Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osvícení

26. 1. 2023

     Autor :Stephen King 

     Vydání : 1993

     Obsah :

Část první: Úvodní záležitosti
Jack Torrance získal po incidentu v předchozím zaměstnání nabídku dělat zimního správce luxusního horského hotelu Overlook. Při úvodním pohovoru mu byla představena dlouhá a honosná minulost tohoto sídla včetně zrůdnosti, jíž spáchal jeho předchůdce. Ten zabil celou svou rodinu a nakonec i sebe. Jack zaměstnání přesto přijímá, protože potřebuje spolu s manželkou Wendy a malým synem Dannym napravit vzájemné vztahy a také je to jediná možnost, jak si vydělat.
Před několika měsíci byl poměrně těžký alkoholik a svou situaci si nepřipouštěl ani ve chvílích, kdy přednášel opilý a zlomil synovi ruku, protože mu polil jeho divadelní hru, na níž pracoval. Vše se změnilo teprve tehdy, když se starým kamarádem Shockleym narazili do dětského kola, ale nenašli žádné tělo. Od té chvíle ani jeden nepil. Přesto byl nakonec Jack vyhozen za napadení žáka, který mu chtěl rozřezat pneumatiky.
Odchod na nové místo berou rodiče poměrně dobře, ale Dannymu se tato představa vůbec nelíbí. Díky své výjimečnosti dokáže poznat myšlenky ostatních lidí. Má dokonce kamaráda Tonyho, který ho navštěvuje v tranzech a ukazuje mu budoucnost. Tentokrát to ale není nic dobrého, protože chlapec v těchto vizích musí utíkat před bláznivým monstrem, jež ho ohrožuje věcí dělající DROM.

Část druhá: Poslední den sezóny
A tak se poslední den sezóny vydala celá rodina rozhrkaným autem na otcovo nové působiště. Čekal je již pan Ullman a později i kuchař Hallorann, aby Wendy ukázal všechny kouty v kuchyni. Po rozloučení pomohl ještě Danny Halloranovi s kufry a ten mu vysvětlil, proč umí číst myšlenky. Patří totiž stejně jako on k Osvíceným, ale vypadá to, že jeho schopnosti jsou ty nejvyšší možné. Naznačí mu také, jakým místům se má zásadně vyhýbat, protože jsou tam špatní duchové a rozloučí se s ním s ujištěním, že mu nemohou ublížit a že pokud by to bylo špatné, tak jej má zavolat. Hotel je prázdný.

Část třetí: Vosí hnízdo
Ještě ve chvílích, kdy Wendy s chlapcem mohli jezdit do nejbližšího města na nákupy, opravoval Jack střechu a našel tu vosí hnízdo. Věnoval ho Dannymu, ale v noci, když spal, z něj vylezly tři vosy a štíply ho. Když Jack hnízdo přikryl a dal na mráz, zjistil, že bylo plné vos, ačkoliv je vykouřil dýmovnicí. Ve sklepě, kam chodil kontrolovat tlak kotle, pak nalezl sešit výstřižků, kde kdosi uschovával všechny články o hotelu a jeho tajemstvích. Tady se dozvěděl, jak byl v prezidentském apartmá zabit gangster (jehož krev viděl Danny na tapetách), jak se po válce slavilo v zavřeném hotelu, o majiteli milionáři Derwentovi a jiných událostech. Rozhodl se tedy přestat se svou hrou a napsat knihu o historii tohoto podivného místa, což mu následně zatrhl jeho kamarád Shockley, protože by to poškodilo nynější majitele. Situace v rodině se stává napjatou a Danny se konečně svěřuje Wendy se svými schopnostmi, které ona chápe. Ačkoliv se oba hotelu bojí, nemohou otce opustit nebo jej poprosit, aby zde skončil, a tak se po poslední cestě náklaďákem do města vracejí do hotelu, kde Jack poprvé poznává taje svého zaměstnání, když se keře ve tvaru zvířat, které má zastřihovat, začnou pohybovat a ohrožovat ho. Přesto se nesvěří své rodině. Začíná hustě sněžit, hotel se stává nepřístupným. Zanedlouho jde Jack znovu do sklepa prostudovat knihu výstřižků, ale Danny se vydá s univerzálním klíčem do zakázaného pokoje 217, kde pokojská viděla mrtvolu ve vaně. Když tam vstoupil chlapec, opravdu se někdo koupal ve vaně. Byla to mrtvola staré ženy, která kdysi v této vaně zemřela, zatímco její milenec ujel v jejím autě. Začala se na Dannyho sápat a škrtit ho.

Část čtvrtá: Zasněženi
Jack zatím stále procházel účty v honbě za nějakou zajímavostí a vzpomínal na vztah s vlastním otcem, opilcem, který zmlátil jeho matku a při řezání jim říkal: "Tady máš svou medicínu" (byl lékař). Jakoby rozespalý došel k vysílačce, kde mu otec říkal, že musí zabít svou rodinu. Jack zhnusený touto představou vysílačku rozbil a tím zbudil Wendy. Po chvíli jim teprve došlo, že jim chybí syn. Když jej pak rodiče našli, měl na krku modřiny. Protože však byli v hotelu sami, myslela si Wendy, že chlapce napadl Jack a utekla s ním do pokoje, kde se zamkla. Teprve po chvíli poslala manžela do pokoje, aby to zkontroloval, ale nejdříve opravdu nic nespatřil. Až při odchodu pocítil, že za ním postava mrtvé ženy jde. Přesto řekl, že tam nic nebylo. Wendy se rozhodla, že musí dostat syna dolů alespoň na sněžném skútru. Přemluvila Jacka, aby ho opravil, ale ten ho záměrně poškodil.
A tak rodina zůstala na Overlooku. Ale Danny postupně začal zjišťovat, že útoky duchů se čím dál tím víc stupňují. Při procházce na hřišti zapadl v rouře, kde s ním byl ještě někdo (kdysi tam zemřela epileptická holčička). Na hřišti ho pak pronásledovaly keře ve tvaru zvířat stejně jako jeho otce, ale protože měl na nohou sněžnice, nemohl tak rychle utíkat, a tak ho dohonily. V noci začal jezdit samovolně výtah a ve velkém sále se ozývaly hlasy lidí, kteří si zrovna užívali maškarní bál. Když chlapec toho dne usnul, opakovala se mu znovu jeho noční můra s hrozivou postavou, která ho ohrožuje roquetovou pálkou, a bylo to tak hrozné, že ze spánku zavolal Dicka Hallorana na pomoc.

Část pátá: Otázka života a smrti
Ve stejnou chvíli zrovna na Floridě jel kuchař Halloran se zbožím po dálnici. Zvažoval, proč zrovna nedávno z náhlého popudu sepsal poslední vůli, když jej obklopila silná pomerančová vůně (znak blížícího se vnuknutí) a on zaslechl Dannyho křičet o pomoc. Honem si sbalil věci, řekl šéfovi, že musí okamžitě odjet a druhým letadlem odletěl do Denveru, kde se strhla největší sněhová bouře, jakou si mohl představit.
V hotelu přetrvával Jack v kotelně a Wendy s Dannym zůstávali spolu. Matka si vzala sebou nůž, aby se ochránila před manželem. Jack ale zatím zachránil hotel, protože se kotel přetlakoval a on v poslední chvíli upustil ventil. Když se pak vydal do prázdného baru, opravdu zde našel barmana a celou společnost a na účet podniku si po několika měsících abstinence dal několik panáků. K jeho úžasu se změnil celý sál a on se ocitl v roce 1945 na maškarním bále, kde tančil s krásnou ženou a potkal i pana Gradyho, bývalého správce, který vyvraždil celou svou rodinu. Ten se změnil v elegantního muže a vysvětlil Jackovi, že jeho povinností vůči tomuto hotelu je zabít svou ženu i syna. Když se pak ráno probudil pod barem, kde ho zrovna našla Wendy, snažil se jí ublížit, ale Danny ho praštil lahví po hlavě, a tím jej omráčil. Pak Jacka zamkli ve spíži, avšak on se odtud dostal za pomoci Gradyho, který mu při této příležitosti připravil i roquetovou palici.
Wendy se vydala do přízemí, aby zkontrolovala Jacka zrovna ve stejnou chvíli, kdy na ní již čekal s palicí. Při šíleném souboji ji několikrát udeřil a skoro zchromil, zatímco ona mu zabodla do zad obrovský nůž. Pak se s vypětím sil vydala zpět za Dannym, který však v pokoji nebyl. Zamkla se v koupelně, kam se Jack snažil dostat, ale byl nakonec vyrušen příjezdem Hallorana (celý tento děj je prokládán cestou kuchaře z denverského letiště do hotelu, kdy se dostával za šílené vánice do hor, a když konečně dojel, napadla ho keřová zvířata a nakonec jej na chodbě smetl Jack roquetovou palicí).
Dannyho mezitím ve spánku navštívil Tony a vysvětlil mu, že hotel může porazit pouze v případě, když najde to, na co tatínek zapomněl. Taky mu vysvětlí, že Tony je vlastně Danny, ale ve chvíli, kdy již vyrostl. Když se probudí z transu a maniakální otec se k němu dostane, řekne mu, že není jeho otcem, ale pouhou maskou. Postava, která ani vzdáleně již nepředstavuje člověka, se v poslední chvíli zastaví a pravý Jack (zbytek jeho osobnosti v ovádnutém těle) propustí svého syna, aby mohl sám sebe zabít roquetovou pálkou. Když se pak tato masa obrátí na Dannyho, je to již jen hotel Overlook snažící se dostat chlapce k sobě, ale ten si vzpomene, na co tatínek zapomněl. Na kotel, který je nejspíše již přetlakovaný. Když zrůda odběhne do kotelny, uteče Danny s matkou a Halloranem z hotelu, jenž za chvilku vybuchne. Ke skutečnému konci ale dojde teprve ve chvíli, kdy Halloran překoná nutkání ducha hotelu, odhodí roquetovou palici, kterou měl zrovna při ruce, když hledal deky, a odjede s nimi do města.

Epilog - Léto
Halloran odvezl oba dva do státu Maine, kde se Wendy postupně zotavila a mohla syna odvést.