Jdi na obsah Jdi na menu
 


IX. Poustevník

3. 7. 2021

IX. Poustevník  

ix.-poustevnik.jpeg

“Žijte nějakou dobu v tichosti.” 

Poustevník představuje nejuzavřenější část nás samých. Když si jej vytáhnete v pozici “přítomnost”, odráží vaši potřebu hledat odpovědi ve vlastním nitru, pátrat ve své duši, anebo si prostě odpočinout od společnosti bezohledných kariéristů i názorů jiných lidí a místo toho si formulovat své vlastní. Tato karta rovněž naznačuje, že nadešel čas hluboce se zamyslet, než přikročíte k volbě. Je třeba nespěchat s uskutečňováním plánů, které by mohly nutit ostatní udělat něco proti vlastnímu přesvědčení. 

Hledáte-li radu v oblasti vztahů, pak dlouho a pečlivě zvažujte, než se zavážete k čemukoli dlouhodobému. Ustupte o krok zpět, zamyslete se nad způsobem chování, city a pocity, jež se projevily v dosavadních vztazích, a na základě toho se pokuste odhadnout, zda se ubíráte po správné cestě. 

V pozici “minulost” jste se možná rozhodli zapomenout na jisté skutečnosti, anebo prostě odmítáte pohlédnout do tváře pravdě. V pozici “budoucnost” budete muset na čas odložit své plány, dokud nedokážete rozlišit, co je pro vás dobré, a co ne. Na pozici “překážka” vyjadřuje Poustevník váš osobní sklon k izolaci a osamělosti, který vás drží zpátky.  

Poustevník rovněž symbolizuje vnitřní uzdravení, které možná máte zapotřebí, abyste dosáhli vyváženějšího pohledu na život. Pohleďte na svého vnitřního průvodce - ať už se jedná o duchovní víru, božstvo nebo jednoduše strážného anděla. Vložíte-li do něj svou důvěru, provede vás temnotou ke světlu. Poustevník symbolizuje ticho, klid a osobu, která vám dokáže poradit. Možná budete potřebovat radu starého přítele, člena rodiny nebo moudrého rádce.  

Poustevník je osamělý, zarostlý muž, starý a zarostlý, jehož jedinou společností v zasněžené divočině jsou hůl a lucerna. Uvnitř lucerny je zářící hvězda, symbolický průvodce, který mu svítí na cestu. Poustevník potřebuje soukromí, čas strávený v tichu a ústraní, aby mohl přemýšlet a plánovat. Je sice v divočině, ale tento prostor je pro něj nezbytný. Tímto nám Poustevník říká, že nastal čas, abychom se osamostatnili, vzepřeli se konvencím a našli cestu vlastní duše.  

V posloupnosti Velké arkány přichází Poustevník na řadu po kartě VIII, S9le, a po něm následuje Kolo štěstí, karta X. Poté co se poučil z lekcí Síly, odchází načas do ústraní, aby mohl rozjímat nad svými zkušenostmi. Můžeme na něj pohlížet jako na Blázna, který dospěl, z mladíka se stal starým mužem a jeho příchod ohlašuje blížící se konec první poloviny tarotové cesty v podobě karty X, Kola štěstí. Ve druhé polovině cyklu Velké arkány materiální svět bledne a nadchází spirituální pouť.  

Poustevníkovým číslem je IX, tedy tři dynamické trojky. Poustevník potřebuje čas, aby svou zkušenost zpracoval v mysli, těle i duši. Devítka je také posledním jednociferným číslem v cyklu Velké arkány a značí přestávku v činnosti, než se spojí s osudem symbolizovaným Kolem štěstí. Poustevník je numerologicky propojen s Měsícem, kartou XVIII, tedy kartou představivosti a sebereflexe. 

 

Význam rovné karty: 

Příležitost udělat si pauzu od rutiny a zvážit své možnosti nebo postoupit dál ve svém osobním projektu. Tato karta může ukazovat, že si užíváte samotu, protože potřebujete prostor ke zpracování svých myšlenek a pocitů. Poustevník může naznačovat fyzickou cestu, ale obvykle spíše představuje stav mysli, v němž se moudře stáhnete do ústraní a necháváte si své záležitosti pro sebe. Může ukazovat na rozchod s tradicí a nalezení jedinečného přístupu k věci. Možná byste ocenili rádce - až dozraje čas a vy budete připravení, učitel se objeví. Do té doby jste odkázáni sami na sebe a všechny odpovědi jsou vám přístupné; potřebujete jen myšlenkový prostor, abyste se mohli spojit se svou vnitřní moudrostí. Pokud jste pod tlakem, abyste učinili rozhodnutí, Poustevník říká, že potřebujete více času.  

Poustevník v sobě má také léčitelský aspekt, může se tedy ve výkladu objevit jako známka samoléčby nebo léčení druhých. Možná budete muset ostatní vést a ukázat jim cestu. I v případě že si nejste zcela jisti, jestli můžete být nápomocni, máte k tomu všechny předpoklady. Další možné významy: 

Domov - všechny možnosti pečlivě zvažujte a vyhněte se prozatím velkým rozhodnutím. Přiřaďte svým úkolům priority a soustřeďte se spíše na plánování něž na bezprostřední činy.  

Vztahy - dopřejte si čas na investování do svých stávajících vztahů nebo na práci na vztahu k sobě samým. Tato karta může také značit období bez partnera.  

Kariéra a peníze - změňte svůj postoj a držte se zpátky. Možná vás teď lákat výzkum nebo kurzy profesního rozvoje. Můžete potkat učitele nebo rádce.  

 

Význam obrácené karty: 

S obráceným Poustevníkem se můžete cítit osaměle a bez opory. Jde nicméně spíše o váš pohled než o skutečnosti, a tak je namístě položit otázku, jestli se nevyhýbáte pomoci. Tato karta může ukazovat, že jste na sebe vzali jistou roli - možná oběti nebo mučedníka - které se kvůli své tvrdohlavosti nebo ze zvyku nedokážete vzdát. Karta může ale znamenat i to, že jste právě teď odříznutí od své obvyklé opory nebo že vás opustili přátelé, kterým jste důvěřovali. Pokud je to váš případ, řiďte se významem rovné karty, na nějakou dobu se stáhněte do ústraní a spoléhejte jen sami na sebe.  

 

Klíčové významy: 

Uzdravování, sebepoznání, rozlišování, taktnost, nestrannost, uzavřenost.