Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLADKÉ-ŘEZY

Příspěvky

ANANASOVÁ BUCHTA

25. 2. 2023

Těsto: 250g hladké mouky, 200g změklé Hery, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 50g solamylu, 1/2 prášku do pečiva, ananasový kompot-kousky.
Poleva: 200g moučkového cukru, 2 lžíce ananasové šťávy, 1 lžíce citronové šťávy.
-----
Heru utřeme s cukry do pěny, postupně přidáváme vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva a citr. kůrou. Nakonec vmícháme okapaný kompot. Dobře promícháme, těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 190-200°C. Vychladlé potřeme polevou.
Poleva: vše třeme, až je poleva hladká a lesklá.

 

BANÁNOVÁ BUCHTA 1

25. 2. 2023

3 vejce (žloutky+sníh), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 4 banány, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka - do zbytku těsta 2 lžíce kakaa a 2 lžíce mléka.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C. Vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou, z bílků ušleháme sníh a necháme si ho stranou.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme banány, vyšleháme, přidáme mouku s práškem, olej a mléko a vyšleháme. Nakonec vařečkou lehce vmícháme ušlehaný sníh.
3/4 těsta vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, do zbytku těsta lehce vmícháme kakao a mléko, lžící nepravidelně pocákáme světlé těsto a upečeme v předehřáté troubě.

 

BANÁNOVÁ BUCHTA 2

25. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 100g Hery, 150g cukru písek, 250g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva do pečiva, 1/8l mléka.
+2 lžíce rumu a 4 banány na náplň.
-----
Heru utřeme s cukrem do pěny, přidáme ostatní a uděláme těsto. Půl těsta dáme do vymazané a vysypané dortové formy, poklademe kolečky banánů, pokapeme rumem,dáme druhou polovinu těsta a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

BANÁNOVÁ BUCHTA S KOKOSEM

25. 2. 2023

3 celá vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka (i víc-podle potřeby), kokos, kakao, 1 velký banán na kostičky.
-----
Smícháme vejce s cukrem, přidáme ostatní, vymícháme těsto, dáme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme asi 20-25 minut na 200°C.

 

BANÁNOVÁ BUCHTA S TVAROHOVOU MŘÍŽKOU

25. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek (klasický na čaj-cca 0,3 l) cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka.
Náplň: 2-3 banány, kakao
Mřížka: 250g tvarohu ve vaničce, 1 bílý jogurt (150g), 2 lžíce cukru.
+ strouhané ořechy
-----
Celá vejce v míse rozmícháme a lžičku odebereme do misky s tvarohem. Pak vejce smícháme s cukrem, přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a zdobičkou šikmo nastříkáme tvarohovou mřížku.
Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka cca 2 cm, na talířek si dáme trochu kakaa, každé kolečko ze všech stran obalíme v kakau a dáme do středu každého políčka. Posypeme strouhanými ořechy a pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C.
Tvarohová mřížka: než začneme dělat těsto, lžičkou si odebereme do tvarohu trochu vejce a smícháme vše v misce. Dáme do sáčku nebo zdobičky a na těsto nastříkáme mřížky.

 

BUCHTA JEDNOHUBKA

24. 2. 2023

100g hořké čokolády, 100g změklé Hery, 120g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 6 vajec (žloutky+sníh), 100g nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 100g hladké mouky.
+ čokoládová poleva a nasekané vlašské ořechy.
-----
Heru s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, rozehřátou čokoládu a našleháme. Přidáme ostatní, nakonec lehce vmícháme sníh a těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a zvolna upečeme (předehřátá trouba cca na 170-180°C).
Vychladlé těsto polijeme čokoládou a posypeme nasekanými ořechy. Ztuhlé krájíme na malé dílky-jednohubky.

 

BUCHTA S TVAROHOVOU MŘÍŽKOU

25. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, špetka soli, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 3/4 hrnku mléka.
Tvarohová mřížka: 2 tvarohy, cukr podle chuti, 1 vejce.
+ jahody nebo marmeláda
-----
Ušleháme vejce s curem a solí, přidáme ostatní (mouku smícháme s práškem do pečiva) a umíchané těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Zdobičkou nastříkáme šikmo mřížky z tvarohu a mezi mřížky dáme jahodu nebo lžičku marmelády. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C.

 

BUCHTA Z KOMPOTU

25. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, asi půl hrnku oleje, 3/4 l kompot (nejlépe meruňky nebo broskve, ale i jiný).
-----
Všechny suroviny i s kompotem smícháme, těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech a pečeme na 200°C. Můžeme polít čokoládovou polevou a posypat oříšky nebo kokosem.

 

CUKETOVÁ BUCHTA

24. 2. 2023

350g strouhané cukety, 350g polohrubé mouky, 350g moučkového cukru, 10 lžic oleje, 2 vejce, 3 lžíce kakaa, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva.
Poleva: 100g másla, 100g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, 3-4 lžíce kakaa.
-----
Oloupanou cuketu najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 180-190°C. Téměř vychladlou buchtu polijeme polevou.
Poleva: Nad párou rozehřejeme máslo, přidáme mléko, cukr, kakao a za stálého míchání nahříváme téměř k bodu varu a umícháme hladkou polevu.

 

DĚROVANÁ BUCHTA

25. 2. 2023

Těsto: 500g hladké mouky, 2 dl oleje, 2 dl mléka, 200g moučkového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa.
Poleva: 160g ztuženého tuku (Omega, Ceres), 120g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce kakaového pudinkového prášku, 4 lžíce mléka.
-----
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 190-200°C. Po vychladnutí hodně propícháme obráceným koncem vařečky a polijeme polevou (ta nateče i do důlků). Necháme ztuhnout a krájíme na řezy.

 

HRUŠKOVÁ BUCHTA

25. 2. 2023

150g moučkového cukru, 150g změklého másla nebo Hery, 3 vejce, 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 6 lžic mléka, 100g čokolády na vaření, 1 lžička skořice.
Náplň: 5 středně velkých hrušek, 1/8 l jablečné šťávy, skořice.
-----
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a asi 5 minut povaříme v jablečné šťávě se špetkou skořice. Necháme okapat a vychladnout.
Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně vmícháme vejce. Přidáme ostatní suroviny (mimo čokolády), promícháme a vmícháme nastrouhanou čokoládu. 2/3 těsta rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy, poklademe hruškami a překryjeme zbylým těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C. Vychladlé pocukrujeme.

 

JABLÍČKA V PIŠKOTU

25. 2. 2023

8 vajec, 300g polohrubé mouky, 200g cukru písek, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra.
Náplň: malá jablka, rozinky, sekané ořechy, meruňková marmeláda.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání
+ šlehačka
-----
Zapneme si troubu na 180°C. Vymažeme a vysypeme vyšší plech. Rozinky a ořechy smícháme a spojíme trochou marmelády.
Jablka oloupeme, necháme je vcelku a vykrojíme prostředek-jadřinec. Do otvorů dáme směs ořechů a rozinek a jablka naskládáme na připravený plech asi 4 cm od sebe tak, aby po upečení bylo v každém kousku uprostřed jablko.
Vejce elektrickým šlehačem ušleháme s cukry do husté pěny, vařečkou lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citr. kůrou. Těsto opatrně vlijeme na plech k jablíčkům a upečeme v předehřáté troubě. Vychladlé krájíme na kousky tak, aby uprostřed bylo jablíčko. Zdobíme šlehačkou.

 

JAHODOVÁ BUCHTA

25. 2. 2023

3 vejce (žloutky+sníh), 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 pudinkový jahodový prášek, 1 jahodový kompot (měla jsem 410g ), 1/2 hrnku kefíru, 1/2 hrnku jahodové kompotové šťávy, 3/4 hrnku oleje.
Na ozdobu čokoládová poleva - ale nemusí být
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Scedíme kompot a jahody (pokud nejsou hodně měkké) pokrájíme.
Elektrickým šlehačem vyšleháme tuhý sníh a necháme stranou.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme těsto. Nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh.
Těsto rozetřeme na připravený plech a upečeme v předehřáté troubě (v mé troubě 25 minut).
Vychladlé můžeme potřít čokoládovou polevou - na obrázku ještě ozdobeno strouhanou bílou čokoládou.

 

MAKOVEC 1

25. 2. 2023

1-2 vejce, 200g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 300g polohrubé mouky, 150g mletého máku, 1 prášek do pečiva, 120ml oleje, 2 větší oloupaná jablka, asi 300ml mléka.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C. Vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Jablka najemno nastrouháme, přidáme vejce, cukry, olej a mléko a vyšleháme elektrickým šlehačem. Pak přidáme mouku s práškem, mák a znovu vyšleháme. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlé pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

 

MAKOVEC 2

25. 2. 2023

3 vejce, 250g cukru, 250g polohrubé mouky, 250g mletého máku, 100g rozpuštěné Hery nebo másla, asi 3-4 dl mléka, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce rumu, citronová kůra, 1/2 lžičky skořice.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu.
-----
Zapneme si troubu na 170-180°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme ostatní suroviny (prášek do pečiva smícháme s moukou), promícháme, těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.

 

MAKOVEC Z NEMLETÉHO MÁKU

25. 2. 2023

2 vejce, 1 hrnek cukru, 2 dl oleje, 1 hrnek mléka, 1 hrnek nemletého máku, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.
-----
Chvíli šleháme cukr, vejce a olej, pak přidáme ostatní suroviny a vymícháme těsto. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 190-200°C

 

MARGOTKA

25. 2. 2023

KULATÁ FORMA
Potřebujeme: 2 vejce, necelá sklenička (2dl) cukru, špetka soli, 2 skleničky polohrubé mouky, necelý prášek do pečiva, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky mléka, na malé kousky nasekaná 100g čokoláda Margot, trochu kokosu, rum, rozinky.
-----
Vejce ušleháme s cukrem, přimícháme ostatní, formu vymazat a vysypat kokosem.Trouba asi 180-190°C.

PLECH S VYŠŠÍM OKRAJEM
Dáme 3-4 vejce,odměřujeme hrnkem (0,3 dl), 1 prášek do pečiva, 2 čokolády Margot. Pečeme na 200°C.

 

PERNÍK ANGREŠTOVÝ

24. 2. 2023

3 vejce, 200g cukru, 300g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 200ml oleje, 700ml angreštového kompotu.
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C. Vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem.
Vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s cukrem do husté pěny. Přidáme ostatní suroviny (mouku smícháme s práškem do perníku, kakaem a práškem do pečiva) a znovu vyšleháme. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě.

 

PERNÍK ČAJOVÝ

24. 2. 2023

2 vejce, 160g cukru krupice, 500g hladké mouky, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 6 lžic oleje, 250ml silného tmavého čaje, 2 lžíce medu, 2 lžíce povidel nebo marmelády.
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče
-----
Uvaříme čaj a necháme zchladnout.
Zapneme si troubu na 180°C. Vymažeme a vysypeme pekáč.
Do mísy dáme mouku, kakao, prášek do perníku, jedlou sodu a promícháme. V druhé misce smícháme teplý čaj, cukr, med a povidla a mícháme, až se rozpustí. Pak přimícháme olej a vejce. Vlijeme do mísy s moukou a vymícháme těsto. Těsto rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče a upečeme v předehřáté troubě.

 

PERNÍK S JABLKY

24. 2. 2023

3 celá vejce, 1 hrnek cukru, špetka soli, 3 jemně nastrouhaná jablka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 3 hrsti rozinek, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 lžíce rumu.
-----
Smícháme vejce, cukr, sůl a jablka. Přidáme ostatní (mouku smícháme s práškem do perníku, do pečiva a s rozinkami) a vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25 minut.

 

PERNÍK S OŘECHY

24. 2. 2023

Těsto: 3 vejce, 200g moučkového cukru, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce marmelády, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 200ml oleje, 1/2 l teplého mléka, 50g nasekaných nebo mletých ořechů, hrst rozinek, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 80g 100% tuku Omega nebo másla - ve vodní lázni mícháme, až se rozpustí a spojí.
+ nasekané ořechy na ozdobu
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme plech.
Vejce vyšleháme elektrickým šlehačem s cukry do husté pěny. Přidáme mouku (smíchanou s práškem do pečiva a do perníku), ostatní suroviny a dobře promícháme těsto. Rozetřeme na vymazaný plech a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý perník potřeme čokoládovou polevou a posypeme nasekanými ořechy.

 

PERNÍK TETY MILENY

24. 2. 2023

2 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, 1,5 hrnku pšeničné celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva, 250 ml mléka, 1 hrnek oleje, 3 lžíce medu, 3 lžíce melasy, 1 malá sklenice povidel nebo zavařeniny, mletá skořice, mletý badyán a hřebíček nebo koření do perníku, vlašské ořechy nebo mandle, pomerančová kůra, zavařená dýně, rozinky v rumu, povařené sušené hrušky apod.
-----
Všechny suroviny na těsto smícháme, vlijeme na vymazaný a vysypaný (hrubou moukou nebo kokosem) plech s vyšším okrajem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50-60 minut. Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci,čím vlhčí a lepivější, tím lepší.

 

ŘEZY "BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK"

25. 2. 2023

250g změklé Hery, 200g moučkového cukru, 4 celá vejce, 1 vanilkový cukr, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/8 l vlažného mléka, rum, rozinky, nasekané ořechy, 100g kandovaného ovoce (nebo nakrájím směs sušeného-meruňky, ananas, papaju apod.).
+ čokoládová poleva (50g čokolády na vaření a kousek Omegy)
-----
Do pěny ušleháme cukr a Heru a postupně po jednom vejce, pak po částech mouku s práškem do pečiva a ke konci střídavě s mlékem. Nakonec přidáme ostatní, promícháme, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a v předehřáté troubě upečeme (já peču na 180-190°C).
Vychladlé polijeme polevou a můžeme posypat nasekanými ořechy.

 

ŘEZY AMARETTO

25. 2. 2023

250g cukru krupice, 250g změklé Hery, 250g hladké mouky, 80g kakaa, 6 vajec (žloutky+sníh), 3 lžíce likéru Amaretto.
+ Amaretto na potření a čokoládová tmavá nebo bílá poleva
-----
Žloutky+cukr+likér utřeme do pěny. Postupně přidáme změklou Heru, kakao, mouku a nakonec lehce vmícháme sníh. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vychladlé potřeme Amarettem a polijeme čokoládovou polevou.
Místo Amaretta lze použít i nějaký jiný kávový, oříškový nebo čokoládový likér.

 

ŘEZY ANANASOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, přes 1/2 hrnku oleje, přes 1/2 hrnku mléka, 1 prášek do pečiva.
Krém: 1 šlehačka, 1 konzerva ananasu i se šťávou -kousky, 1 sáček vanilkového pudinku za studena,1 sáček ztužovače šlehačky.
Čokoládová poleva nebo granko.
-----
Plech s vyšším okrajem si vymažeme, vysypeme moukou a uděláme si klasické olejové těsto, které dáme upéct do vyhřáté trouby.
Ananas i se šťávou, šlehačku, pudink a ztužovač šlehačky dáme do uzaviratelné nádoby a hrkáme jí tak dlouho, až se nám utvoří krém. Tento krém pak namažeme na upečené vychladlé těsto.
Pocákáme čokoládou nebo poprášíme grankem a dáme do lednice vychladit.

 

ŘEZY ANANASOVÉ 2

24. 2. 2023

Těsto: 6 vajec žloutky + sníh), 200g změklého másla nebo Hery, 150g cukru, 150g strouhaných ořechů, 150g hladké mouky, 1 prášek do pečiva.
Krém: 1 ananasový kompot, 1 ananasový nebo vanilkový pudinkový prášek, 250g másla, 100g cukru.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 200ml zakysané smetany, 3 lžíce oleje.
+ piškoty, meruňková marmeláda, rum
+ máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C.
Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, přidáme ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě.
Vychladlý korpus necháme na plechu, potřeme meruňkovou marmeládou, poklademe piškoty, piškoty pokapeme rumem, pak natřeme krém, dáme na chvilku do lednice (než uděláme polevu) a pak polijeme čokoládovou polevou.
Krém: šťávu z kompotu doplníme vodou nebo ananasovým džusem do 400ml, rozmícháme s pudinkovým práškem a uvaříme pudink. Necháme vychladnout (občas stáhneme vařečkou lehce vršek ke straně-aby se neudělal škraloup). Pak pudink šleháme elektrickým šlehačem, po kouskách přidáváme máslo a cukr, dobře vyšleháme a pak vařečkou vmícháme nadrobno nakrájený ananas.
Poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a olej, dobře mícháme, až se spojí, tak přimícháme zakysanou smetanu a hned polijeme řezy.

 

ŘEZY ANGREŠTOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 2 vejce, sklenka cukru, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 necelý prášek do pečiva,1/2 sklenky oleje, 1/2 sklenky mléka.
1. náplň: 2 sklenice angreštového kompotu, 2 vanilkové pudinky.
2. náplň: 2 šlehačky, 2 ztužovace šlehačky, 2 balení BEBE sušenek.
Citronová poleva.+ marmeláda
-----
Uděláme těsto (můžeme přidat kakao a mít tmavé), upečeme na vymazaném a vysypaném plechu při 200°C a necháme vychladnout. Těsto lehce mázneme marmeládou, rozložíme okapaný angrešt, šťávu doplníme na 800ml vodou a uvaříme pudink. Vlažný vlijeme na angrešt a necháme v lednici ztuhnout.
Ušleháme šlehačky se ztužovačem,rozetřeme na ztuhlý rosol,poklademe BEBE sušenkami a polijeme citronovou polevou.V lednici necháme do druhého dne proležet.

 

ŘEZY BANÁNOVÉ

24. 2. 2023

Těsto: 6 vajec (žloutky+sníh), 6 lžic polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 6 lžic cukru krupice, 3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla.
Krém: 600 ml mléka, 2 vanilkové pudinkové prášky, 150g cukru, 250g másla.
Poleva: 250g ztuženého tuku (např. Omega), 200g moučkového cukru, 4 lžíce kakaa.
+ 1,5 kg banánů, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu.
-----
Zapneme si troubu na 180-190°C.
Žloutky šleháme s cukrem, postupně vmícháme mouku s práškem, olej a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme v předehřáté troubě.
Na vychladlé těsto natřeme krém, poklademe podélně rozkrojenými banány a polijeme polevou. Necháme v lednici ztuhnout a pak krájíme ostrým tenkým nožem, který máčíme v teplé vodě.
Krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustou kaši a necháme ji za občasného zamíchání vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a po lžičkách zašleháváme vychladlou pudinkovou kaši.
Poleva: ve vodní lázni rozehřejeme tuk, přidáme cukr a kakao a vymícháme dohladka.

 

ŘEZY BANÁNOVÉ KRTKŮV DORT

24. 2. 2023

Těsto: 3 vejce (žloutky+sníh), 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka.
Náplň: 6 větších banánů
Krém: 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru, 2 vanilkové pudinkové prášky= suroviny na pudink. 250g tvarohu ve vaničce, 2 zakysané smetany, 1 šlehačka, 1 čokoláda na vaření, cca 3 lžíce cukru.
+ tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
-----
Zapneme si troubu na 190-200°C, vymažeme a vysypeme plech s vyšším okrajem, ušleháme si sníh a necháme stranou.
Žloutky ušleháme s cukrem elektrickým šlehačem do husté světlé pěny, přidáme ostatní suroviny, vařečkou zamícháme a nakonec lehce vařečkou vmícháme tuhý sníh.
Těsto rozetřeme na připravený plech a upečeme v předehřáté troubě. Vychladlé těsto vyndáme z plechu a cca 1 cm seřízneme vršek a spodní díl vrátíme na plech. Pokud bychom tento způsob nezvládli, nakrojíme si do hloubky cca 1 cm na čtverce a vydlabeme včetně okrajů lžící celý vršek (1 cm) - spodní díl těsta zůstane neporušený na plechu.
Odkrojený vršek si rozdrobíme do misky.
Korpus poklademe na asi 1 cm silnými kolečky banánů až do krajů.
Na banány rozetřeme krém a uhladíme.
Nakonec posypeme rozdrobeným těstem z odkrojeného vršku a řezy dáme rozležet do lednice.
Krém: uvaříme pudink a necháme úplně vychladnout. Otevřeme si tvaroh a složíme na něj papírovou utěrku, aby vysála přebytečnou vodu.
Z vychladlého pudinku stáhneme škraloup a vyšleháme el. šlehačem s 1 zakysanou smetanou.Pak přidáme tvaroh, cukr, nahrubo nastrouhanou čokoládu, zakysanou a vařečkou zamícháme. Nakonec lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.

 

ŘEZY BANÁNOVO-PUDINKOVÉ

25. 2. 2023

Těsto: 2 skleničky polohrubé mouky, 1 sklenička cukru, asi 3/4 prášku do pečiva, 2 celá vejce, 3/4 skleničky oleje, 3/4 skleničky mléka (podle potřeby i víc), špetka soli, kakao, asi hrst kokosu.
Náplň: 4 velké banány, marmeláda, 1 nebo 1,5 l čokoládového pudinku (klasicky uvařený-na 1 l mléka,2 sáčky pudinkového prášku a cukr podle chuti).
Kokos na posypání.
-----
Uděláme těsto a upečeme na vymazaném a kokosem vysypaném plechu s okrajem na 200°C asi 8-10 minut..
Vychladlé těsto mázneme tence marmeládou, poklademe kolečky banánů a zalijeme horkým uvařeným pudinkem. Povrch posypeme kokosem a po chvilce zchladnutí dáme ztuhnout do lednice.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

následující »