Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

V létě roku 2008 koupil City investiční fond Abú Dhabí  a novým prezidentem klubu se stal Khaldoon Al Mubarak. Noví majitelé velmi rychle kupuje brazilskou hvězdu Realu Madrid, Robinha, za 32,5 milionu liber. Navzdory nákupům je klub na konci roku 2008, v polovině šampionátu, na pokraji sestupu. V zimním přestupovém okně přicházejí nové posily a výsledky se zlepšují. City skončilo 10. a dosáhlo čtvrtfinále poháru UEFA . Do sezóny 2009/10 vstupují Blues jako kandidáti do hry o ligu mistrů, přičemž na tento cíl je vynaloženo přibližně 100 milionů liber. Po sérii neúspěšných zápasů, City nahradí Marka Hughese za Roberta Manciniho 19. prosince. Italská technik se však nepodařilo kvalifikovat Blues pro Ligu mistrů , město těsně unikl na 4.  místo za Tottenham .

Během přestupového období roku 2010 utratilo City 150 milionů eur na nákupr Jerome Boatenga , Yaya Touré , Davida Silvy a Jamese Milnera. Díky tomuto následnému náboru (ke kterému se přidá příchod Edin Džeko v lednu), citizens získají 3. místo v lize, a kvalifikují se přímo do Champions League. City dosáhlo finále FA cupu 2011 poté, co v semifinále přehrálo Manhchester United poprvé od roku 1975. Ve finále porazili Stoke City a vyhráli svou první trofej od Ligového poháru 1976. V této sezóně City překonalo rekord útraty vytvořené fotbalovým klubem za jeden rok.

Během sezóny 2011/12 ,blues vítězí s 6-1 vítězství na Old Trafford , proti svému sousedovi a soupeři o titul Manchester United . V CL, klub skončil třetí ve své skupině za Bayernem Mnichov a Neapolí a nachází se v EL proti FC Porto . Velký favorit soutěže, Blues vypadne v dalším kole, proti Sportingu Lisabon . V poslední den ligy mají Manchester City i soupeři United stejný počet bodů, i když Blues mají výhodu gólového rozdílu. Zatímco Red Devils triumfovali proti Sunderlandu, Manchester City na začátku přidaného času proti QPR prohrál 2:1 .City se podaří zvrátit za méně než 3 minuty díky cílů od Edina Džeka a Sergia Aguera , čímž klub vyhrát svůj první titul po 44 letech.

14. června 2013, klub oznamuje příchod Manuela Pellegriniho na tříletý kontrakt. Ve své první sezóně v klubu vyhrál Chilský trenér ligový pohár i PL a stal se prvním neevropským trenérem, který vyhrál anglickou ligu. Pellegrini také poprvé v historii dokázal kvalifikovat klub ve vyřazovacích fázích LM, ale v této fázi soutěže je vyřazen FC Barcelona. 

V sezóně 2015/16 vyhrálo City Ligový pohár vítězstvím ve finále proti Liverpoolu FC. Na kontinentální úrovni dosáhl klub poprvé ve své historii semifinále Ligy mistrů vyřazením Paris-saint Germain ve čtvrtfinále, ale v semifinále byl klub vyloučen ze soutěže Realem Madrid (0: 0 v prvním zápase, 1: 0 v odvetě).

Sezóna 2016/17 se vyznačuje příchodem španělského trenéra Pepa Guardioly do čela klubu. Navzdory ambiciózním cílům zveřejněným na začátku sezóny měl klub bídnou sezónu, která byla poznamenána brzkým vyřazením v 16. kole proti AS Monaco a třetím místem v lize.

Tato sezóna 2018/19 je pro klub rekordní, protože hraje velmi dobrý fotbal, City dokázalo uhrát dohromady 18 vítězství v řadě v lize (od 3. do 20. dne), dokud nepřišla remíza proti Crystal Palace a poté  (o dva zápasy později) jejich první prohra v sezóně na Anfieldu proti Liverpoolu. Tato porážka neodradila City, které následně následovalo po malé sérii vítězství v lize a které 25. února vyhrává Ligový pohár proti Arsenalu. Manchester City vyhrál šampionát s celkovým počtem 100 bodů, čímž překonal starý bodový rekord Chelsea a stal se prvním týmem, který dosáhl tohoto součtu v Anglii. Blues také překonají rekord vítězství v sezóně tím, že vyhrají 32 her, a také rekord v počtu vstřelených gólů v lize s celkem 106 góly.

Na evropské scéně skončilo City první ve své skupině v Lize mistrů a v 16. kole čelilo švýcarskému FC Basilej a snadno zvítězilo v první etapě se skóre 4:0 a kvalifikaci zvládlo. Ambiciózní city chtělo vyhrát svou první LM v její historii, Citizens však zničí své sny ve čtvrtfinále ztrátou dvojzápasu s Liverpoolem.