Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šternberský kopec

18. 4. 2023

Nejpopulárnější kulturní akcí, kterou město Šternberk každoročně pořádá, je bezesporu hudební festival příhodně nazvaný Šternberský kopec, nedílná součást hudebního léta v Olomouckém kraji a stálice projektu Šternberské kulturní léto pod hvězdami. Festival na svůj pestrý program a vystoupení těch nejznámějších tuzemských či slovenských kapel a zpěváků různých žánrů každý rok přiláká tisíce lidí ze Šternberka i přilehlého okolí, čas od času se zde objeví i slavní interpreti ze vzdálenější ciziny či naopak mladé, začínající kapely. Šternberský kopec je oblíbený hlavně pro svou skvělou atmosféru a dlouhou tradici. Jeho příběh se začal psát v roce 2004 a letošní ročník tak bude v pořadí již devatenáctý.

 

zah.jpgFestival několikrát změnil místo působení, v letech 2004 až 2008 se odehrával v tzv. Dolní zahradě u šternberského hradu, následně se přesunul do výše položené a větší Horní zahrady, se kterou byl od té doby charakteristicky spjat. Areál hradu dodával Šternberskému kopci jedinečnou atmosféru nejen díky historickému prostředí, ale především díky mírně se svažujícímu přírodnímu hledišti a bariéře stromů po stranách, která účastníky skrývala před okolním světem a vytvářela tak iluzi města uvnitř města. Z důvodu rozsáhlých stavebních prací v hradních zahradách se však hudební festival od roku 2021 koná v areálu haly Ecce Homo a kdy (a zdali vůbec) se do Horní zahrady šternberského hradu navrátí, zůstává v tuto chvíli nejasné.

 

lucka.jpgPřestože organizátoři akce se každý rok snaží zajišťovat hudební program s takovou pestrostí, aby si v něm každý účastník festivalu našel to své, většinu návštěvníků stejně pokaždé přiláká hlavně rocková a pop-rocková hudba. Za uplynulých 18 let konání Šternberského kopce mohli posluchači vidět a hlavně slyšet například legendární německou popovou skupinu Boney M., britskou rockovou skupinu The Sweet, z českých a slovenských kapel potom Arakain v doprovodu zlaté slavice Lucie Bílé, Čechomor s Martinou Pártlovou, No Name, Divokej Bill, Olympic, Horkýže Slíže, Wohnout, Mirai, Walda Gang či Tublatanku a mnoho dalších. Z nejznámějších tuzemských a slovenských interpretů se pak představili například Věra Špinarová, Ben Cristovao, Peter Nagy, Ewa Farna, Tomáš Klus či rapper Majk Spirit.

 

Letošní ročník Šternberského kopce se bude konat v sobotu 22. července od 13:00 opět v prostorách haly Ecce Homo a diváci se mohou těšit hlavně na zpěvačku Annu K. a skupiny Arakain a Queenie, jenž je nejúspěšnější tribute kapelou skupiny Queen v České republice. Dále vystoupí známé skupiny Jelen, Salamandra a Hodiny, pozůstatek původní skupiny Support Lesbiens nazvaný Portless, britská skupina White Raven Down a mladá skupina Endorfiny. I devatenáctý ročník tak slibuje skvělý zážitek.

 

Autor: Nikol Látalová

 

 

 

Foto: arks-plus.cz, rlax.cz, prostejovsky.denik.cz

Zdroje: sternbersky-kopec.cz, arks-plus.cz, olomoucky.denik.cz, hrad-sternberk.cz

HLŮZOVÁ, Vlasta: Hudební festival Šternberský kopec. Krok, ročník 17, č. 2, 2020, s. 28-29.