Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veřejná sbírka

Římskokatolická farnost - děkanství Hostinné získalo souhlas od krajského úřadu Královehradeckého kraje na vyhlášení veřejné sbírky, za účelem financování restaurování barokních varhan Františka Pavla Horáka.

 

Nově je možné financování restaurování podpořit zakoupením benefičního CD hostinských varhan, a benefičního kalendáře s fotografiemi hostinských varhan a děkanského kostela Nejsvětější Trojice.

brezen-3.jpg

Vzácný nástroj postavil kutnohorský varhanář František Pavel Horák mezi lety 1780 až 1792. Dnes se jedná o jeho nejzajímavější a nejzachovalejší dílo. Varhany byly několikrát přestavěny, přičemž byly naštěstí pouze rozšiřovány o nové části, a tak původní zůstaly dodnes zachovány.

Současný stav nástroje je velmi špatný. Dřevěné části jsou zasaženy červotočem, kovové části zkorodované. Velký problém představují horká a suchá léta, která nesvědčí dřevěným částem nástroje. Stav varhan se zhoršuje, a hrozí, že během pár let přestanou hrát úplně. Jejich hodnota je přitom nevyčíslitelná.

Po dokončení oprav město Hostinné získá cenný nástroj, na který bude možné stylově interpretovat českou i zahraniční varhanní literaturu. Ačkoli jsou varhany umístěné v chrámu patřícímu církvi, jedná se i o významnou kulturní památku města sloužící nejen místním, ale i kulturní veřejnosti. Po opravě bude zachován odkaz etapy českého varhanářství pro další pokolení.

Veřejní sbírka bude probíhat formou pokladniček, které jsou rozmístěny po městě:

- Turistické informační centrum

- Prodejna COOP, Náměstí 57

- Cukrárna kavárna Davídek

- Františkánský klášter

- Děkanský kostel Nejsvětější Trojice

Krom pokladniček je možné zaslat částku na transparentní účet u České spořitelny:

6308257379/0800

Nově lze restaurování nástroje podpořit zakoupením BENEFIČNÍHO CD a BENEFIČNÍHO KALENDÁŘE.

Nosič s nahrávkami dobových skladeb v podání varhan Františka Pavla Horáka v hostinském chrámu lze zakoupit za 250 kč. Pořídit jej lze na benefičních koncertech, případně objednávkou na mailové adrese uvedené v kontaktech výše.

Benefiční kalendář s fotografiemi varhan a děkanského kostela Nejsvětější Trojice v Hostinném od fotografky Diany Dufkové a tiskárny Kopretina lze pořídit za 150 kč.

Případně lze restaurování navštívit některý z řady benefičních koncertů, konaných v děkanském kostele.

Předem děkujeme za Vaši podporu snahy o zachování vzácného barokního nástroje pro budoucí generace!