství. Před současnou pandemií se zde konaly desítky kulturních akcí, kongresů, sportovních zápolení. Zmizel starý a špinavý přístav, na jeho místě se objevila moderní zástavba. Bohužel stoupá kriminalita, zejména v okrajových čtvrtích a na východě města.

Podnebí

Počasí je v Glasgow typicky skotské. A to znamená nepředpověditelné... Místní obyvatelé často říkají: Máme zde čtyři roční období v jednom dni! Klima ovlivňuje Golfský proud od západu, ten přináší časté a vydatné srážky. Ráno mlhy, přes den vítr, slunečno na konci jara a v létě. Největší množství srážek mají měsíce leden a únor. A při zápasech EURO 2021 se doporučuje teplé prádlo a nepromokavá bunda. Teploty v červnu se pohybují jen od 9 do 17 stupňů Celsia...

Politika

Hlavní politickou silou ve městě je Labour Party - strana Labouristů, která dělá především sociální politiku. Ta má kořeny už v dobách průmyslové revoluce, přívrženci jsou z řad prostých dělníků. Dopad Velké říjnové revoluce byl znát v podobě různých manifestací, k největším patřily nepokoje v letech 1919 a 1931. Jednalo se o rozepře mezi nájemníky a majiteli domů ohledně výše nájemného. Zasahovat musela armáda... Labouristé stáli v čele města 30 let, v roce 2017 ale místo přenechali menšinové vládě Skotské národní strany.
 

Univerzita, © tripadvisor.cz
 


Ekonomika

Průmysl již zdaleka není tak těžký, jako tomu bylo dříve. Dnes převládá elektronika, strojírenství, speciální oděvní výroba, technologie, potravinářství a chemický průmysl.

Glasgow patří mezi 16 nejdůležitějších finančních center Evropy, svá sídla zde mají největší skotské instituce a mnoho zahraničních firem. Známý "čtvereční kilometr" je místem sídel firem a jejich poboček podnikajících ve finančnictví. Z deseti největších pojišťoven Velké Británie má osm svá ústředí právě zde.

Doprava

Letecká - je zde mezinárodní letiště Glasgow Airport, další, nesoucí název Glasgow Prestwick, je od města asi 50 kilometrů směrem na jih. Stejně daleko je i Edinburgh Airport, směrem na východ. Důležitá je železniční doprava - v samém centru je historické nádraží Glasgow Central Station, s ním spojená hustá síť železnic.

Městská doprava, zajímavá zejména pro návštěvníky zápasů Eura. SPT - Strathclyde Partnership for transport - je institucí starající se ve městě o jakoukoliv hromadnou přepravu, autobusy, lodě, vlaky, metro. Největší je ta autobusová, centrem je Buchanan bus station. Železniční síť je v Glasgow druhá největší v celé Británii, hned po Londýnu. Jsou zde dvě velká nádraží, Central Station a Queen Street Station, na ně navazují další menší zastávky. Metro má velice jednoduchý systém a poměrně rychlou dopravu v centru města.

Obyvatelstvo

Od roku 1891, kdy zde žilo 783 tisíc obyvatel, jejich počet stále stoupal až do období kolem druhé světové války. To populace města dosáhla miliónu a téměř 100 tisíc k tomu. Ale od této doby klesá, dnes má Glasgow méně než 700 tisíc lidí. Proč? Postavila se satelitní města a lidé z nich do práce dojíždějí.

Stálým tématem je ve městě imigrace. V 19. století se jednalo o skupiny Židů, Italů a Irů, ve druhé polovině dvacátého století pak přicházejí Asiaté, např. Pákistánci, Indové, Číňané. Zatímco první skupina se víceméně dokonale asimilovala, ta druhá stále žije v jakési uzavřené komunitě. Mluví svým mateřským jazykem, dodržuje zvyky a obyčeje. Vlastní celou řadu specializovaných obchodů a restaurací. Po roce 2004 se objevují početné skupiny z tzv. Východního bloku, zejména z Polska, Slovenska, Česka, pobaltských států, později také z Rumunska.

Členy minorit je asi 15% obyvatel, více než polovina z nich jsou Asiaté.
 

Kelvingrove Art Museum, © Lin ChangChih (moi), Public domain, prostřednictvím Wikimedia Commons
 


Kulutura

Město je doslova a do písmene multikulturní. Desítky divadel, kin, koncertních sálů, speciálních kulturních kaváren. Mnoho slavných zpěváků a zpěvaček, kapel. Největší koncerty se konají v Kulturním a konferenčním centru a na stadionu Hampden Park. Zde se jednalo o U2 a Rolling Stones, mimo jiných.

Významným kulturním místem je třeba muzeum a galerie Kelvingrove, jde o druhou nejnavštěvovanější atrakci ve Skotsku a nejnavštěvovanější britské muzeum mimo Londýn.

Do všech muzeí, a jejich požehnaně, je vstup zcela zdarma. Když jsme již zmínili hudbu a kulturu, tak nesmíme zapomenout na známé festivaly, jako je ten za účasti světových dudáckých kapel, Jazzový, Filmový, Keltský...

Vzdělání

Tři univerzity, celá řada soukromých středních škol, výměnné studijní programy, které využívají zejména zájemci z Francie, Německa, Španělska, Japonska. Celková úroveň vzdělanosti je dobrá, ale netýká se to většiny obyvatel ze sociálně slabších skupin. Někdy nejen těchto...

Významní rodáci

Patří mezi ně nám všem dobře známý sir Alex Ferguson, dále třeba herec Billy Conolly, kolega v branži Robert Carlyle, kytaristé a spoluzakladetelé kapely AC/DC Angus a Malcolm Youngové, malíř Charles Rennie Mackintosh...
 

Hampden park, © Jmorrison230582, Public domain, prostřednictvím Wikimedia Commons
 


Sport

Pokud jde v Glasgow o fotbal, pak jde samozřejmě o dva největší kluby, dva úhlavní rivaly, Celtic a Rangers, takzvané Old Firm. Vzájemné souboje, v lize čtyřikrát do roka, jsou často svátkem pro celé rodiny. Rivalita není jen sportovní, ale i náboženská - Celtic je klubem katolické minority, k Rangers se pak hlásí protestantská většina.

Tyto dva kluby hrají prim nejen v Glasgow, ale i v celém Skotsku. Z ligového titulu se nikdo jiný neradoval už 36 let! Celtic vznikl v roce 1887, od roku 1890, tedy už 130 let, hraje nepřetržitě nejvyšší soutěž, má 51 titulů, v sezóně 1966/67 se radoval z výhry v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí. Rangers jsou ještě o 15 let starší, patří k nejstarším klubům na světě. Nejvyšší soutěž hráli od jejího vzniku až do roku 2012, kdy kvůli finančním problémům spadli až do čtvrté ligy. Nicméně už jsou zpět mezi nejlepšími a letos, po deseti letech, přidali svůj 55. titul, což je světový rekord.

Třetím profesionálním klubem ve městě je Partick Thistle. Ten má na svém kontě dva řádně vousaté pohárové úspěchy (Skotský pohár 1921 a Ligový pohár 1971), v letošní sezóně postoupil ze třetí ligy do druhé, tu nejvyšší opustil před třemi lety. Mezi jeho fanoušky je řada těch, kterým je ukradená náboženská rivalita, kvůli které nechtějí přát těm dvěma největším...

Za zmínku pak stojí ještě klub Queen's Park FC. Nejstarší klub ve Skotsku, založený v roce 1867, jenž se až do listopadu 2019 pyšnil tím, že je jediným čistě amatérským klubem ve skotském profesionálním ligovém systému. Úspěchy? Pokud ty na kontě Thistle jsou vousaté, tak v tomto případě už budou zarostlé mechem. Deset triumfů ve skotském poháru, poslední ale v roce 1893...

Největší stadiony? Národní Hampden Park pro 51.866 diváků, Celtic Park má kapacitu 60.832, Ibrox, patří Rangers, 51.082 míst. A ještě jedna zajímavost: Hampden Park drží od roku 1937 evropský rekord v počtu diváků přítomných na fotbalovém utkání. Na souboj Skotsko - Anglie, skončilo to 3:1, se v hledišti tísnilo 149.415 fandů fotbalu. Tedy oficiálně, dalších asi 20 tisíc lidí se prý na stadión dostalo bez lístků... Je nutno podotknout, že v té době byla většina míst k stání.

Není to samozřejmě jen fotbal. Rozšířené jsou i ragby, bowling a golf. Nebo "bowls", venkovní obdoba bowlingu, hra, která je v zemích spojených pod britskou královskou korunou populární. A nesmíme zapomenout na atletiku, plavání, bojové sporty, badminton. V roce 2003 obdrželo město titul "Hlavní město sportu Evropy".

EURO 2021 - skupina D

Již zmíněný Hampden Park byl poprvé postaven už v roce 1873. Několikrát přestavěný, v první polovině 20. století byl největší na světě, než ho v roce 1950 překonal brazilský svatostánek Maracaná. S postupem času a vyššími nároky na bezpečnost se kapacita snižovala, poslední velkou rekonstrukcí stadión prošel na konci 90. let minulého století. Hrát se tu budou celkem čtyři zápasy.

Skotsko - Česko, 14. června, k tomu není třeba cokoliv dodávat
Chorvatsko - Česko, 18. června, tady se může rozhodovat o postupu
Chorvatsko - Skotsko, 22. června, my věříme, že souboj o to nebýt poslední ve skupině...

V Hampden Parku se bude ještě hrát osmifinále, 29. června, první tým ze skupiny E, kde je hlavním favoritem Španělsko, proti někomu ze třetího místa ve skupinách A, B, C, D... No a v Déčku hrajeme právě my.

A nezapomenout: Fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!