Jdi na obsah Jdi na menu

AKTUÁLNÍ 2022

 

 

pozvanka_04_800.jpg

 

TOULKY ČESKOMORAVSKOU VYSOČINOU

 

6.-9. září 2022 pořádal výbor Klubu seniorů Ostopovice zájezd na Českomoravskou vysočinu.

Bohatý program zájezdu byl zárukou, že si všichni účastníci vyberou to co je zajímá, podívají se tam kam se ještě neměli možnost podívat, a dostanou se k nim informace které dosud neměli.

První zastávkou byly Pernštejnské zahrady pod stejnojmenným hradem. Tyto byly po několika desítkách let poměrně velkými náklady renovovány. Celé dílo se mimořádně povedlo a stojí za návštěvu, můžeme každému doporučit.

dsc_2605.jpg

Po tomto zážitku následoval přejezd do restaurace Maršovská rychta, kde byl oběd, a po něm odjezd na ubytování do hotelu Medlov.

Tím ale nebyl zdaleka vyčerpán program prvního dne, zájemci o turistiku si totiž mohli vystoupat na vyhlídku na Pasecké skále. Výstup byl lehce náročný, nahoru došli jen někteří. A protože cesta vedla lesem, našli se i první houby.

dsc_2731.jpg

Po večeři se dostavil pracovník CHKO Žďárské vrchy pan Bc. Piechula, který zajímavou formou přiblížil oblast, ve které se nacházíme, a to i s obrazovým doprovodem.

Druhý den ve středu se odjelo do sklárny JAKUB v obci Tasice. Sklárna je již mimo provoz, přesto nám pan majitel zasvěceně vysvětlil historii dávnou, i nedávnou, způsob výroby, a ukázal technická zařízení na kterých se ještě nedávno pracovalo. Bohužel v dnešní energetické chudobě nemá takový provoz šanci se uživit.

Další v pořadí byla návštěva muzea kuriozit v Pelhřimově. Přejezdy mezi městy byl největší časový problém, z valné části způsobený objížďkami a uzavírkami na silnicích. Z tohoto důvodu byla zrušena návštěva města Hlinsko, a oběd proběhl individuálně přímo v Pelhřimově.

Muzeum je rozmístěno na několika místech města. V části „Zlaté české ručičky“ byl průvodcem s výkladem pan Ing. Vaněk, který uvedl zajímavé podrobnosti o exponátech, jejich původu a cestě do muzea.

Poté již následoval návrat do hotelu, a možnost si jít ještě zahoubařit, což část zájezdu využila.

Třetí den-čtvrtek byl poznávací a turistický. Poznávací část jela autobusem na hrad Roštejn. Je to stavba původně gotická, později přestavěná v renesančním stylu. Jeho účel byl vždy spojený se zvěří, které bylo v okolních lesích opravdu hodně, a která byla také na hradě chována. Zajímavostí výkladu průvodce jsou i dvě videoprojekce.

Pak následoval přesun do Jihlavy na individuální oběd a prohlídku města.

Turisté šli z hotelu do obce Kadov, dál na rozcestí nad Samotínem, a pak do obce Krátká. Počasí nám pan Novotný zajistil krásné, lesy byly plné hřibů, které tam pochopitelně nemohly zůstat, takže cesta trvala trochu déle. Některé exempláře byly opravdu výstavní.

dsc_3111.jpg

Po malém odpočinku a občerstvení v bufetu na začátku obce vedla cesta ještě do Domu přírody Žďárských vrchů. Po zajímavé prohlídce zůstal ještě čas při čekání na autobus na zhodnocení výletu. Celý výlet byl 8,5km, a pak už jen cesta na hotel.

Po večeři nám paní manažerka hotelu konečně přidělila slíbenou vinárnu, takže jsme se mohli nerušeně bavit, tančit a zazpívat si.

Poslední den zájezdu byla na programu jen návštěva Horáckého skanzenu na Veselém kopci, což je krásná ukázka drsného života našich předků na Vysočině. Po prohlídce byl ještě oběd na Maršovské rychtě, a pak už návrat domů.

Program zájezdu byl opravdu bohatý, každý si mohl vybrat podle svých zájmů a vkusu, a v neposlední řadě byl poučný, protože některé informace zapomínáme a není od věci si paměť osvěžit.

Díky patří výboru klubu, který se na zájezdu podílel, velké díky patří také našemu řidiči, panu Petru Ireinovi za trpělivost, kterou s námi měl.

Na závěr musíme zvlášť poděkovat zastupitelstvu OU Ostopovice v čele se starostou panem Symonem. Bez jejich finanční injekce bychom při dnešních nehorázných cenách nemohli takový zájezd vůbec pořádat.

Tak ještě jednou díky.

Za výbor klubu Rudolf Fanta.

 

DRAČÍ LODĚ 2022

 

VIII. ročník tradiční plavby Dračích lodí pořádal Klub seniorů Ostopovice 13. 8. 2022.

Tradiční byla také trasa z loděnice Pisárky do Komína a zpět, což obnáší 5 km náročného pádlování.

V restauraci Holiday, kde připravují vynikající pečená žebra, i jiné speciality načerpali účastníci chybějící síly, a mohli se vydat na plavbu zpět do loděnice.

Po návratu, a nezbytném úklidu lodí následoval přesun do restaurace u Volejníků v Ostopovicích. Tam proběhlo závěrečné vyhodnocení a předání upomínkových kotviček. O tyto se měrou nejvyšší zasloužil Tonda Michálek, kterému zároveň patří dík za zapůjčení lodí, protože bez této protekce bychom akci nemohli vůbec konat.

Díky patří samozřejmě všem, kteří se na organizaci podíleli, a také všem, kteří se zúčastnili.

Tak zase příště, podle ohlasu se všichni těší.

 

 

Rudolf Fanta

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář