Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní vzdělávací plán

31. 8. 2022

 

ŠKOLNÍ  VZDĚLÁVACÍ  PROGRAM 

PRO  PŘEDŠKOLNÍ   VZDĚLÁVÁNÍ

 

 

PLATNÝ OD:   1. 9. 2022

Č. j. :   29/22 – MŠ – ŠVP

 

 

Celoroční motivace:

 

     „KNIHA JE MŮJ RÁDCE I KAMARÁD“

 

 

Vydala: LENKA  KALOUSOVÁ

 

 

IDENTIFIKAČNÍ  ÚDAJE  O  ŠKOLE

 

Název mateřské školy:       Mateřská škola Šabina, okres Sokolov

Adresa:                               Šabina 80, 356 01 Sokolov

Právní forma:                      Příspěvková organizace

IČO:                                    709 95 982

Statutární orgán:                Ředitelka – Lenka Kalousová

Zřizovatel:                          Obec Šabina

Zpracovatelka ŠVP:           Lenka Kalousová

Provozní doba:                   6.00 – 16.00

Ředitelka školy:                  Lenka Kalousová

Telefon:                               352 693 231

Email:                                 mssabina@volny.cz

Vedoucí školní jídelny:      Marta Janoušková

 

 

CHARAKTERISTIKA  ŠKOLY

Mateřská škola Šabina je jednotřídní MŠ s celodenním provozem s dlouholetou historií. První třída zde byla otevřena 8. 3. 1951. do roku 1979 byla budova společným útočištěm základní a mateřské školy.                                                                                                                                      

V roce 1979, kdy byla zrušena základní škola, proběhly v budově stavební úpravy. Z prostor ZŠ vznikla ubytovna TJ Jiskra Šabina a půdní prostor byl později zrekonstruován pro účely Obecního úřadu v Šabině.                                                                                                             

V roce 1996 prošla velkou stavební úpravou i mateřská škola. Přízemí bylo účelně upraveno pro provoz mateřského zařízení. Od 1. 1. 2003 získala mateřská škola právní subjektivitu. V létě roku 2010 byla provedena velká rekonstrukce mateřské školy, při které byly odstraněny nedostatky a provedeny velké úpravy. Vchod do MŠ je přemístěn z jiné strany budovy a vede rovnou do dětské šatny, kde mají nyní děti dostatek místa na převlékání. V koupelně jsou namontovaná nová umyvadla a toalety, sprchový kout je zpřístupněn dětem. Třída a herna jsou propojeny (rozšířen vchod do herny). Všude jsou udělány nové podlahy a bezbariérový přístup. V létě roku 2015 byl vybudován únikový východ z MŠ v ložnici.  K mateřské škole patří i školní zahrada, která se v současné době zařizuje dle požadavků EU, aby splňovala hygienické a bezpečnostní požadavky. Okolí školy je vhodné pro příjemné vycházky s dětmi – řeka, lesy, hřiště se sportovním vybavením. V MŠ není školní jídelna, stravu zajišťuje vývařovna Sokorest ve Vintířově. Kapacita MŠ dle zřizovací listiny – 24 dětí. MŠ navštěvují děti ve věku od 2 do 7 let. MŠ může integrovat děti se speciálními vzdělávacími potřebami (vždy po dohodě se zákonnými zástupci a poradenským zařízením).

V rámci programu nabízíme:

  • individuální přístup k dětem
  • volný přístup rodičů do tříd
  • adaptační přístup
  • uvolnění režimu ve prospěch hravých činností
  • vedení ke spolupráci, samostatnosti, toleranci
  • základní logopedickou péči
  • příprava předškolních dětí na vstup do ZŠ
  • dostatek pohybových aktivit ve volné přírodě
  • společné oslavy narozenin a svátků dětí
  • návštěvy nebo pořádání divadelních představení a koncertů
  • kulturní a sportovní akce pro rodiče s dětmi
  • akce pro veřejnost – besídky, vystoupení, výstavy, atd.
  • výlety za poznáním
  • školy v přírodě
  • tvořivé dílny

Nadstandartní služby:

  • pro zájemce – angličtina pro nejmenší

Naše mateřská škola doplňuje rodinnou výchovu a prostřednictvím bohaté nabídky činností dětem zajišťuje podněty k jejich aktivnímu rozvoji a učení.

 

PODMÍNKY A ORGANIZACE PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

VĚCNÉ PODMÍNKY

Všechny prostory mateřské školy se nacházejí v přízemí budovy. Patří mezi ně třída, herna, ložnice, šatna, kuchyňka a sociální zařízení. Třída je vybavena stolečky s dřevěnými židličkami, (výška židliček i stolečků odpovídá velikosti dětí), výtvarným a pracovním koutkem. koutkem.                                                              Z původní šatny, do které se chodilo přes třídu je nyní vybudovaná kuchyňka s výdejnou jídel, která částečně zasahuje do třídy. Ze třídy do herny je probourán širší vchod s „okýnkem“, který umožňuje dětem neustálý kontakt s učitelkou a učitelka má lepší přehled o všech dětech ve třídě i v herně. V herně mají děti dostatek prostoru pro hry a cvičení, také je zde hudební koutek. Herna je vybavena novým dřevěným nábytkem na hračky, které jsou volně dostupné dětem. Součástí ložnice je i kabinet s pomůckami, které jsou postupně doplňovány. V umývárně mají děti označený věšák na ručník a kelímek na zubní kartáček.  V ložnici mají děti označená lehátka, která se denně rozkládají. Byly pořízeny pomůcky pro tělovýchovné a pohybové aktivity (žebřiny, odrážedla). Šatna je nyní v místnosti původní kuchyně, kde mají děti dostatek prostoru pro převlékání a přezouvání. Každý má své označené místo, kam si ukládá své oblečení. Během dne jsou dětem nabízeny činnosti volné i činnosti řízené. Na zahradě byl dokončen chodník, který děti využívají pro jízdu na odrážedlech, byla zabetonována tabule na kreslení, koupena skluzavka, pružinová houpačka, průlezka a dřevěný vláček s vagóny.

 

BEZPEČNÉ SOCIÁLNÍ PROSTŘEDÍ

V mateřské škole pracuje dobrý kolektiv pedagogických i nepedagogických zaměstnanců. Obě učitelky spolu spolupracují, domlouvají se na všem podstatném. Upřednostňujeme dialog s dětmi, spolu s nimi vytváříme pravidla soužití a dbáme na to, aby byly dodržovány. Vedeme děti k vzájemné spolupráci a vzájemnému porozumění.

 

ŽIVOTOSPRÁVA

V 8.45 – 9.15 hodin mají děti připravenou svačinu a v 11.45 hodin obědvají. Odpolední svačinu mají ve 14.30 hodin. Obědy a svačiny jsou dováženy z vývařovny ve Vintířově. Dětem je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle příslušných předpisů. Děti nenutíme do jídla, ale snažíme se, aby všechno alespoň ochutnaly a naučily se tak zdravému stravování. Děti mají ve třídě po celý den na dostupném místě připravené pití (čaje, džusy, ovocné šťávy) v označených hrnečkách.                            Děti si samy vybírají z nabídky ovoce a zeleniny. Starší děti si samy mažou pečivo pomazánkou, sýrem, atd.  Je zajištěn pravidelný denní rytmus a řád. Děti jsou denně venku, mají dostatek pohybu jak venku, tak v prostorách MŠ.

 

PSYCHOSOCIÁLNÍ PODMÍNKY

Nově příchozí děti mají možnost si postupně zvykat na nové prostředí i na režim v MŠ. Rodiče mohou kdykoliv přijít s dítětem do školky si pohrát s ostatními dětmi a účastnit se akcí pořádaných MŠ. Všechny děti mají rovnocenné postavení a žádné z nich není zvýhodňováno nebo znevýhodňováno. Podceňování a zesměšňování dětí je nepřípustné. Pedagog se vyhýbá negativním slovním komentářům a podporuje děti v samostatnosti, umí ocenit výkony dítěte, vyvaruje se paušálních stejně jako odsudků. Volnost a osobní svoboda je vyvážena s nutnou mírou omezení, vyplývající z dodržování určených pravidel. Pedagog se programově věnuje neformálním vztahům dětí ve třídě a nenásilně je ovlivňuje prosociálním směrem (prevence šikany).

 

ORGANIZACE

Dbáme na plynulé zajištění chodu mateřské školy. Denní řád umožňuje reagovat na individuální možnosti dětí, na jejich změny. Zajišťuje dětem klid, bezpečí, soukromí. Jsou vytvářeny podmínky pro individuální, skupinové i frontální činnosti. Učitelky jsou povinny pružně reagovat na změny organizace a přizpůsobovat se aktuálním potřebám dětí (akce konané mimo MŠ, plavecký výcvik). Od příchodu dětí do pobytu venku a po odpoledním odpočinku se prolínají spontánní hry s řízenými činnostmi ve vyváženém poměru, s přihlédnutím na individuální potřeby dětí. Řízené činnosti jsou uskutečňovány v průběhu dne formou individuální, skupinové nebo kolektivní práce učitelek s dětmi, vycházejí z potřeb a zájmů dětí. Při pobytu venku se využívají spontánní i řízené činnosti s poznávacím cílem a pohybovými aktivitami. Probíhá 2 hodiny dopoledne, někdy i odpoledne po odpočinku na školní zahradě do odchodu dětí domů. Pobyt venku se neuskutečňuje při silném větru, dešti a inverzích, při mrazu pod -10 °C.                                  Doba odpočinku je dle potřeb dětí. Nejdéle však 1,5 hodiny. Dětem, které neusnou do půl hodiny jsou nabízeny klidové činnosti (kreslení, puzzle, prohlížení knih…apod.). Během dne je dodržován pitný režim. Ve třídě je konvice s pitím, děti mají své označené hrníčky. Starší děti si samy nalévají, nebo požádají paní učitelku. Konvice učitelky doplňují podle potřeby dětí. Otužování dětí – pravidelné, krátké, ale dostatečné větrání tříd, dostatečný pobyt venku, kontrola vhodného oblečení. Veškeré aktivity jsou organizovány tak, aby děti byly podněcovány k vlastní aktivitě, aby se zapojily do organizace činností. Plánování činností vychází z potřeb a zájmů dětí, vyhovuje individuálním a vzdělávacím potřebám a možnostem dětí. Děti mají dostatek času a prostoru pro spontánní hru, mohou ji dokončit nebo se k ní později vrátit.

 

REŽIM DNE:

6.00 – 8.00 hodin        příchod dětí do MŠ, předávání dětí učitelkám, volné spontánní zájmové aktivity

8.00 – 8.40 hodin        úklid hraček, osobní hygiena, cvičení

8.40 – 9.15 hodin        osobní hygiena, dopolední svačina

9.15 – 9.45 hodin        řízené výchovně vzdělávací činnosti dětí

9.45 – 11.45 hodin    osobní hygiena, příprava na pobyt venku, pobyt venku

11.45 – 12.15 hodin       oběd a osobní hygiena dětí

12.15 – 14.15 hodin       spánek a odpočinek dětí respektující rozdílné potřeby dětí, individuální práce

                                                s dětmi s nižší potřebou spánku

14.15 – 14-45 hodin       odpolední svačina, osobní hygiena

14.45 – 16.00 hodin       volné činnosti a aktivity dětí, příp. pobyt na školní zahradě

 

METODY A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ

Vzdělávání se uskutečňuje během celého dne a ve všech činnostech a situacích v MŠ.

Nejčastěji využívané organizační formy vzdělávání jsou:

  • hromadná forma – činnost pro všechny děti, kterou vede učitelka
  • skupinová forma – práce ve skupinách (účelně vytvořené, nebo nahodile) o různém počtu dětí
  • individuální forma – respektuje věkové a individuální zvláštnosti dětí

Nejčastěji využívané metody vzdělávání jsou:

  • názorné metody – přímé smyslové poznávání světa
  • prožitkové učení
  • praktické metody – bezprostřední manipulace s věcmi

Důležitá je tvořivá improvizace pedagoga, který dokáže pružně a citlivě reagovat na vzniklou situaci.

 

ŘÍZENÍ MŠ

Povinnosti, pravomoci a úkoly jsou jasně vymezeny. Při vedení zaměstnanců se ředitelka snaží vytvářet ovzduší vzájemné důvěry a tolerance, ponechává jim dostatek pravomocí a respektuje jejich názor. Ředitelka vypracovává ŠVP ve spolupráci s ostatními pedagogy. Mateřská škola spolupracuje se zřizovatelem a dalšími orgány státní správy a samosprávy.

 

PERSONÁLNÍ A PEDAGOGICKÉ ZAJIŠTĚNÍ

Pedagogové mají předepsanou odbornou kvalifikaci a dále se sebevzdělávají. Jednají, chovají se a pracují profesionálním způsobem. MŠ spolupracuje s klinickou logopedkou, se ZUŠ v Kynšperku. Jednou do roka probíhá vyšetření zraku dětí. Paní školnice má částečný úvazek jako učitelka (nekvalifikovaná), která zajišťuje v době od 8.30 do 10.00 hodin překrývání učitelek.

 

SPOLUÚČAST RODIČŮ

Snažíme se, aby mezi rodiči a pedagogy panovala oboustranná důvěra, otevřenost, vstřícnost, porozumění, respekt a ochota spolupracovat. Snažíme se porozumět konkrétním potřebám rodiny a vyhovět jim. Rodiče mají možnost podílet se na dění v MŠ, účastnit se různých programů. Jsou pravidelně informováni o dění v MŠ i rozvoji dítěte (nástěnka, denní kontakt s rodiči, třídní schůzky, možnost domluvit si schůzku s učitelkou, ředitelkou). Pedagogové chrání soukromí rodiny a zachovávají diskrétnost v jejích svěřených vnitřních záležitostech. Jednají s rodiči ohleduplně, taktně, nezasahují do života a soukromí rodiny. Akce, kterých se účastní rodiče:

- prezentace MŠ na akcích obce (vítání občánků, rozsvícení stromu na 1. advent)

- vánoční besídka

- pasování školáků

- výtvarná výstava MŠ

- sportovní odpoledne pro rodiče s dětmi

- ukázková hodina angličtiny

- tvořivá dílnička (2x do roka)

 

Další spolupráce:

 - se ZŠ v Libavském Údolí – možnost návštěvy vyuč. hodiny (předškoláci)

- s jinými MŠ (Kynšperk, Citice – společné akce)

- se zřizovatelem – zapůjčení prostor nebo vybavení na akce školy

- s kulturní komisí

 

PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ DO MATEŘSKÉ ŠKOLY

Do mateřské školy jsou přijímány děti od 2 do 6 let. Ředitelka stanovuje termín a dobu pro podání žádostí o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání pro následující školní rok. K předškolnímu vzdělávání se přednostně přijímají děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky.

Kritéria pro přijetí dítěte v případě, že počet přihlášených dětí do MŠ převyšuje počet volných míst.

Ředitelka přednostně přijme dítě:

  • dítě předškolního věku
  • dítě s trvalým pobytem v Šabině
  • jehož rodiče jsou oba zaměstnáni, dítě k celodenní docházce
  • které má v MŠ již sourozence
  • žijící v rodině samoživitele a dítě pocházející ze sociálně slabého a málo podnětného prostředí
  • které se zúčastnilo zápisu v předchozím roce a nebylo pro velký počet přihlášených dětí přijato
  • děti ostatní

Mateřská škola může přijmout pouze dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním, (netýká se předškoláků) má doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci. Dítě může být přijato k předškolnímu vzdělávání i v průběhu školního roku, pokud to umožňují podmínky školy. Rodič může využít předadaptační nebo adaptační program školy – může se zúčastnit vzdělávání se svým dítětem v průběhu dne (ranní výchovné činnosti, pobyt na zahradě), pokud je to pro adaptaci dítěte přínosné a pokud to dovolují podmínky třídy (vždy po domluvě s učitelkou). Dítě, které začíná MŠ navštěvovat by mělo zvládnout sebeobsluhu přiměřeně svému věku. Rodičev součinnosti se školou pomáhají vést děti k samostatnosti při stolování, sebeobsluze, hygieně, uklízení hraček, oblékání a obouvání, vedou děti k používání kapesníku. Dbají, aby děti měly ve svých skříňkách pořádek. Pomáhají škole při vytváření základních společenských návyků u dětí, vedou děti k úctě k dospělým, k sebeúctě a úctě k práci jiných lidí.

 

VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

S dětmi s odkladem školní docházky pracujeme dle IVP, který je vypracován dle pokynů PPP. IVP aktualizujeme dle dosažených individuálních pokroků. Péči o integrované děti zajišťují učitelky. Pro dítě jsou vytvořeny podmínky, které směřují k rozvoji dítěte jako samostatné osobnosti a splňují jeho konkrétní nároky a požadavky na výchovu a vzdělávání podle daného postižení. Vhodné podmínky zajištujeme těmito způsoby:

  • kvalifikací pedagogických pracovníků
  • spoluprací se školskými poradenskými zařízeními a dalšími odborníky
  • zajištěním podpůrných opatření (IVP,speciální pomůcky atd.)
  • materiálním vybavením
  • možností vlastního tempa práce a výběru činností podle zájmu či potřeby
  • individuální konzultace s rodiči, respektováním priority rodiny

 

VZDĚLÁVACÍ OBSAH

Motto ŠVP: „Četba a hra jsou otevřené dveře do kouzelného světa“

Snažíme se podporovat dětskou zvídavost, potřebu objevovat, mít radost z poznávání nového, získávat zkušenosti. Poskytujeme dětem dostatek prostoru pro jejich přirozené aktivity a vlastní plány. Upřednostňujeme především formu nezávazné dětské hry. Svoji osobou chceme být dětem příkladem v chování. Snažíme se přizpůsobovat vývojovým fyziologickým, sociálním a emocionálním potřebám dítěte každé věkové skupiny. Preferujeme vhodné metody prožitkového učení hrou a činnostmi, které jsou založeny na přímých zážitcích dítěte. V aktivitách spontánních i řízených uplatňujeme didakticky zacílené činnosti, motivované pedagogem a jsou nabízené individuálně nebo skupinově. Ve své práci využíváme metodik se zaměřením na práci s předškolním dítětem.

 

Integrované bloky

V souladu se školským zákonem je učení ŠVP uspořádáno do ucelených částí. Pro předškolní vzdělávání mají tyto součásti podobu integrovaných bloků. Tím umožňují nabízet dětem různorodé činnosti a příležitosti, které spojuje společné dítěti blízké a srozumitelné téma. Vychází z přirozených potřeb dětí, respektuje potřebu dětí osvojovat si poznatky a dovednosti v reálných souvislostech. Učí děti tomu, co si mohou vyzkoušet a následně pak použít a uplatnit v životní praxi a v dalším učení.

 

KNIHA JE MŮJ RÁDCE A KAMARÁD

 

  1. KNIHO, PROZRAD MI, JAK LIDÉ ŽIJÍ

Dílčí cíle:

  • rozvoj pohybových schopností
  • osvojení si věku přiměřených praktických dovedností
  • uvědomění si vlastního těla
  • rozvoj a užívání všech smyslů
  • rozvoj komunikativních dovedností
  • rozvoj řečových schopností a jazykových dovedností produktivních (výslovnosti, vytváření pojmů, mluvního projevu, vyjadřování)
  • posilování přirozených poznávacích citů (zvídavosti, zájmu, radosti z objevování)
  • přecházet od konkrétně názorného myšlení k myšlení slovně – logickému (pojmovému)
  • rozvoj schopnosti sebeovládání
  • rozvoj poznatků, schopností a dovedností umožňujících pocity, získané dojmy a prožitky vyjádřit
  • vytváření prosociálních postojů (rozvoj sociální citlivosti, tolerance, respektu, přizpůsobivosti)
  • ochrana osobního soukromí a bezpečí ve vztazích s druhými dětmi i dospělými
  • poznávání pravidel společenského soužití a jejich spoluvytváření
  • rozvoj schopnosti žít ve společenství ostatních lidí (spolupracovat, spolupodílet se)
  • vytvářet povědomí o existenci ostatních kultur a národností
  • poznávání jiných kultur

 

Vzdělávací obsah:

  • lokomoční pohybové činnosti (chůze, běh, skoky, poskoky, lezení)
  • pohybové činnosti – turistika, míčové hry
  • činnosti seznamující děti s věcmi, které je obklopujía jejich praktickým používáním
  • jednoduché pracovní a sebeobslužné činnosti v oblasti osobní hygieny, stolování, oblékání, úklidu, úpravy prostředí apod.
  • smyslové a psychomotorické hry
  • hudební a hudebně pohybové hry a činnosti
  • činnosti zaměřené k poznávání lidského těla a jeho částí
  • artikulační, řečové, sluchové a rytmické hry
  • komentování zážitků a aktivit
  • individuální a skupinová konverzace (vyprávění zážitků)
  • prohlížení a „čtení“ knížek
  • poslech čtených či vyprávěných pohádek a příběhů, sledování filmových a divadelních pohádek a příběhů
  • záměrné pozorování běžných objektů a předmětů
  • motivovaná manipulace s předměty, zkoumání jejich vlastností
  • spontánní hra
  • námětové hry a činnosti
  • hry podporující tvořivost, představivost a fantazii (výtvarné, hudební, taneční, dramatické)
  • činnosti vyvolávající veselí a pohodu
  • činnosti nejrůznějšího zaměření vyžadující (umožňující) samostatné vystupování
  • příležitosti a hry pro rozvoj vůle
  • činnosti zaměřené k poznávání různých lidských vlastností
  • dramatické činnosti (předvádění a napodobování různých typů chování člověka v různých situacích), mimické vyjadřování nálad (úsměv, pláč, hněv, zlobu, údiv, vážnost…)
  • aktivity podporující sbližování dětí
  • aktivity podporující uvědomování si vztahů mezi lidmi
  • hry, při nichž se dítě učí přijímat a respektovat druhého
  • četba, vyprávění a poslech pohádek a příběhů s etickým obsahem a poučením
  • běžné každodenní setkávání s pozitivními vzory vztahů a chování
  • různorodé společné hry a skupinové aktivity umožňující dětem spolupodílet se na jejich průběhu a výsledcích (námětové hry, dramatizace, konstruktivní a výtvarné projekty)
  • tvůrčí činnosti slovesné, literární, dramatické, výtvarné, hudební, hudebně pohybové, dramatické apod. podněcující tvořivost a nápaditost dítěte, estetické vnímání i vyjadřování a tříbení vkusu
  • praktické činnosti – manipulace s různými materiály a surovinami
  • práce s literárními texty, s obrazovým materiálem

 

Očekávané výstupy:

  • zachovávat správné držení těla
  • zvládnout základní pohybové dovednosti a prostorovou orientaci, běžné způsoby pohybu v různém prostředí
  • pojmenovat části těla, některé orgány, znát jejich funkce, mít povědomí o těle a jeho vývoji
  • ovládat koordinaci ruky a oka, zvládat jemnou motoriku (zacházet s předměty denní potřeby, s drobnými pomůckami, s nástroji, náčiním a materiálem, zacházet s tužkami, barvami, nůžkami, papírem, modelovací hmotou, s jednoduchými hudebními nástroji apod.
  • zvládnout sebeobsluhu, uplatňovat základní kulturně hygienické a zdravotně preventivní návyky
  • pojmenovat většinu toho, čím je obklopeno
  • domluvit se slovy i gesty, improvizovat
  • sledovat a vyprávět příběh, pohádku
  • chápat slovní vtip a humor
  • záměrně se soustředit na činnost a udržet pozornost
  • odhalovat podstatné znaky, vlastnosti předmětů, nacházet společné znaky, podobu a rozdíl
  • naučit se nazpaměť krátké texty, úmyslně si zapamatovat a vybavit
  • uvědomovat si svou samostatnost, zaujímat vlastní názory a postoje a vyjadřovat je
  • vyjádřit souhlas i nesouhlas
  • respektovat předem vyjasněná a pochopená pravidla
  • navazovat kontakty s dospělými, kterým je svěřeno do péče, překonat stud, komunikovat s ním vhodným způsobem, respektovat ho
  • přirozeně a bez zábran komunikovat s druhým dítětem, navazovat a udržovat dětská přátelství
  • porozumět běžným projevům vyjádření emocí a nálad
  • začlenit se do třídy a zařadit se mezi své vrstevníky, respektovat jejich rozdílné vlastnosti, schopnosti a dovednosti
  • porozumět běžným neverbálním projevům citových prožitků a nálad druhých
  • chovat se a jednat na základě vlastních pohnutek a zároveň s ohledem na druhé

 

  1. VŽDY KDYŽ KNIHU OTEVŘEME V POHÁDCE SE OCITNEME

 

Dílčí cíle:

  • zdokonalování dovedností v oblasti jemné i hrubé motoriky
  • osvojení si poznatků a dovedností důležitých k podpoře zdraví, osobní pohody i pohody prostředí
  • rozvoj a užívání všech smyslů
  • rozvoj fyzické i psychické zdatnosti
  • osvojení si poznatků o těle a jeho zdraví, o pohybových činnostech a jejich kvalitě
  • rozvoj komunikativních dovedností (verbálních i neverbálních) a kultivovaného projevu
  • rozvoj paměti a pozornosti
  • rozvoj schopnosti citové vztahy vytvářet, rozvíjet je a city plně prožívat
  • poznávat sebe sama, rozvoj pozitivních citů ve vztahu k sobě (získání sebevědomí, sebedůvěry, osobní spokojenosti)
  • získání relativní citové samostatnosti
  • rozvoj schopnosti citové vztahy vytvářet, rozvíjet je a city plně prožívat
  • osvojení si elementárních poznatků, schopností a dovedností důležitých pro navazování a rozvíjení vztahů dítěte k druhým lidem
  • aktivně se přizpůsobovat společenskému prostředí a zvládat jeho změny
  • vytvoření povědomí o mezilidských morálních hodnotách
  • rozvoj společenského a estetického vkusu
  • seznamování s místem a prostředím, ve kterém dítě žije a vytváření pozitivního vztahu k němu

 

Vzdělávací obsah:

  • manipulační činnosti a jednoduché úkony s předměty, pomůckami, nástroji, náčiním, materiálem
  • zdravotně zaměřené činnosti (vyrovnávací, protahovací, uvolňovací, dechová, relaxační cvičení)
  • hudební a hudebně pohybové činnosti
  • činnosti relaxační a odpočinkové, zajišťující zdravou atmosféru a pohodu prostředí
  • příležitosti a činnosti směřující k prevenci úrazů, nemoci, nezdravých návyků a závislostí
  • společné diskuse, rozhovory
  • poslech čtených i vyprávěných pohádek, příběhů
  • přednes, recitace, dramatizace, zpěv
  • samostatný slovní projev na určité téma
  • smyslové hry, nejrůznější činnosti zaměřené na rozvoj a cvičení postřehu a vnímání, zrakové a sluchové paměti, koncentrace pozornosti apod.
  • činnosti zaměřené k vytváření a chápání pojmů a osvojování poznatků (vysvětlování, objasňování, odpovědi na otázky, práce s knihou)
  • činnosti zajišťující spokojenost a radost
  • sledování pohádek a příběhů obohacujících citový život dítěte
  • hry na téma rodiny, přátelství apod.
  • činnosti vedoucí dítě k identifikaci sebe sama a k odlišení od ostatních
  • běžné verbální i neverbální komunikační aktivity dítěte s druhým dítětem i s dospělým
  • společné aktivity nejrůznějšího zaměření
  • činnosti zaměřené na poznávání sociálního prostředí, v němž dítě žije – rodina (funkce rodiny, členové rodiny a vztahy mezi nimi, život v rodině) – mateřská škola (prostředí, vztahy mezi dětmi a dospělými, kamarádi)
  • přípravy a realizace společných zábav a slavností
  • setkávání se s literárním, dramatickým, výtvarným a hudebním uměním mimo MŠ
  • sledování událostí v obci a účast na akcích, které jsou pro děti zajímavé
  • poučení o možných nebezpečných situacích a dítěti dostupných způsobech jak se chránit
  • hry a aktivity na téma dopravy, cvičení bezpečného chování v dopravních situacích, kterých se dítě běžně účastní
  • kognitivní činnosti (kladení otázek a hledání odpovědí, diskuze a vyprávění)

 

Očekávané výstupy:

  • sladit pohyb s rytmem, s hudbou a se zpěvem
  • zvládat jednoduchou obsluhu a pracovní úkony
  • mít povědomí o významu péče o čistotu zdraví, o významu aktivního pohybu a zdravé výživy
  • správně vyslovovat, ovládat dech, tempo i intonaci řeči
  • vést rozhovor
  • projevovat zájem o knížky, soustředěně poslouchat četbu, hudbu, sledovat divadlo
  • reprodukovat říkanky, písničky, pohádky, zvládnout jednoduchou dramatickou úlohu
  • vědomě využívat všech smyslů
  • řešit problémy, úkoly a situace, myslet kreativně, předkládat „nápady“
  • zachytit a vyjádřit své prožitky (slovně, výtvarně, pomocí hudby, hudebně pohybovou či dramatickou improvizací apod.)
  • odloučit se na určitou dobu od rodičů, být aktivní i bez jejich opory
  • uvědomovat si příjemné i nepříjemné citové prožitky, rozlišovat citové projevy
  • těšit se z hezkých a příjemných zážitků
  • chovat se zdvořile, přistupovat k druhým lidem, k dospělým i k dětem, bez předsudků, s úctou k jejich osobě, vážit si jejich práce a úsilí
  • dodržovat pravidla her a jiných činností, jednat spravedlivě, hrát fair
  • zacházet šetrně s vlastními i cizími pomůckami, hračkami, věcmi denní potřeby, s knížkami, apod.
  • kreslit, používat barvy, modelovat, konstruovat, tvořit z papíru, tvořit a vyrábět z různých jiných materiálů, z přírodnin aj.
  • zazpívat píseň, zacházet s jednoduchými hudebními nástroji, sledovat a rozlišovat rytmus
  • pochopit, že každý má ve společnosti svou roli, podle které je třeba se chovat

 

 

 

  1. KNIHY PLNÉ  ZVÍŘÁTEK

 

Dílčí cíle:

  • rozvoj pohybových schopností
  • rozvoj a užívání všech smyslů
  • rozvoj fyzické i psychické zdatnosti
  • osvojení si věku přiměřených praktických dovedností
  • rozvoj kultivovaného projevu
  • osvojení si některých poznatků a dovedností, které předcházejí čtení a psaní
  • rozvoj a kultivace smyslového vnímání
  • rozvoj tvořivého sebevyjádření
  • vytváření pozitivního vztahu k intelektuálním činnostem a k učení
  • získání schopnosti záměrně řídit svoje chování a ovlivňovat vlastní situaci
  • seznamovat s pravidly chování ve vztahu k druhému
  • rozvoj kooperativních dovedností
  • vytvoření základů aktivních postojů ke světu, k životu
  • rozvoj úcty k životu ve všech jeho formách

 

Vzdělávací obsah:

  • příležitosti a činnosti směřující k ochraně zdraví, osobního bezpečí a vytváření zdravých životních návyků
  • zdravotně zaměřené činnosti
  • smyslové a psychomotorické hry
  • konstruktivní a grafické činnosti
  • vyprávění podle skutečnosti i podle obrazového materiálu
  • samostatný slovní projev na určité téma
  • hry a činnosti zaměřené k poznávání a rozlišování zvuků, užívání gest
  • určování a pojmenovávání vlastností objektů a předmětů (velikost, barva, tvar, materiál, dotek, chuť, vůně, zvuky), jejich charakteristických znaků a funkcí
  • hry a činnosti zaměřené ke cvičení různých forem paměti
  • hry a praktické úkony procvičující orientaci v prostoru i rovině
  • spontánní hra
  • příležitosti a hry pro rozvoj vytrvalostia sebeovládání
  • cvičení v projevování citů (zvláště kladných), v sebekontrole a sebeovládání (zvláště emocí záporných – hněvu, zlosti, úzkosti,…)
  • cvičení organizačních dovedností
  • sociální a interaktivní hry, hraní rolí, dramatické činnosti, hudební a hudebně pohybové hry, výtvarné hry a etudy
  • společenské hry
  • hry a činnosti, které vedou děti k ohleduplnosti k druhému, k ochotě rozdělit se s ním, půjčit hračku, střídat se, pomoci mu, ke schopnosti vyřešit vzájemný spor apod.
  • receptivní slovesné, literární, výtvarné či dramatické činnosti (poslech pohádek, příběhů, veršů, hudebních skladeb a písní, sledování dramatizací, divadelních scének)
  • aktivity přibližující dítěti svět kultury a umění (výtvarné, hudební a dramatické činnosti, sportovní aktivity, účast na kulturních akcích, návštěvy divadelních představení)
  • přirozené pozorování blízkého prostředí a života v něm, vycházky do okolí

 

Očekávané výstupy:

  • zvládat překážky, házet a chytat míč, užívat různé náčiní, pohybovat se ve skupině dětí, pohybovat se na sněhu a ledu
  • koordinovat lokomoci a další polohy a pohyby těla
  • vědomě napodobit jednoduchý pohyb podle vzoru
  • ovládat dechové svalstvo, sladit pohyb se zpěvem
  • vyjadřovat samostatně a smysluplně myšlenky, nápady, pocity ve vhodně zformulovaných větách
  • zachytit hlavní myšlenku příběhu, sledovat děj
  • formulovat otázky, odpovídat, hodnotit slovní výkony, slovně reagovat
  • porovnávat, uspořádat a třídit soubory předmětů podle určitého pravidla, poznat více, méně, stejně, první, poslední
  • chápat prostorové pojmy (vpravo, vlevo, dole, nahoře, uprostřed, za, pod, nad, vedle, mezi)
  • orientovat se v prostoru i v rovině, částečně se orientovat v čase
  • prožívat radost ze zvládnutého a poznaného
  • uplatňovat své individuální potřeby, přání a práva s ohledem na druhého, přijímat a uzavírat kompromisy, řešit konflikt dohodou
  • bránit se projevům násilí jiného dítěte, ubližování, ponižování apod.
  • vnímat, co si druhý přeje či potřebuje (mít ohled na druhého, pomáhat si,….)
  • vnímat umělecké a kulturní podněty, pozorně poslouchat, sledovat se zájmem literární, dramatické či hudební představení a hodnotit svoje zážitky

 

  1. S KNÍŽKOU POZNÁVÁME SVĚT

 

Dílčí cíle:

  • rozvoj a užívání všech smyslů
  • ovládání pohybového aparátu a tělesných funkcí
  • osvojení si poznatků a dovedností důležitých k podpoře zdraví, bezpečí, osobní pohody i pohody prostředí
  • vytváření zdravých životních návyků a postojů jako základů zdravého životního stylu
  • rozvoj řečových schopností a jazykových dovedností receptivních (vnímání, naslouchání, porozumění)
  • rozvoj tvořivosti (tvořivého myšlení, řešení problémů)
  • rozvoj a kultivace představivosti a fantazie
  • podpora a rozvoj zájmu o učení
  • vytváření základů pro práci s informacemi
  • rozvoj a kultivace mravního a estetického vnímání, cítění a prožívání
  • osvojení si základních poznatků o prostředí, v němž dítě žije
  • vytváření si elementárního povědomí o širším přírodním prostředí, o jeho rozmanitosti, vývoji a neustálých proměnách
  • pochopení, že změny způsobené lidskou činností mohou prostředí chránit a zlepšovat, ale také poškozovat a ničit

Vzdělávací obsah:

  • pohybové činnosti (chůze, běh, skoky, lezení, hody, změny poloh a pohybů)
  • manipulační činnosti
  • smyslové a psychomotorické hry
  • konstruktivní a grafické činnosti
  • hudební a hudebně pohybové hry a činnosti
  • hry se slovy, slovní hádanky, vokální činnosti
  • vyprávění podle vlastní fantazie
  • vyprávění toho, co dítě slyšelo, nebo co shlédlo
  • přímé pozorování přírodních objektů i jevů v okolí dítěte, rozhovor o výsledku pozorování
  • konkrétní operace s materiálem (třídění, přiřazování, porovnávání..)
  • řešení myšlenkových i praktických problémů, hledání různých možností a variant
  • činnosti zaměřené k seznamování se s matematickými pojmy a jejich symbolikou (základní geometrické tvary, množství apod.)
  • estetické a tvůrčí aktivity (slovesné, výtvarné, dramatické, literární, hudební, pohybové …)
  • společná setkávání, povídání, sdílení a aktivní naslouchání druhému
  • kooperativní činnosti ve dvojicích, ve skupinkách
  • hry zaměřené k poznávání a rozlišování různých společenských rolí (dítě, dospělí, rodič, učitelka, žák, role dané pohlavím, profesní role, herní role) a osvojování si rolí, do nichž se dítě přirozeně dostává
  • hry a praktické činnosti uvádějící dítě do světa lidí (využívání praktických ukázek z okolí dítěte, tematické hry seznamující dítě s různými druhy zaměstnání, řemesel a povolání, s různými pracovními činnostmi a pracovními předměty, praktická manipulace s některými pomůckami a nástroji, provádění jednoduchých pracovních úkonů a činností)
  • ekologicky motivované hravé aktivity
  • smysluplné činnosti přispívající k péči o životní prostředí a okolní krajinu, pracovní činnosti, pěstitelské a chovatelské činnosti, činnosti zaměřené k péči o školní prostředí, školní zahradu a blízké okolí
  • využívání encyklopedií a dalších médií
  • poznávání přírodního okolí, sledování rozmanitostí a změn v přírodě (příroda živá i neživá, přírodní jevy a děje, rostliny, počasí, roční období)
  • pozorování životních podmínek a stavu životního prostředí, poznávání ekosystémů (les, louka, rybník…..)

Očekávané výstupy:

  • sluchově rozlišovat zvuky a tóny, zrakově rozlišovat tvary předmětů a jiné specifické znaky, rozlišovat vůně, chutě, vnímat hmatem apod.
  • rozlišovat, co prospívá zdraví a co mu škodí
  • učit se nová slova a aktivně je používat
  • naučit se zpaměti krátké texty
  • popsat situaci (skutečnou, podle obrázku)
  • chápat elementární časové pojmy (teď, dnes, včera, zítra, ráno, večer, jaro, léto, podzim, zima, rok)
  • poznat a pojmenovat většinu toho, čím je obklopeno
  • vyjadřovat svou představivost a fantazii v tvořivých činnostech (konstruktivních, výtvarných, hudebních, pohybových či dramatických)
  • soustředit se na činnost a její dokončení
  • být citlivé ve vztahu k živým bytostem, k přírodě i k věcem
  • zorganizovat hru
  • spolupracovat s ostatními
  • zdravit známé děti i dospělé, rozloučit se, poprosit, poděkovat, vzít si slovo až když druhý domluví, požádat o pomoc, vyslechnout sdělení, uposlechnout pokyn apod.
  • mít elementární povědomí o existenci různých národů a kultur, různých zemí, o planetě Zemi

Ke všem integrovaným blokům je možno se během roku průběžně vracet podle potřeby a zájmu dětí.

 

EVALUAČNÍ SYSTÉM

 

  1. Evaluace individuálních plánů

 

  •  
  •  
  •  
  •  

 

  1. Záznamy o rozvoji dítěte

 

  •  

             Nástroje:     konzultace učitelek, konzultace s rodiči, pedagogické rady, písemné      

                                  záznamy

             Termín:       2x ročně, případně dle potřeby

             Odpovídá:   učitelky

 

  1. Evaluace uplatněných metod, postupů, forem práce

Cíl:                 zhodnocení vlastního průběhu vzdělávání z hlediska používaných metod   

                                    forem se záměry v této oblasti ŠVP

             Nástroje:      konzultace pedagogů, pedagogické rady

             Termín:        průběžně

             Odpovídá:   učitelky, ředitelka

 

  1. Osobní rozvoj pedagogů

Cíl:                 uplatnění nových poznatků z DVPP ve vlastní práci, autoevaluace

                                  vlastního vzdělávacího procesu a ve vztahu k dalšímu osobnostnímu

                                 růstu

             Nástroje:      konzultace, pedagogické rady, hospitace

             Termín:        průběžně

             Odpovídá:    učitelky, ředitelka

 

  1.  Evaluace materiálních podmínek

  Cíl:               zhodnotit materiální podmínky školy – budova, technický stav, vybavení 

                                  tříd – nábytek, pomůcky, hračky, zahrada + zahradní náčiní

             Nástroje:      záznamy z pedagogických a provozních porad, záznamy z kontrolní

                                  činnosti, kontroly vybavení, inventarizace

             Termín:         1x ročně, nebo dle potřeby

             Odpovídá:    všechny pracovnice

 

  1. Evaluace organizačních podmínek školy

Cíl:                  zhodnotit účelnost a vhodnost organizace a režimového uspořádání

Nástroje:       hospitace, kontrolní činnost, záznamy z pedagogických a provozních porad,                                        konzultace

 

              Termín:        1x ročně 

              Odpovídá:    všechny pracovnice

 

  1. Evaluace spolupráce s rodinou

Cíl:                  úspěšnost zvolených metod, forem spolupráce a naplnění stanovených záměrů

           Nástroje:        rozhovory s rodiči, fotodokumentace, pedagogické a provozní rady

            Termín:          1x ročně

            Odpovídá:      učitelky, ředitelka, rodiče

 

  1. Evaluace spolupráce se zřizovatelem, veřejností

Cíl:                  vyhodnotit kvalitu a účelnost

Nástroje:         fotodokumentace, záznamy, konzultace, vystoupení dětí pro veřejnost,

                       články do zpravodaje

Termín:         1x ročně

Odpovídá:    ředitelka