Svíčková
Co budeme potřebovat: (porce cca pro 5-6 lidí)
- hovězí maso dle vlastního uvážení
- 2 pyramidy koření na Svíčkovou od Vitany
- 2 lžičky tymiánu
- trocha citrónové kůry
- sůl
- pepř
- špek
- smetana 31%
- 2-3 balíčky mražené zeleniny na Svíčkovou (mrkev, celer, petržel)
- halali ve skle
- máslo
- hořčice
- cibule
Postup:
Hovězí maso prošpikujeme osolíme ze všech stran. Nakrájíme si cibulku a kousek špeku, který lehce osmahneme v pekáčku, přidáme maso a ze všech stran opečeme. K opečenému masu do pekáčku přidáme směs halali , citronovou kůru, kořenící pyramidky, tymián mraženou zeleninu, plátek másla, sůl a podlejeme vodou. Dáme péct na 180 stupňů na 2h, při pečení podlejváme vodou. Po 2h snížíme teplotu na 150 stupňů a pečeme další 1,5-2h. Po upečení maso vyndáme a zeleninu rozmixujeme, podle husoty můžeme přidat trochu vody. Dochutíme hořčicí, smetanou popřípadě dosolíme. Už stačí udělat knedlíky a podávat s brusinkami. Mé doporučení je, dělat Svíčkovou den předem, uleželá je lepší :)