Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruční lymfatické masáže

MANUÁLNÍ LYMFATICKÁ MASÁŽ = LYMFODRENÁŽ

- je to velmi jemná masážní technika. Mírnými tahy, pomalými kruhovými hmaty a jemnými tlaky na kůži podle přesně stanovené metody se aktivují zakončení lymfatických cévek, které odvádějí mízu do sběrných lymfatických uzlin. Lymfatický systém funguje jako „kanalizace“ organismu. Sbírá toxiny a škodlivé látky a odvádí je přes žilní systém do ledvin, kde se močí definitivně vyloučí.
Rozdílem mezi klasickou masáží a lymfatickou je v tom, že při klasické masáži pracujeme se svalem, ale při lymfatické masáži pracujeme s lymfatickým systémem, který je ve škáře, tedy přímo pod pokožkou. Lymfatická masáž je tedy mnohem jemnější metodou.

Lymfatická masáž je detoxikační masáží, při které dochází ke zrychlení metabolismu a rychlejšímu odvádění škodlivin a toxinů z těla ven. Zvyšuje imunitu, pomáhá při celulitě, otoků nohou, křečových žil, při revmatismu, menstruačních bolestech, migrénách, napomáhá odtoku škodlivin z těla, detoxikuje a regeneruje organismus.
Masáž se doporučuje rovněž klientům po úspěšném ukončení onkologické léčby na pročištění organismu po chemoterapiích, dále také po různých těžkých zánětlivých a infekčních nemocech (např.zápalu plic, při špatných jaterních testech atd.) a rovněž také jako pročištění organizmu budoucích maminek před těhotenstvím, nebo také v případě, že má klientka problémy otěhotnět. Lymfatická masáž je pro klienta díky jemným hmatům nebolestivá, příjemná, relaxační, s velmi prospěšným efektem pro jeho zdraví.

Lymfodrenáž je vhodnou technikou před chirurgickými, ortopedickými, stomatologickými a púlastickými operacemi. Zajišťuje aktivitu lymfatického systému, prevenci pooperačních otoků, čímž vlastně zlepšuje a urychluje hojení ran a zmírňuje bolestivost pooperačních ran.

Důležité po lymfodrenáži: Pít, pít, pít! A to čistou neperlivou vodu.
V den, kdy se provádí lymfatická masáž, nemít žádnou fyzickou a pokud možno ani psychickou zátěž, a to zejména vzhledem k tomu, že po lymfatické masáži cca 80 % lidí cítí větší únavu díky nastartování detoxikačního procesu. Stává se však také u některých klientů, že se cítí po lymfatické masáži jako znovuzrození - rozproudění lymfy a zrychlení metabolizmu jím dodá hodně energie, síly, optimizmu. Je to velmi individuální záležitost.

Průběh masáže:
Nejprve se aktivují uzliny na krku a teprve poté se pokračuje drenáží těla nebo se jen zaměříme na určité části. Hmaty jsou přesné, což je výhoda manuální lymfodrenáže oproti přístrojové. Lymfa odvádí z tkání odpadní látky, proudí přes lymfatické uzliny a přefiltrovaná se vrací do krevního oběhu. Tato masáž má vynikající ozdravný, detoxikační, regenerační, relaxační i kosmetický účinek, proto ji lze doporučit všem.

Celková masáž trvá až 3 hodiny pokud se dělá pořádně a není odbytá čili se většinou zabývám partiemi klienta, které ho trápí....jako nejvíc z nás jsou to nohy a dále ruce....ale záleží vždy na problému individuálně.

Indikace: Kdy masáž provádíme:

-prevence před chřipkovým onemocněním
-při hormonální dysbalanci, pro ženy v přechodu, po porodu, před porodem-nohy
-nadměrné pocení, bušení srdce, tlaky na hrudi, nevolnost, zčervenání, nespavost

- Lymfedém primární: bércový vřed, lupenka, růže, vazivovatění kůže, znecitlivění části těla, zánět lícního nervu, migrény, artróza, artritida, zácpa

- Lymfedém sekundární: po operacích urazu je poškozen lymfatický systém a vzniká otok

-zkracuje období rekonvalescence
-obnovuje a napomáhá opět získat sílu svalů
-redukuje vrásky, celulitidu, jizvy, detoxikuje kůži
-cévní nedostatečnost, křečové žíly
-odstranění pocitu těžkých nohou, rehabilitace sportovců a pracovníků s vysokým zatížením nohou
-roztroušená skleroza

Kontraindikace: Kdy masáž neprovádíme:

-nádorové onemocnění
-akutní zánětlivé onemocnění
-otoky ledvinové, jaterní, od srdce
-zvýšená fce štítné žlázy (=hyperthyerosa)
-jaterní cirrhosa
-akutní bakteriální, virové onemocnění
-nejasné břišní obtíže-glaukom (zelený zákal)
-krvácivé znaménko, alergie, záněty žil, křeč.žíly, otevřené hnisavé rány, plísně
-hypotonie (=snížení sval.napětí)
-těhotenství, spastická zácpa, menstruace, nejasné bolesti břicha, zánět slepého střeva, ledvin. či střevní kolika
 
 
 
 
lymfa.jpg