Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oliver Twist

Autor: Charles Dickens – Charles Dickens byl britský spisovatel 19. století. Zabýval se především psaním románů. Mezi jeho další díla patří například David Copperfield, nebo Ponurý dům.

Literární druh: epika (próza)

Literární žánr: Román (sociální román)

Téma: nesouhlas s tehdejší společností a úřady

Časoprostor: hlavně Londýn, první polovina 19. století

Forma: er-forma

Hlavní postavy: Oliver Twist – chlapec, sirotek, zloděj; Pan Bumble – vedoucí sirotčince; Monks – Oliverův nevlastní bratr, snaží se ukořistit otcovo dědictví; Fagin: vůdce zlodějské skupiny, žid; Pan Brownlow – hodný starý pán; Růžička – sirotek, které se ujala paní Mayleiová; Bill Sikes - vrah; Filuta – zloděj, starý jako Oliver; Nancy – citlivá a hodná dívka z londýnského podsvětí

Děj: Oliverovi Twistovi zemře matka, tak skončí v sirotčinci. Ze sirotčince je vyhozen, když se postaví vedoucímu Sirotčince, Panu Bumblovi. Poté se ho ujme pohřební ústav, odkud Oliver za nedlouho uteče. Pak se stane členem skupiny mladých zlodějů a za nedlouho je obviněn za krádež, kterou ovšem nespáchal. Nakonec ho zachrání Pan Brownlow. Poté ho unese gang, ke kterému patřil a je postřelen při vloupačce do domu Maylieových, kteří se o něj pak postarají. Oliver se dozví, že paní Mayleiová je jeho teta a že jeho otec byl poměrně bohatý. Nakonec Olivera adoptuje Pan Brownlow.

Kompozice: Chronologická, 53 kapitol

Myšlenka díla: Popis situace chudinských vrstev

Motiv: Kritika falešné morálky, společnosti a jednotlivých společenských vrstev

Jazykové prostředky: profesní mluva, hovorové výrazy, er-forma

Historický kontext: zákaz otrokářství v Británii, Napoleonské války