Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

O ŽELEZNÉM MUŽI Z PLATNÉŘSKÉ ULICE

Na odpuštění čeká dodnes...

Platnéřská ulice se nazývala podle platnéřů, kteří zde tepali rytířské přilby a brnění. Na domu jednoho z nich stávala též socha rytíře v plné zbroji.

Za krále Jana Lucemburského se v Praze objevovali různí lidé. Neboť pokaždé, kdy se král vrátil z ciziny, přijeli spolu s ním mnohdy i dobrodruzi a nájemní vojáci. Jednou se v Praze objevil i rytíř, který chodil stále v černém brnění. Jelikož potřeboval nějakou opravu na své zbroji, přišel i do Platnéřské ulice k jednomu zbrojíři. Tento zbrojíř měl velmi krásnou dceru a jakmile ji cizinec spatřil, nemohl už na ni zapomenout. Dívka ho však odmítla a on ji v návalu vzteku probodl dýkou. Než zemřela proklela ho a on se proměnil v kamennou sochu. Na výstrahu jemu podobným byla tato socha vystavena na podstavci do ulice. Ale rytířův duch neměl pokoje. Vždy jednou za sto let v den a hodinu vraždy obživl a čekal na vysvobození. Vysvobodit ho mohla jen nevinná dívka, která by prosila za milost pro jeho duši . Několik set let čekal marně, až se jednou do domu nastěhovala vdova s dcerou. Onoho dne v hodinu vraždy se rytíř dívce zjevil. Ta se strašně vyděsila, ale on ji řekl, aby se ho nebála, že pouze čeká na vysvobození, které se mu ho dostane, pokud dívka druhý den, kdy si jí v tutéž hodinu zjeví, řekne větu: „Prosím za tebe duše ubohá, abys milosti došla u Boha.“ Dívka se však ze strachu svěřila matce a ta jí poručila, aby se schovala a ona se bude modlit a  prosit  za ni. Ale ani nestačila tuto větu říct. Jakmile se rytíř objevil a spatřil dívčinu matku, zaúpěl, vykřikl "zase sto let" a zmizel. Po chvíli opět stál zkamenělý na svém místě.
Když se před lety bouralo Židovské město, byl zbourán i Dům U železného rytíře. Socha samotná byla přenesena do pražského Městského muzea, kde nejspíše čeká na vysvobození dodnes.

new-city-hall-nova-radnice-3-1500x2000.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

V Platnéřské ulici však  stojí jiná socha. Jen ji najdete o kus dál až na Mariánském náměstí. Navrhl ji Ladislav Šaloun a v roce 1910 ji z královédvorského pískovce vytesal pražský sochař Eduard Zvelebil. Je památkou na prastarou pověst toho místa. Vedle nohy sedí mladá dívka, zřejmě ta, která snad může černého rytíře z kletby vysvobodit. 
 

 

Portrét

Poslední fotografie

Archiv

Kalendář
květen / 2024

Statistiky

Online: 2
Celkem: 39950
Měsíc: 1095
Den: 69