Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 2. 2022

domácí housky

 

  1.    Nejdříve si připravte kvásek. V plecháčku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, musíte v něm pohodlně udržet prst, horké mléko kvasinky zabíjí. 100 ml mléka si odlijte do misky a přisypte sušené droždí, 1 lžičku cukru, vše dobře rozmíchejte a nechte 10 minut stát. Do mísy prosijte mouku, přidejte žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a nakonec i kvásek.
  2.    Vše nejdříve v míse vařečkou propracujte, potom vyklopte na vál a hněťte, dokud vám síly stačí, nejlépe tak 10 nebo 15 minut. Tajemství úspěchu každého kynutého pečiva je, že musí být skutečně úplně hladké a dobře propracované, pokud tedy máte robot s funkcí hnětače těsta, svěřte tuhle práci jemu. Výsledná hmota musí být hladká, lesklá, jakoby sametová a hlavně se nesmí lepit k válu i přesto, že nepřidáváte skoro žádnou mouku. Chce to vytrvalost! Bochánek těsta vložte zpátky do mísy, poprašte moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud tolik času nemáte, pomožte si tak, že troubu předehřejte na 100 °C, vypněte ji a těsto vám tam vykyne asi za 10 nebo 15 minut.
  3.       Z vykynutého těsta si oddělte 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněťte, jen ho lehce převalujte a roztahujte prsty, z každého kousku vytvarujte tři prameny, které dobře zapleťte do copu.
  4.    Housky rozmístěte na plech tak, aby mezi sebou měly důkladné mezery, přikryjte utěrkou a ještě nechte dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřete vejcem smíchaným s lžící studené vody, posypte mákem, solí či semínky podle libosti.
  5.      Housky pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut, pokud rychle ztmavnou, uberte teplotu na 150 °C. Plech vyndejte z trouby, přikryjte utěrkou a nechte housky vystydnout. Tahle fáze se často nevyvede, protože housky jsou většinou snědené dřív, než stačí úplně vystydnout.