Bramborové trhance s mákem
Co bude potřeba:
(uvedené suroviny jsou bez gramáže, záleží na množství a konzistenci)
těsto:
- brambory uvařené ve šlupce, nastrouhané najemno
- špetka soli
- vejce
- polohrubá mouka nebo krupička
dohotovení:
- teplé mléko
- trochu másla
- moučkový cukr
- mletý mák
Vypracujeme nelepivé bramborové těsto, z kterého budeme dělat středně tlusté placky. Placky opékáme na plotýnce na ohni lehce do tmavé barvy. Opečené placky dáváme do misky a pod pokličku aby se lehce zapařily. Placky natrháme na malé kousky, které zalijeme teplým mlékem tak, aby se všechny kousky namočily. Poté přidáme trochu rozpuštěného másla a jako poslední namočené bramborové kousky zasypeme moučkovým cukrem (tím nešetříme) a mákem. Bramborové kousky budou obalené v lepkavé směsi cukru, mléka. másla a máku. Nejlépe podáváme s hrníčkem mléka.