Jdi na obsah Jdi na menu
 


003 - 2013 - text - PI - BUDIČOVICE - na Polánce

Třetí kříž - Obec Skály - osada Budičovice - kříž na Polánce, směr vyhlídka Heřmaň

Umístění : Kříž se nachází  nad osadou Budičovice na kopci dnes již nedochované středověké osady Polánka. Kříž je na křižovatce tří starých cest. Cesta do Heřmaně, byla v zašlých dobách velmi využívána dětmi z osady Budičovice, kteří tudy chodili zkratkou do pětitřídní školy v Heřmani. Cesta byla o mnoho kratší než přes sousední Skály, ze vzpomínek připomenu, že se tudy chodilo za každého počasí i když cesta byla úplně zavátá sněhem. Děti se vždy, když foukal silný západní vítr u kříže schovali, odpočinuli a pokračovali dál. Dnes se dostaneme pouze k nově vybudované dřevěné výhlídce na nejvyšším místě nad Heřmaní u Piklovny. Opačným směrem se dostaneme zpět do osady Budičovice.

 

Stav před opravou : Kříž jsem nemohl v zarostlém terénu najít, hledal jsem ho podle mapy, dostal jsem na něj typ od Marcela Sobolíka ze Skal. Našel jsem ho nakonec v kopřivách přikrytý bordelem ( plechový sud, hasičská hadice, igelity, křoví). Dochovala se pouze čtercová rozlomená žulová pata s dutou válcovou dírou. Chybějící rozlomená část byla o kus dále, nic víc se nedochovalo. Chybí celý střední žulový díl s železným křížem. Je to žalostný pohled.

Rok postavení : 1764 - 1768

První oprava : --

 

Konstrukce kříže : kříž byl složen určitě ze 3. dílů, jelikož neznám původní podobu můžu se jen domnívat z toho co se dochovalo. Spodní žulová základna, žulová pata s vnitřním válcovým otvorem přo dřík středního žulového dílu. Polovina středního dílu byla objevena později, spoj válcového dříku středního dílu se nedochoval. Střední žulový díl, má čtyři tesané oblouky, jako je tomu u kříže v Heřmani nad Piklovnou. Dále nově je zasekán kovaný kříž z (ráfu loukoťového kola) s ráhny tvaru kotvy, Litinový korpus Krista, kovaná cedulka INRI, kovaná cedulka s nápisem Pochválen Buď Pán Ježíš Kristus, kovaná zadní vzpěra, stahovací železný třmen, kovaný držák lampičky, lampička čtyřboká se sklem, kovaná ozdoba květiny. U kříže 2ks žulových patníků, s vydlážděným chodníkem ke kříži.

Oprava začala: 3.dubna 2013

Oprava skončila : 30.červenec 2013 

Kříž posvěcen : ?

 

Vytěžený materiál : igelity, železo, plechový sud, hasičská nylonová hadice typ B

                Stav před opravou                                                                 Stav po opravě021.jpg

polanka-start.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup prací :

  1. Prohlídka okolí a hledání dochovaných dílů
  2. Vyřezání okolí od náletových dřevin a kopřiv
  3. Postupné okopání spodního žulového dílu kříže
  4. Vytěžení země a postupné rovnání terénu kolem kříže a okolí
  5. Ruční očista spodního dílu saponátem, vodou a rejžákem
  6. Spasování obou rozlomených dochovaných dílů k sobě na sucho
  7. Vyměření nového stahovacího třmenu, který bude muset být dostatečně široký.
  8. Vykování stahovacího třmenu opět z ráfu loukoťového kola žebřiňáku ze statku sedláka Jana Cimbury z Putimi
  9. Zkouška třmenu na sucho, bohužel třmen ,,drhne", je znova o 1cm rozšířen - překován, znova odzkoušen a je to v pořádku.
  10. Nátěr třmenu, základní barvou šedou Industrol a kovářskou barvou černou 2x
  11. Slepení rozlomeného spodního soklu cementovým flexi lepidlem ,,Dlažbolep" a vymazání vnitřní válcové dutiny, stažení stahovacím třmenem, zakrytí igelitem, aby do toho nenapršelo
  12. Vykovali jsme kříž opět z ráfu kola z žebřiňáku, ráf jsme srovnali ve výhni do roviny, hlavní stojnu jsme v první třetině od zhora rozehřáli a dvakrát sekáčem rozsekli a prohnuli dovnitř. Skrze prohnutí jsme prostrčili vodorovné ráhno, k sobě slisovali, na dvou místech provrtali a kovanými nýty snýtovali. Konce ráhen se opět po nahřátí rozsekli a zkovali do tvaru kotvy jako u kříže ,,za Moudrých".
  13. Vykování zadní vzpěry z druhé bočnice drátěnkové konstrukce postele.
  14. Využití korpusu Ježíše a cedule z kříže od pana Kubíka - zvoníka z Budičovic. Celý litinový kříž s Ježíšem a cedulí, jsem s ním vyměnil za to, že mu nechám vyzlatit hrob Kubíků na hřbitově v Heřmani.
  15. Vykování malé tabulky na INRI a velké tabulky na nápis z plechu 5mm
  16. Opískování korpusu Krista
  17. Ozval se mi místní skalský patriot Bohouš Handschuh, že má pro mne zbytek nějakého žulového křížku co mu byl přivezen s kamenem z pole na stavbu základů, mohl bych ho prý třeba využít k opravě. Po obhlídce, jsem zjistil, že se zřejmě jedná o část chybějícího kříže, měl podobný tvar s oblouky jako kříž ve Skalách - na Klokočín.
  18. Žulový díl jsem přivezl na čtyřkoláku, dole a nahoře jsem ořezal rovinu úhlovou bruskou
  19. Do spodní plochy žulového dílu jsem vyvrtal 12 ks otvorů M12 pro roxory na armování
  20. Do horní plochy žulového dílu jsem vyvrtal na středu vrtáky po obvodu díry M12 a postupně vyvrtal vidiákem díry pro kapsu 8,10, 12, 14, 16, 18, 22 a 25mm s hloubkou děr 16cm. Díry jsem využil pro vysekání kapsy pro stojnu kříže, sekal jsem vším co jsem měl (byla vysoká úmrtnost díky tvrdosti materiálu) nakonec jsem sekal i osičkou z hřídele motoru, až mě bolelo už snad všechno  (tenkrát se ti kameníci museli, ale sakramentsky nadřít )).
  21. Natření korpusu Krista bezoplachovým odrezovačem
  22. Natření korpusu Krista stříbrně - Hammerit - 2x
  23. Natření malé a velké tabulky černou barvou - 2x
  24. Nápis na malou tabulku INRI, nápis na velkou tabulku Pochválen buď Ježíš Kristus
  25. Provrtání horizontální díry skrz žulový díl na prošroubování s křížem
  26. Vyvrtání díry M16 pro schránku na Geocaching
  27. Nařezané roxory s ohnutými konci jsem natloukl do děr pro armování
  28. Převoz žulového dílu ke kříži, namíchání betonu 1:1,5 a nalití do otvoru spodního dílu, nasazení žulového dílu s roxory a podmazání lepidlem ,,Dlažbolep", usazení do roviny, zakrytí igelitem proti dešti.
  29. Vložení kříže do vysekané kapsy a zacementování v poměru 1:1, aretace proti větru
  30. Vyvrtání otvoru M14 do žulového dílu skrz vysekanou kapsu, vyvrtání otvoru M13 do stojny kříže, aby tudy skrz na skrz prošla závitová tyč
  31. Vyvrtání 2 otvorů M12 a zalepení 2ks nerezových závitových tyčí M10 pro zadní vzpěru
  32. Montáž zadní vzpěry od soklu ke kříži
  33. Na závitovou tyč M12 se na konec navařil železný bolcen M12, toto se prostrčilo skrz žulový díl a kříž, který byl zacementován v kapse, z druhé strany utaženo maticí a zaříznuto
  34. Všechny odřeniny zatřeny černou barvou
  35. finální kopání kolem spodního žulového soklu, neuvěřitelný nález žulové dlažby kolem kříže
  36. Usazení 2 ks žulových patníků co jsem přivezl, jeden byl s nápisem ČSD, byl ze zrušené vlakové zastávky Skály, druhý byl obyčejný hraniční
  37. Zasazení 2 ks Dubů červených
  38. Vydláždění z kamenů chodníček ke kříži
  39. Montáž kovaného držáku se železnou lampičkou
  40. Z železného plechu 4mm jsem vyřezal tvar květiny - 2ks, provrtal jsem skrz díru M8 a s nýtoval kovaným nýtem a zdruhé strany přivařená železná vodovodní fitinka1/2 - špuntka
  41. Chemickou kotvou zalepení mosazné trubky s vnitřním závitem 1/2, dutina na Geocaching.
  42. Montáž malé tabulky INRI, velké tabulky s nápisem kovanými šrouby M8, utaženo matkami, závity rozklepány, aby nebylo možno tabulky ukradnout
  43. Konečné zasetí trávy, úklid.

Oprava kříže dokončena 30.července 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 
 



Fotoalbum



Statistiky

Online: 1
Celkem: 75503
Měsíc: 4101
Den: 63