Jdi na obsah Jdi na menu

Čtveřice z české ligy nechybí v nominaci slovenské reprezentace na ME

2. 6. 2021

Trenér Slovenska Štefan Tarkovič zařadil do šestadvacetičlenné nominace na mistrovství Evropy i čtveřici hráčů působících v české lize. Na Euru se představí stoper pražské Sparty Dávid Hancko, obránce Liberce Martin Koscelník, záložník mistrovské Slavie Jakub Hromada a útočník Jablonce Ivan Schranz.

Slovákům nebude chybět ani brankář Martin Dúbravka z Newcastlu, vítěz italské ligy s Interem Milán stoper Milan Škriniar nebo kapitán a záložník Marek Hamšík z IFK Göteborg. Ze širší nominace vypadli Jakub Holúbek, Matúš Bera, Erik Jirka a zraněný David Strelec. Naopak Albert Rusnák z Realu Salt Lake ze severoamerické MLS se do ní ani nedostal. Koscelníka se Schranzem trápí zranění stejně jako Hamšíka a Juraje Kucku. Tarkovič však věří, že se do začátku turnaje uzdraví.

"Musím říct, že u všech hráčů, které jsem nezařadil do nominace, nejde o výkonnostní důvody, ani o úterní přípravný zápas s Bulharskem nebo minulý březnový sraz. Převážila hráčská typologie, za tím si stojím. Určitě to není pro hráče příjemné, ale princip reprezentace stavím nad hráče," řekl Tarkovič na tiskové konferenci v rakouském Windischgarstenu, kde jeho tým remizoval s Bulhary 1:1.

Kvůli koronavirové pandemii můžou trenéři na šampionát nominovat 26 místo obvyklých 23 hráčů. Nadále ale platí, že k jednotlivým utkáním ME, kterého se zúčastní i česká reprezentace, může být vybráno maximálně 23 fotbalistů.

Euro se mělo uskutečnit již loni v létě, kvůli covidu-19 bylo ale o rok odloženo. Hrát se bude v jedenácti městech v jedenácti zemích od 11. června. Tarkovičovi svěřenci se představí ve skupině E s Polskem, Švédskem (oba zápasy v Petrohradu) a Španělskem (v Seville). Předtím je ještě čeká příprava s Rakouskem.

Slovensko se na evropském šampionátu představí podruhé, před pěti lety ve Francii vypadlo v osmifinále s Německem.

Nominace Slovenska na mistrovství Evropy (11. června - 11. července):
Brankáři:
 Martin Dúbravka (Newcastle/Angl.), Dušan Kuciak (Lechia Gdaňsk/Pol.), Marek Rodák (Fulham/Angl.).
Obránci: Peter Pekarík (Hertha/Něm.), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň/Pol.), Denis Vavro (Huesca/Šp.), Milan Škriniar (Inter Milán/It.), Tomáš Hubočan (Omonia Nikósie/Kypr), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelník (Liberec), Martin Valjent (Mallorca/Šp.).
Záložníci: Marek Hamšík (IFK Göteborg/Švéd.), Stanislav Lobotka (Neapol/It.). Patrik Hrošovský (Genk/Belg.), Juraj Kucka (Parma/It.), Ondrej Duda (Kolín nad Rýnem/Něm.), Róbert Mak (Ferencváros/Maď.), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), László Bénes (Augsburg/Něm.), Jakub Hromada (Slavia Praha), Lukáš Haraslín (Sassuolo/It.), Tomáš Suslov (Groningen/Niz.), Ján Greguš (Minnesota/MLS).
Útočníci: Michal Ďuriš (Omonia Nikósie/Kypr), Róbert Boženík (Feyenoord/Niz.), Ivan Schranz (Jablonec).