Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlas, jímž promlouvaly legendy: Naše rodačka Valérie Zawadská

5. 4. 2023

vala.jpgValérie Zawadská přišla na svět 19. září roku 1958 ve Šternberku na Moravě, ale po rodičích má i polské a maďarské předky. Ve Šternberku však dlouho nezůstala, neboť rodiče byli zemědělci a celá rodina se tak kvůli jejich práci několikrát stěhovala. Na základní školu proto začala Valérie chodit ve Slezských Rudolticích na Bruntálsku, následně přestoupila na školu v Loučné nad Desnou, kde se už rodina usídlila trvale. Již na základní škole se věnovala uměleckým zájmům, recitovala a také navštěvovala taneční a pěvecký kroužek, od dvanácti let pak i dětský kroužek divadelní. Ve studiu pokračovala na šumperském gymnáziu, na které byla přijata v roce 1973. I zde rozvíjela své recitační a herecké dovednosti, založila dokonce i divadelní soubor, ve kterém se věnovala divadlu malých forem a poezii. Po maturitě v roce 1977 se nedostala na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění, ale získala angažmá v Severomoravském divadle v Šumperku, kde působila jen jednu sezónu. Roku 1978 totiž Valérii přijali na pražskou DAMU, kterou o čtyři roky později úspěšně absolvovala a následně nastoupila do angažmá v Západočeském divadle v Chebu, kde setrvala do roku 1986. V letech 1986-1993 působila v Městských divadlech pražských, ze kterých ale kvůli pracovnímu vytížení z dabingu odešla a od té doby je na volné noze. Po roce 2000 však ještě hostovala několik sezón v divadle Rokoko a Ungelt či v Divadle Kalich. 

 

Přestože ji proslavila především její profese dabérky, poměrně pestrá je i její filmografie. Za bezmála třicet let ztvárnila Zawadská přes šedesát filmových, seriálových a inscenačních rolí, žádná z nich však pro její kariéru herečky nebyla zásadní. Poprvé se před kameru postavila ještě jako studentka DAMU v komedii Ten svetr si nesvlíkej režiséra Zdeňka Míky, v níž ztvárnila malou roli Jitky. Dále následovaly například filmy Lev s bílou hřívou či drama Zámek v Čechách a komedie Rozpuštěný a vypuštěný. Ve vedlejších úlohách se objevila i v několika pohádkách, za všechny můžeme uvést příkladem pohádky O nebojácné Bětce a Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil. Hrála i v mnoha oblíbených českých seriálech, ve kterých se mihla buď v epizodních, nebo ve vedlejších rolích - za zmínku stojí bohatá vdova Mašková v Četnických humoreskách či vrchní sestra Bláhová v populárním seriálu Vyprávěj. Vůbec první seriál, ve kterém si Valérie Zawadská zahrála také ještě za dob studií, byl Malý pitaval z velkého města, a v devadesátých letech následovaly i další seriály z kriminalistického prostředí (Dobrodružství kriminalistiky, Hříchy pro pátera Knoxe). 

 

peg.jpgJméno Valérie Zawadské však už navždy zůstane vepsáno do dějin českého dabingu, neboť jejím nezaměnitelným, charismatickým hlubokým hlasem promlouvaly stovky postav v bezpočtu filmů, seriálů a pohádek, a namluvila také mnoho komentářů k dokumentárním filmům. K dabingu ji přivedla již během studií na DAMU v roce 1979 česká dabingová režisérka Olga Walló, pro filmový dabing ji pak objevil otec Olgy, režisér K. M. Walló. Přitom stačilo málo a dabování se věnovat vůbec nemusela. ,,Když jsem svůj hlas poprvé díky lekcím rozhlasového herectví na DAMU slyšela ze záznamu, zděsila jsem se. Něčím takovým se přeci nemůžu nikdy živit," uvedla pro server idnes.cz v roce 2017. Málokdo by asi tušil, že jejím chraplavým altem bude jednou promlouvat například herecká legenda Claudia Cardinale v kultovním westernu Tenkrát na západě, či další italská krasavice Sophia Loren ve filmu Manželství po italsku. Českým divákům je však nejvíce známá díky americkému seriálu Dynastie, kde nadabovala Alexis Colbyovou, ztvárněnou herečkou Joan Collins, a slavnému satirickému sitcomu Ženatý se závazky, v němž po jedenáct sezón propůjčovala hlas prostoduché manželce hlavního hrdiny, Peggy Bundové. Práce v dabingu jí především v devadesátých letech, kdy do Česka proniklo mnoho zahraničních filmů a seriálů, zajistila značný přísun pracovních nabídek a v návaznosti na to i velkou popularitu, která ji vynesla mnoho ocenění; je šestinásobnou vítězkou divácké ankety Týtý v kategorii dabér a trojnásobnou držitelkou Ceny Františka Filipovského. Společně s Miroslavem Moravcem byli taktéž korunováni králem a královnou českého dabingu. 

 

Od roku 2014 ji už sice soukromé televize kvůli pracovním neshodám do dabingu nezvou, i tak ale zůstává Valérie Zawadská dodnes absolutní a nezapomenutelnou špičkou ve svém oboru a jedním z nejslavnějších rodáků města Šternberk.

 

Autor: Nikol Látalová

 

Foto: idnes.cz, sedmicka.tyden.cz, promipool.de

Zdroje: novinky.cz, idnes.cz, valeriezawadska.cz, sumpersky.denik.cz, fdb.cz, osobnosti.cz, csfd.cz