Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

KATEDRÁLA NAROZENÍ PANNY MARIE - (DUOMO DI MILANO)

Pátá největší katedrála na světě..

Duomo di Milano patří k největším gotickým kostelům světa a pojme až 40 000 lidí. Jedná se zároveň o nejvýznamnější gotickou památku v Itálii, kde se jinak spíše uplatnily barokní či renesanční stavby.

Stavba katedrály Narození Panny Marie v Miláně začala v roce 1386, kdy k moci nastoupil Giano Galeazzo Visconti. Měl ambice sledovat nejnovější trendy evropské architektury, a proto oslovil francouzského architekta Nicolase de Bonaventure. Ten už od počátků vtiskl milánskému dómu styl rayonantní gotiky, který se považuje za vrchol tohoto architektonického směřování.

Práce se neustále protahovaly ať už z důvodu nedostatku peněz nebo zdlouhavých architektonických soutěží na dostavbu. Nejvíce pokročily během 16. století, kdy arcibiskup Carlo Borromeo prosadil dozdobení fasády v renesančním římsko-italském stylu, ovšem v roce 1649 nový hlavní architekt Carlo Buzzi prosadil opětovné přestavení fasády do čistě gotického stylu.

Kompletně dokončena byla katedrála až v roce 1965 (!)

Zajímavostí je, že katedrála na první pohled nemá žádnou významnou kopuli nebo věž. Její rozměry jsou tak velké, že i 108 metrů vysoká centrální věž při pohledu zepředu i zboku prakticky zanikne a vytváří tak dojem subtilní stavby.

31711011677_cd72071cb7_b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čistě gotický interiér působí chladně a temně, ovšem na první pohled zaujmou obrovská mozaiková okna z 15. století, které za slunečného počasí vytvářejí pestrobarevnou hru světel.

K nejvýznamnějším artefaktům interiéru patří socha sv. Bartoloměje, jenž byl zaživa stažen z kůže, což tato skulptura poměrně věrně reflektuje.

V Milánském dómě je  možnost navštívit střechu s nádhernými a velmi netradičními výhledy na město. Střecha katedrály je totiž velmi bohatě zdobená. Najdete zde více než 3 400 soch a 135 menších či větších věžiček.

Po okrajích střechy vede jednosměrný chodníček se zábradlím, není třeba se ničeho bát, cesta je dobře zabezpečená a lze sem dokonce vyjet i výtahem. Za dobré viditelnosti odsud bez problému dohlédnete až na Alpy.

tumblr_ncmyxrqj0n1s1vn29o2_1280.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstupné a otevírací doba

Katedrála je pro veřejnost otevřena každý den od 9:00 do 19:00, poslední vstup je však umožněn už v 18:00.

Ceny vstupenek jsou následující:

Interiér katedrály: 5 EUR (do 18 let za 2 EUR)

Interiér + střecha po schodech + malé Duomo Museum: 15 EUR (do 18 let za 7 EUR)

Interiér + střecha výtahem + malé Duomo Museum: 20 EUR (do 18 let za 9 EUR)

Pro eliminování fronty doporučujeme vstupenky koupit online na oficiálním webu 

http://ticket.duomomilano.it/en

71151060-milan-italy-interior-of-the-cathedral-of-milan.jpgclim_thumb_xxl_milano_monza_4240.jpg

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
duben / 2024

Statistiky

Online: 1
Celkem: 39556
Měsíc: 1579
Den: 38