Jdi na obsah Jdi na menu

Jak se omalovánky staly něčím, na čem se dá skutečně naučit kreslit, aneb od krtečka k painting by numbers

Vím, že tento mezní obor výtvarná výchova se učí už spíše na základních uměleckých školách, a proto je takový problém se s tímto předmětem poprat i v Montessori školách, co do výuky ještě zařadit, a už ne, ale i zároveň, aby se na té které věci děti něco naučily.

Do výtvarné výchovy bych zařadila i antistresové omalovánky i mozaiky, ale i jarní, podzimní a zimní dekorace, jen si pod nimi představují něco jiného, než Vy. Do předmětu výtvarná výchova bych zařadila i psaní o tom, co jste dělali o prázdninách z hlediska toho, že letní dekorace nemáme.

Ale nejenom to, do předmětu výtvarná výchova bych zařadila nejenom vyšívání, šití, háčkování a ruční práce, jako je pletení a paličkování, rytí obrázků, ale hlavně výrobu podzimních, jarních a zimních dekorací, jako jsou adventní věnce, což už se učí v různých aranžérských kroužcích.

Dále bych část předmětu nazvala průmysl a do toho bych zařadila výrobou svíček a mýdel, výrobu šperků, navlékání perliček, tepání umělého stříbra, ale i výrobu pletených náramků, perličkových náramků, práci s tkalcovským stavem a výrobu lapačů snů, nebo i stavbu domečku pro panenky a práci s balsou a plastem, a tedy i bych vytvořila ještě jednu podkategorií tohoto předmětu, takzvané dílny, to všechno bych podřadila pod pojem výtvarná výchova.

Předmět výtvarná výchova bych tedy rozdělila do čtyř podkategorií: 

  1. Kreslení, tam bych ale zařadila právě i výrobu jarních, podzimních a zimních dekorací, výroba adventních věnců, ale i dekorací tak obecně
  2. Ruční práce
  3. Průmysl
  4. Řemesla- bývalé dílny

Zato pracovní výchovu k čistotě a úklidu bych dala zvlášť, vyrobila bych třídu, která vypadá jako byt, a tu bych uklízela jako byt, v rámci předmětu pracovní výchova.

Přála bych si, aby každá třída vypadala jako byt.

Pralo by se tam, žehlilo, utíral by se prach, všechno prostředky vhodnými pro děti, vysávalo by se tam a vytíralo by se tam.

Třída má vlastně tak celkově vypadat jako domov, takže by to mohlo být v každé normální třídě. Třída, i kdyby pro tyto účely byla zařízená zvlášť, by byla dobrá věc, ale souvisí to s mým pohledem na montessori školství třídu. Každá třída by měla vypadat jako jako domeček, byt.

Každá Montessori třída by měla vypadat jako byt, a chci, aby se tomu říkalo, jako domeček.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář