Jdi na obsah Jdi na menu
 


POLÉVKY

Příspěvky

BAČOVA POLÉVKA

19. 2. 2023

150-200g brynzy, 150ml sladké smetany, asi 1 l vody, 3-4 brambory, 1 žloutek, 1 lžička čerstvého nasekaného kopru, 1 lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř.
+ 50g slaniny a 2 krajíce chleba
-----
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Rozmícháme smetanu s brynzou, přidáme vodu, nakrájené brambory, kopr, pažitku, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory měkké. Pak do polévky vmícháme žloutek (rozmíchaný v trošce vody) a necháme přejít varem. Dochutíme a odstavíme.
Na pánvi rozehřejeme nadrobno nakrájenou slaninu, když pustí tuk - přidáme na kostičky nakrájený chleba a osmažíme. Tuto směs dáváme do hotové polévky na talíři.

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

Asi 600g syrových oloupaných brambor, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100g másla, hladká mouka, majoránka, kmín, asi 4 hrsti sušených hub nebo čerstvé houby. Pokud máme i jinou zeleninu můžeme přidat kousek kapusty, pórku, květáku, kedlubny....
-----
Pokud máme sušené houby, tak je namočíme do vlažné vody do kastrůlku večer den předem. Druhý den, než začneme loupat brambory a krájet zeleninu na polévku, dáme houby v té vodě vařit- pozor-když se začnou vařit, ať nám nepřetečou.
Všechnu zeleninu očistíme, brambory oloupeme a vše nakrájíme na kostičky nebo zeleninu nahrubo nastrouháme- já mám do zásoby připravenou pořád v mrazáku. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, asi 2 lžičky kmínu, 2-3 stroužky prolisovaného česneku, osolíme, přidáme asi 1 l vody a dáme vařit. Když se polévka začne vařit, přilijeme houby i s tou vodou ve které jsme je stále vařili a v dlani promneme asi hrst majoránky.
Mezitím si připravíme jíšku- rozpustíme máslo a přisypeme mouku - asi 8-10 lžic a za stálého míchání upražíme zlatavou jíšku. Odstavíme a hned postupně přiléváme za stálého míchání studenou vodu a mícháme nebo šleháme metličkou do řidšího hladkého krému. Takto zředěnou jíšku vljeme do polévky a pokud se nám zdá hustá, přidáme vodu (záleží kolik máme vody v jíšce a houbách a my jí máme rádi hodně hustou). Dochutíme solí, přidáme česnek nebo majoránku a když jsou brambory měkké a jíška se trochu provařila, odstavíme a polévku necháme pár minut proležet.

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S OVESNÝMI VLOČKAMI

19. 2. 2023

5 brambor, 1 kostka masoxu, 4 lžíce másla, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, kapusty, pórek, 1 cibule, 4 lžíce ovesných vloček, 2 lžíce polohrubé mouky, majoránka, 2-3 stroužky česneku, vegeta, sůl.
-----
Brambory oloupeme a dáme s masoxem vařit v asi 1 l vody.
Zeleninu očistíme a mimo cibule nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme a orestujeme na 2 lžících másla. Přidáme k bramborám.
Na zbylém másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vločky, společně osmahneme a přidáme do polévky. Pak do polévky přidáme prolisovaný česnek, asi 1 lžičku majoránky, vegetu, polohrubou mouku (můžeme rozmíchat v trošce vody), pokud je potřeba přisolíme a povaříme, až jsou brambory měkké.

 

BROKOLICOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 brokolice, 1 l vody, 1 masox, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, asi 100ml smetany nebo mléka, špetka muškátového květu, pepř, sůl.
-----
Brokolici uvaříme s masoxem doměkka, oddělíme si pár malých růžiček na ozdobu a zbytek rozmixujeme.
Mezitím, když se vaří brokolice, rozpustíme na pánvi máslo, přidáme mouku a umícháme jíšku. Odstavíme, necháme zchladnout a než ji budeme přidávat do vroucí polévky, zředíme ji studeným mlékem nebo smetanou a umícháme dohladka - aby se lépe spojila s polévkou a neudělaly se nám hrudky.
Polévku s rozmixovanou brokolicí přivedeme znovu k varu, přidáme zředěnou jíšku, špetku květu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme.
Na talíři zdobíme malými růžičkami vařené brokolice.

 

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI

19. 2. 2023

1 hrst sušených hub, 1 brokolice (500g), 4 střední brambory, 1 mrkev, 1 cibule, 1 kostka masoxu nebo bujonu, 1-2 lžíce hladké mouky, kousek másla - asi 2 lžíce, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř.
-----
Houby si přes noc v kastrůlku namočíme do vody. Když začínáme polévku - ve vodě co jsou namočené je dáme vařit. Za občasného podlití vaříme do té doby, než je budeme přidávat do polévky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, přidáme pokrájenou brokolici, osolíme a s masoxem uvaříme doměkka. Pak i s vodou-kde se vařilo ponorným mixerem rozmixujeme.
V hrnci na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a restujeme doměkka. Pak zaprášíme moukou a umícháme světlou zeleninovou jíšku. Zalijeme hrnkem studené vody, rozmícháme, přidáme rozmixovanou směs, houby i s vodou, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Pokud je potřeba přidáme trochu vody, krátce povaříme a odstavíme.

 

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S VEJCI

19. 2. 2023

1 větší brokolice, 1 cibule, 50g másla, 3 lžíce hladké mouky, 100g šunky nebo šunkového salámu, 3 vejce, zeleninový bujón, sůl, pepř.
-----
Brokolici uvaříme s bujónem doměkka, vyndáme a nasekáme nadrobno - vývar si schováme.
V kastrolu na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a umícháme cibulovou jíšku. Postupně ředíme vývarem z brokolice a šleháme nebo dobře mícháme, abychom měli polévku hladkou. Přidáme nadrobno nasekanou šunku, nasekanou brokolici, podle chuti osolíme, opepříme, pokud je potřeba - dolijeme vodu a chvíli povaříme. Pak pomalu přiléváme rozšlehaná vejce a vidličkou v polévce rozšleháme. Necháme chvíli přejít varem polévku dochutíme a odstavíme.

 

CELEROVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 cibule, 1/2 celeru, asi 50g másla, 2 brambory, 1 kostka masoxu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 hrnek mléka, 2 lžíce hladké mouky, vegeta, sůl, pepř.
-----
Brambory a celer oloupeme a nakrájíme a kostičky.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a celer, pak přidáme brambory, promíchneme a zalijeme 1 l vody. Přidáme masox, trochu pepře, vegety (solíme až nakonec) a vaříme skoro doměkka.
V mléce rozkvedláme mouku a hořčici, vmícháme do polévky a chvíli povaříme. Když je vše měkké, dochutíme a odstavíme. Můžeme rozmixovat.

 

CELEROVÁ POLÉVKA S UZENÝM MASEM

19. 2. 2023

250g uzeného masa (krkovice, libový bůček apod.), 1/2 celeru, 1 cibule, olej nebo sádlo, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké a 1 lžička pálivé papriky, 2 větší brambory, sůl.
-----
Maso uvaříme doměkka, vyndáme a necháme stranou.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný a nahrubo nastrouhaný celer a smažíme, až celer trochu zrůžoví a začne vonět. Přidáme mouku, obě papriky, promíchneme a a za stálého míchání nebo šlehání metličkou zalijeme vývarem. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka. Pak přidáme maso, polévku dochutíme a odstavíme.

 

CELEROVO-BRAMBOROVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru, 1 hrnek nahrubo nastrouhaných syrových brambor, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, asi 1 dl mléka, 1 žloutek, bujón, sůl, pepř, sekaná pažitka nebo petrželka.
-----
Na másle osmahneme celer, přidáme mouku a chvilku společně orestujeme a mícháme. Pak podlijeme vodou, přidáme brambory, bujón, pepř, sůl a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, dáme znovu vařit, přilijeme mléko rozmíchané se žloutkem, povaříme a odstavíme. Dochutíme a přidáme sekanou pažitku.
Polévku podáváme s kostičkami osmažené housky.

 

CHLEBOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

Asi 200g tvrdého chleba, 2 lžíce másla, 3 dl hrubě nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev,celer,petržel), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 vejce, masox, vegeta, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, sůl.
-----
Chleba nakrájíme na kousky a namočíme nejméně na 1 hodinu do 1 l vody, pak rozmixujeme na kaši.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a orestujeme, až začne vonět a růžovět. Zalijeme rozmixovanou směsí, přidáme česnek, majoránku, vegetu, masox, kmín a vaříme asi 10 minut. Pak pomalu vlijeme do polévky rozšlehaná vejce a pilně mícháme, aby se nesrazila na velké kusy. Necháme přejít varem a vejce srazit, dochutíme a odstavíme. Nakonec můžeme přidat trochu čerstvé pažitky nebo petrželky.

 

ČOČKOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 hrnek čočky, 3 hrnky studené vody - namočíme přes noc.
1 l vody, 1 kostička masoxu, asi 50g másla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, 1 lžička octa, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky majoránky, pepř, sůl.
+ 300g párků nebo jiné uzeniny
-----
Čočku namočíme ve studené vodě přes noc - pak je rychle vařená.
Druhý den dáme v té samé vodě vařit a přidáme 1 l vody a kmín.
Mezitím si uděláme cibulovou jíšku: na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme mouku a umícháme jíšku. Odstavíme a necháme zchladnout. Nakrájíme si párky na kolečka a prolisujeme česnek.
Když je čočka měkká, přidáme ostatní koření, prolisovaný česnek, masox, ocet, zavaříme do polévky jíšku,osolíme, opepříme, přidáme párky a chvilku povaříme. Dochutíme a odstavíme.

 

ČOČKOVÁ POLÉVKA S BRAMBORAMI

19. 2. 2023

200g čočky, 2 větší brambory, 150g kořenové zeleniny (směs petržel, mrkev, celer), 1 velká cibule, asi 100g másla, asi 6 lžic hladké mouky, 1-2 stroužky česneku, klobása, sůl, pepř.
-----
Čočku namočíme přes noc do studené vody. Pak v té vodě dáme bez soli vařit. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhanou zeleninu a vaříme doměkka.
Mezitím si na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a umícháme zlatavou cibulovou jíšku. Odstavíme a hned postupně přidáváme studenou vodu a mícháme, až je jíška hladká a jako řidší bramborová kaše.
Jíšku zavaříme do polévky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou klobásu a chvíli povaříme. Dochutíme a odstavíme.

 

DĚDOVA POLÉVKA

19. 2. 2023

asi 500ml vody z brambor, 250ml zakysané smetany, asi 3 lžičky hladké mouky, 250g měkkého tvarohu - ve staniolovém obalu, 2 lžíce nasekané pažitky, špetka drceného kmínu, sůl, pepř.
Vložka: 500g oloupaných brambor, 1 větší cibule, 3 lžíce sádla.
-----
Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme vodu do jiného hrnce - abychom měli cca 500ml, přivedeme do varu a vmícháme smetanu rozmíchanou s moukou. Opepříme, pokud je potřeba dosolíme, přidáme kmín a povaříme. Pak do polévky rozdrobíme tvaroh, přidáme pažitku a polévku odstavíme - už nevaříme.
Mezitím brambory rozšťoucháme, na sádle dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a vmícháme do rozšťouchaných brambor.
Brambory rozdělíme na talíře a zalijeme polévkou

 

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1,40 kg předvařených drštěk, 2 větší cibule, 1 balíček sladké papriky (25g), 1 balíček grilovacího koření (40g), 2 lžíce majoránky, 1 kostička masoxu, cca 4 stroužky česneku, špetka chilli, pepře, hladká mouka, voda, sůl, olej.
-----
Drštky propláchneme vařící vodou z konve a necháme okapat nebo povaříme cca 5-10 minut ve vodě a vodu slijeme - záleží, jak kvalitní dršťky kupujeme (světlé a bez charakteristického  zápachu).
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme drštky, promícháme, zasypeme paprikou, grilovacím kořením, promícháme a zalijeme vařící vodou z konve. Celkem jsem dala 2 konve (takže cca 3,5 l vody).
Přidáme polovinu prolisovaného česneku, masox, rozemnutou majoránku, pepř a chilli a vaříme, až jsou drštky měkké.
Asi 10 lžic mouky rozkvedláme se 2 hrnkami studené vody a polévku zahustíme. Necháme povařit, podle potřeby dochutíme majoránkou, česnekem a solí a odstavíme.


 

FAZOLOVÁ PIKANTNÍ POLÉVKA

19. 2. 2023

2 konzervy fazolí v tomatě, 1 cibule, 200g paprikového salámu, asi 2 lžíce hladké mouky, olej, masox, chilli, sůl, pepř.
+ 100 g strouhaného sýra
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený salám, orestujeme, přidáme fazole a zalijeme vodou.
Opepříme, dáme špetku chilli a masox. Když je masox rozpuštěný, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Dochutíme a odstavíme.
Na talíř dáme trochu nahrubo strouhaného sýra a zalijeme polévkou. Podáváme s pečivem.

 

FAZOLOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

500g fazolí, 5 středních brambor, 2 velké cibule, 50g slaniny. 1 malý rajčatový protlak, 1 kostička masoxu, 2-3 nožičky klobásy, asi 3 lžíce oleje, asi 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké papriky, pepř, sůl.
-----
Fazole přes noc namočíme, uvaříme doměkka a scedíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Uvaříme skoro doměkka.
V hrnci (kde budeme vařit polévku) na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, přidáme na tenčí kolečka nakrájenou klobásu, osmahneme, zaprášíme sladkou paprikou, lehce promíchneme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme uvařenými bramborami i s vodou.
Přidáme rozdrobený masox, připravené fazole, podle potřeby horkou vodou a přivedeme k varu. Mouku rozkvedláme v 1/2 skleničce studené vody dohladka, přidáme do polévky, polévku dochutíme solí a pepřem, necháme chvilku povařit a odstavíme.

 

FAZOLOVÁ POLÉVKA S NOKY

19. 2. 2023

300g fazolí, asi 300g uzeného masa, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 150g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 pórek, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 masox, 1 lžička majoránky, sůl, vegeta.
Noky: 2 lžíce krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 100ml mléka, 1 lžička oleje, špetka prášku do pečiva, špetka pepře, muškátového květu a soli - vše smícháme.
-----
Fazole si večer namočíme asi do 2 l vody.
Druhý den je dáme vařit, asi po 20 minutách přidáme nakrájené maso, když jsou fazole skoro měkké, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nakrájený pórek, nahrubo nakrájenou cibuli, majoránku, trochu vegety a prolisovaný česnek.
Ze sádla a mouky umícháme jíšku, odstavíme, šleháme metličkou nebo dobře mícháme vařečkou a hned ji zředíme studenou vodou na hladkou řidší kaši. Zatím si ji necháme stranou.
Připravíme si těsto na noky, lžičkou vykrajujeme do vroucí polévky malé nočky, pak hned zavaříme jíšku. Polévku podle potřeby zředíme, dochutíme, chvilku povaříme a odstavíme.

 

FAZOLOVÁ POLÉVKA SE SMETANOU

19. 2. 2023

200g barevných fazolí, 1 bobkový list, 100g brambor, 50g másla, 3 lžíce mouky, 1 cibule, 2 dl kysané smetany, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, ocet, cukr.
-----
Fazole namočíme přes noc do cca 1 l studené vody. Pak ve stejné vodě dáme vařit. Uvaříme do poloměkka, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, bobkový list a vaříme dál. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody.
Mezitím si na pánvi na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme 2 lžíce mouky, umícháme zlatavou jíšku, odstavíme a postupně přidáváme (za stálého míchání nebo šlehání metličkou) studenou vodu, až máme řidší kaši. Přidáme k polévce, když je vše měkké, osolíme, opepříme a vmícháme zakysanou smetanu, rozmíchanou se lžící mouky. Necháme přejít varem, odstavíme a podle chuti dochutíme kapkou octa a špetkou cukru.

 

GULÁŠOVÁ POLÉVKA Z MLETÉHO

19. 2. 2023

250g mletého masa (směs hovězí a vepřové - ale můžeme jen hovězí), 1 cibule, 4-5 brambor, vývar nebo masox+voda, 4-5 lžic hladké mouky, 1-2 stroužky česneku, olej, 2 lžičky majoránky, 2 lžíce sladké papriky, 2 lžíce gulášové papriky, 2 lžíce grilovacího koření, případně sůl.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme. Stále mícháme a maso oddělujeme, aby v polévce nebyly velké kusy.
Pak přidáme koření, promíchneme a podlijeme vývarem nebo vodou. Přidáme oloupané nakrájené brambory, prolisovaný česnek, majoránku a pokud jsme použili vodu, dáme kostku masoxu. Přivedeme do varu, zahustíme moukou rozmíchanou ve st. vodě, povaříme, dochutíme - teprve podle potřeby dosolíme a odstavíme.
Podáváme s pečivem nebo chlebem

 

GULÁŠOVÁ RYCHLÁ POLÉVKA - co dům dal

19. 2. 2023

aneb,když zbyde kousek masa a vývar

300g vařeného předního hovězího masa, hovězí vývar, 750g oloupaných syrových brambor, 1 velká cibule, 200g uzeniny (točený, špekáčky apod.-já měla salám Tygr), 1-2 stroužky česneku, 1 gulášová polévka v sáčku, 1 lžíce sladké papriky, trochu grilovacího koření, lžička majoránky, 1-2 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo.
----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený salám, orestujeme, přimícháme papriku a zalijeme vývarem. Přidáme nakrájené brambory, polévku ze sáčku, trošku grilovacího koření, česnek, majoránku a vaříme, až jsou brambory skoro měkké.
Zahustíme moukou rozkvedlanou se studenou vodou, chvíli povaříme, dochutíme, přidáme nakrájené maso a už jen necháme přejít polévku varem a odstavíme.


 

HERMELÍNOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 Hermelín, 1 l vývaru z květáku, 1 kostka masoxu nebo bujónu, nasekaná pažitka nebo petržela, pepř, případně sůl.
+ máslo, housky nebo rohlíky
-----
Do vývaru rozdrobíme masox, dáme vařit, do vroucí polévky přidáme na kostičky nakrájený Hermelín a povaříme. Mezitím si na másle osmažíme na kostičky nakrájené housky. Polévku opepříme, pokud je potřeba osolíme a odstavíme.
Na talíři podáváme posypané pažitkou a s osmaženou houskou

 

HOUBOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

50g sušených hub, 1 cibule, asi 5 brambor, 50g másla, 2-3 lžíce hladké mouky, 250ml zakysané smetany, 250ml šlehačky, 1 houbový bujon, asi 1 l vody, sůl, špetka drceného kmínu.
-----
Houby si namočíme předem (nejlépe večer den předem) do vlažné vody.
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme vodou s houbami a chvíli povaříme. Mezitím si oloupeme a na malé kousky nakrájíme syrové brambory, přidáme k houbám, přidáme kmín, bujon, trochu osolíme, a vaříme, až jsou brambory a houby skoro měkké. Mouku smícháme se zakysanou smetanou, přimícháme šlehačku a vlijeme do polévky. Podle chuti dosolíme a necháme chvíli povařit.


 

HOUBOVÁ POLÉVKA NA PAPRICE

19. 2. 2023

250g čerstvých hub, 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sladké papriky, sůl, kmín, majoránka.
-----
Na lžíci sádla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby nakrájené na plátky, kmín, sladkou papriku a osmahneme. Zalijeme vývarem z vody a masoxu a vaříme 10 minut. Mezitím rozpustíme zbytek sádla a s hladkou moukou uděláme jíšku, přidáme k polévce a povaříme. Dochutíme česnekem, majoránkou, případně solí.

 

HOUBOVÁ POLÉVKA S KAPÁNÍM

19. 2. 2023

1 hrst sušených hub, 3 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 kostičky masoxu, 125 ml smetany, 1 lžička sladké papriky, sůl, pažitka nebo petrželka.
Kapání: 1 vejce, 2 lžíce krupice, špetka soli.
-----
Houby namočíme do 1 l vody-nejlépe přes noc.
Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, za stálého míchání přidáme mouku a umícháme zlatavou cibulovou jíšku. Přimícháme papriku, pak postupně za stálého míchání zaléváme vodou z hub a dobře rozmícháme nebo rozšleháme metličkou. Přidáme houby, masox a chvíli povaříme, až jsou houby měkké. Pak do vroucí polévky zvolna kapeme těstíčko a zavaříme, nakonec přidáme smetanu podle chuti dosolíme a necháme přejít ještě varem.

 

HOUBOVÁ POLÉVKA S TAVENÝM SÝREM

19. 2. 2023

150g čerstvých hub, 3 kostky taveného sýra, 0,8 l hovězího vývaru nebo 1l vody+ kostka masoxu, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 0,5 dl mléka, sůl, kmín.
-----
Máslo rozpustíme, přidáme mouku, umícháme světlou jíšku, rozředíme vývarem, promícháme nebo rozšleháme metličkou, přidáme na plátky nakrájené houby, tavený sýr, špetku kmínu a vaříme, až jsou houby měkké. Zjemníme mlékem a podle chuti dosolíme.

 

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 balíček (400g) mraženého hrášku, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru (nebo voda+bujon), 1-2 stroužky česneku, 2 nožičky párku, majoránka, sůl, pepř.
-----
Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a umícháme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme hrášek, nasekaný česnek, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
Mezitím si nakrájíme na kolečka párek a nasucho na teflonové pánvi orestujeme.
Pak polévku rozmixujeme, přidáme špetku majoránky, dochutíme, vmícháme orestovaný párek a a pokud je potřeba, trochu zředíme.
Polévku podáváme s chlebem, pečivem nebo osmaženou houskou.

 

HRSTKOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

1 hrst hrachu, čočky, fazolí, sušených hub, nakrájených syrových brambor, menších krup, nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny, asi 2 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, masox, sůl, pepř.
-----
Čočku, hrách , fazole a houby namočíme přes noc do studené vody. Druhý den uvaříme do poloměkka, přidáme kroupy, brambory a zeleninu a vaříme skoro doměkka.
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme jíšku. Odstavíme, za stálého míchání a šlehání postupně přidáváme studenou vodu a zředěnou a hladkou jíšku přimícháme do polévky.. Přidáme prolisovaný česnek, masox, podle chuti osolíme, opepříme a chvilku povaříme.

 

JELÍTKOVÁ POLÉVKA

19. 2. 2023

2 jelítka, 1 cibule, 1-2 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, 40-50g krupek, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka.
-----
Krupky uvaříme v osolené vodě doměkka.
V hrnci na oleji (sádle) orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a umícháme cibulovou jíšku dozlatova. Postupně podléváme studenou vodou a dobře rozmícháme nebo rozšleháme metličkou. Pak přidáme vytlačená jelítka, prolisovaný česnek, lžičku majoránky, osolíme, opepříme a provaříme. Ochutnáme, případně dochutíme, přidáme uvařené krupky, jen necháme přejít varem, odstavíme a necháme pár minut rozležet.

 

JEMNÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA SE ŠUNKOU

19. 2. 2023

500g brambor, 100g šunky, 1 kostka zeleninového nebo drůbežího bujónu, 1 žloutek, 250ml smetany, nasekaná pažitka nebo pertželka, sůl.
+ 1-2 rohlíky a kousek másla
-----
Brambory zalijeme cca 1 litrem vody, přidáme bujón a uvaříme doměkka. Vodu slijeme a necháme si ji stranou.
Brambory rozmixujeme s 200ml smetany a postupně přidáváme vodu z brambor. Znovu dáme vařit, přidáme šunku nakrájenou nadrobno, žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně, nasekanou pažitku, pokud je potřeba, trochu zředíme horkou vodou, chvilku povaříme, dochutíme a odstavíme.

 

KAPUSTOVÁ POLÉVKA S KRUPICÍ

19. 2. 2023

50g másla, 1 cibule, 100g kořenové zeleniny, 40g krupice, zeleninový bujón, asi 1/2 hlávky větší kapusty, 1-2 lžíce hladké mouky, vegeta, drcený kmín 1 vejce.
-----
Na polovině másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, krupici a nahrubo nastrouhanou zeleninu. Podlijeme vodou (zatím 0,8 l), přidáme bujón, na jemné nudličky nakrájenou kapustu, špetku kmínu a vaříme. Mezitím umícháme na druhé polovině másla jíšku, odstavíme a za stálého míchání zředíme studenou vodou. Jíšku vlijeme do polévky, podle potřeby případně polévku ještě zředíme vodou a povaříme. Když je vše měkké, rozšleháme v polévce vidličkou vejce. Necháme přejít varem, případně dosolíme a odstavíme.