Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

LÁZNĚ LUHAČOVICE

Lázně proslavené Vincentkou...

Luhačovice se rozkládají v údolí říčky Šťávnice (někdy nazývané také jako Luhačovický potok) a jsou obklopeny strmými zalesněnými kopci. Jsou centrem specifické přechodné národopisné oblasti Luhačovské Zálesí, ležící na pomezí Valašska a Slovácka. Ač město leží v nadmořské výšce 250 metrů a vrcholky okolních kopců dosahují nadmořské výšky maximálně 672 metrů (vrchol Komonec), je tu patrný podhorský charakter. Tři kilometry proti proudu říčky Šťávnice byla ve dvacátých letech 20. století postavena přehrada (Luhačovická nebo též Pozlovická). Její první úlohou bylo zadržovat pravidelné záplavy, které pustošily lázně. Časem však převzala i funkci rekreační a nyní slouží hlavně rybářům. Rybářský svaz zde pořádá jarní a podzimní rybářské závody, které jsou známé po celé České republice.

Ve městě se nachází velké množství nejrůznějších kaváren, vináren, restaurací a cukrářství. Do Luhačovic se dnes nejezdí jen za léčením, ale zdejší podmínky uspokojí návštěvníky turisticky, sportovně i společensky založené. Stále rostoucí úroveň pohostinství před I. světovou válkou a zejména po ní měla značný vliv na propojování různých větví a kvalitativní růst moravské kuchyně. Pro turistiku jsou v Luhačovicích vytvořeny speciální okruhy po okolí s přírodní scenérií. V okolí Luhačovic se nachází doklady o příchodu Slovanů na území Česka, zříceniny hradů nebo zámek Serényiů. Ve městě se nachází také sportovní hala, tenisové kurty nebo lázeňské divadlo.

Město má ceněnou urbanistickou a architektonickou tvář, podpořenou i předpovězenou úchvatným členitým terénem spojených údolí. Na architektonické podobě Luhačovic se podíleli vynikající architekti Dušan JurkovičEmil KrálíkOskar Poříska. Nesmazatelnou stopu zde dokonce zanechal jeden z pionýrů moderní architektury a mezinárodně respektovaná osobnost Bohuslav Fuchs. Vypracoval pro Luhačovice několik územních plánů a podle jeho návrhu byly postaveny penziony Radun, Iva, Avion a Viola a vila Sáva.

5fe2fa6a764d377884cf09778b17098c_resize-1750-1167_.jpg446762.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Léčí se zde především lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou . Lázně vděčí za svůj věhlas především minerálním pramenům . V Luhačovicích vyvěrá 6 přirozených pramenů  a desítky pramenů navrtaných. Nejznámějším a nejvýznamnějším pramenem Luhačovských lázní je jednoznačně pramen Vincentka  nacházející se přímo ve zdejší kolonádě ,nově zrekonstruované , který lázně a Luhačovice proslavil i v zahraničí. Servírovala se dokonce i na vídeňském dvoře císaře Františka Josefa II.

mipo5l.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lázně proslavily i dva seriály z dob I. republiky, Četnické humoresky a Četníci z Luhačovic.

7774-87zc.jpg

 

 

 

 

 

 

Praktické info:

Doprava: 

Automobil : Praha - Luhačovice 320 km (D1)

Vlak : Slovácký expres, Praha - Luhačovice 

 

https://www.luhacovice.eu/

https://www.miramare-luhacovice.cz/  ( lázně)

446798.jpg

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
duben / 2024

Statistiky

Online: 3
Celkem: 39302
Měsíc: 1437
Den: 88