Jdi na obsah Jdi na menu
 


MASO VEPŘOVÉ

Příspěvky

ADOLFOVICKÁ BAŠTA

15. 2. 2023

4 vepřové kotlety, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 6 plátků šunky, 1/2 pórku, hladká mouka, sůl, pepř, sojová omáčka, hovězí vývar.
-----
Maso naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, překryjeme šunkou, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a na oleji opékáme z obou stran. Pak podlijeme vývarem, přidáme nakrájený pórek, sojovou omáčku a zvolna dusíme,
Příloha: brambory, hranolky + obloha

 

ALOBALKA

15. 2. 2023

4 plátky vepřového masa, 4 trojuhelníčky taveného sýra, 4 vejce, sůl, pálivá paprika, pepř, grilovací koření, olej.
-----
Maso naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme olejem a necháme do druhého dne rozležet v lednici. Připravíme si 4 kusy alobalu, na alobal potřený olejem položíme plátek masa, ze sýra uděláme okraj s důlkem a doprostřed vyklepneme vejce. Posypeme paprikou, špetkou soli, zabalíme, nahoře dobře uzavřeme a pečeme v troubě asi 35 minut.
Příloha: brambory v jakékoliv podobě +  obloha.

 

BAŠTA KRÁLE JEČMÍNKA

14. 2. 2023

600g vepřové kýty - plát na roládu, 200ml zakysané smetany, 50g másla, trochu oleje, 1 cibule, masox, 1-2 lžíce hladké mouky, sůl, sladká paprika.
Náplň: 200g kysaného zelí, 120g šunky, 1 červená paprika, kmín, 4 vařená vejce.
+ strouhaný křen
-----
Plát masa naklepeme, osolíme, poprášíme sladkou paprikou, dáme zelí, šunku, nakrájenou papriku, poprášíme kmínem, dáme vejce, pokapeme zakysanou smetanou (vezmeme si asi 1/3 z kelímku - zbytek bude do omáčky), zatočíme roládu a omotáme nití.
Na másle s olejem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, dáme roládu a ze všech stran jí orestujeme. Podlijeme vodou, přidáme masox  a dusíme do měkka. Pak roládu vyndáme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, dochutíme a odstavíme.
Roládu krájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou a posypeme strouhaným křenem.
Příloha: bramborové knedlíky nebo noky, gnocchi ...

 

BAŠTA V PEKÁČI

15. 2. 2023

1,20-1,50 kg oloupaných syrových brambor, 1 kg vepřové krkovice - plátky, 3 cibule, asi 60g slaniny (pokud je víc prorostlé maso, slaninu vynecháme), 2-3 papriky, 100g měkkého salámu (šunkový, gothaj...), 100g taveného sýra (dala jsem tavené plátky), 200g tvrdého sýra.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Pekáč vymažeme tukem nebo olejem.
Na dno dáme brambory nakrájené na plátky nebo na kousky a osolíme.
Na brambory poházíme 1,5 cibule nakrájené na půlkolečka.
Na cibuli poházíme polovinu nadrobno nakrájené slaniny a nadrobno nakrájený salám.
Na slaninu a salám dáme tavené plátky nebo na kousky rozdrobený tavený sýr.
Na sýr poházíme papriky nakrájené na nudličky.
Plátky masa trochu naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme a rozložíme po celém pekáči na papriku.
Na maso poházíme druhou polovinu nadrobno nakrájené slaniny.
Na slaninu dáme 1,5 cibule nakrájené na půlkolečka.
Celý pekáč dobře uzavřeme alobalem.
Pečeme na střední příčce v předehřáté troubě asi 70 minut, pak zkusíme maso a kousek brambory, jestli jsou měkké.Pokud ano, posypeme nahrubo strouhaným sýrem a bez alobalu zapečeme cca 10 minut, až se sýr rozpeče a trochu zrůžoví. 



syrových surovin byl plný pekáč

 

BOROTÍNSKÝ BŮČEK

14. 2. 2023

1,5 kg libového bůčku - plát, 1 kg libového uzeného (krkovice nebo plec), česnek, kmín, sůl, pepř.
-----
Vepřový bůček lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Položíme uzené maso, zabalíme roládu, zavineme provázkem a dáme přikryté do druhédo dne do lednice.
Zapneme si troubu na 200°C, do pekáče dáme trochu vody.
Roládu osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáče a upečeme dozlatova. Během pečení poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby trochu podlijeme.
Příloha: bramborová kaše, knedlíky + zelí nebo špenát.....nebo podáváme jako studený nářez

 

BRNĚNSKÉ ŘÍZKY

14. 2. 2023

4 vepřové řízky, sůl, olej.
Náplň: 100g uzeného masa nebo šunky, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 50g tvrdého sýra.
+ hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení
-----
Plátky (nejlépe z kýty) naklepeme, osolíme, na jednu polovinu dáme náplň, přehneme, okraje sklepneme paličkou a spíchneme párátkem. Obalíme v trojobalu - mouce, rozšl. vejcích a strouhance- a smažíme na oleji.
Náplň: uzené maso (šunku) nadrobno nasekáme nožem,  v robotu nebo umeleme, smícháme se strouhaným sýrem a hráškem.
Příloha: hranolky, brambory, bramborová kaše apod.

 

BŮČEK NA JABLKÁCH

15. 2. 2023

500g libového bůčku (tenké plátky), sůl, hořčice, 1/2 lžičky staročeského koření, 4 cibule, 250g jablek, 1/2 šálku vývaru, petrželka, 2 lžíce oleje.
-----
Plátky bůčku osolíme, okořeníme, potřeme hořčicí a opékáme 3-4 minuty z obou stran na oleji. Do pekáčku dáme na kolečka cibuli, na tenká kolečka neoloupaná jablka bez jadřinců, maso, podlijeme vývarem a pomalu pečeme doměkka. Zdobíme petrželkou.
Příloha: brambory, rýže

 

BŮČKOVÉ ZÁVITKY S PÓRKEM

15. 2. 2023

600g vepřového nebo uzeného bůčku - plátky, asi 4 pórky ( podle velikosti), sůl, pepř.
-----
Zapneme si troubu na 250°C, do pekáčku dáme trochu vody.
Koupíme už nakrájené plátky nebo z bůčku odkrojíme kůži a nakrájíme na tenčí plátky. Pórky zbavíme zelené tvrdé části a nakrájíme na stejný počet - podle plátků masa.
Maso osolíme, opepříme, do každého zabalíme pórek, zavineme a spíchneme párátkem. Naskládáme do připraveného pekáčku a pečeme v troubě doměkka.
Příloha: brambory, bramborová kaše

 

BURGUNDSKÁ

14. 2. 2023

400g  vepřové kýty nebo plece, olej, 1 cibule, 1 dl červeného vína, kořenová zelenina-asi 2-3 lžíce nahrubo nastrouhané (kousek mrkve, celeru a petržele), 2 lžíce kečupu, celý pepř, bobkový list, nové koření, sůl, cukr, citr. šťáva.
-----
Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme a osolíme.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme z obou stran, až se maso zatáhne-zšedne. Přidáme zeleninu, trochu osmahneme a vše podlijeme  vínem a trochou vody, tak, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se. Přidáme kečup, lžičku citr. šťávy, koření (1 bobkový list, 2 zrnka pepře a nového koření), přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme.
Když je maso měkké, vyndáme jej na talíř, šťávu rozmixujeme (ale nemusíme), zahustíme vodou rozmíchanou s trochou hladké mouky a dochutíme-podle chuti přidáme sůl, cukr a citr. šťávu. Necháme trochu povařit, odstavíme a vložíme zpět maso.
Příloha: opečené brambory nebo dušená rýže (v tom případě děláme víc šťávy)

 

CHALUPÁŘSKÁ POCHOUTKA

15. 2. 2023

600g kýty, 2 velké cibule, 100g strouhaného sýra, 2 dl vody, 1 bujonová kostka, 1 lžička sladké papriky, pepř, bylinková sůl, 30g másla.
-----
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, dáme do nízké remosky, poklademe nahrubo nakrájenou cibulí, posypeme strouhaným sýrem, paprikou, zalijeme vodou s rozpuštěnou kostkou, poklademe máslem, zakryjeme a pečeme (dusíme) asi 30 minut doměkka.
Příloha: čerstvé pečivo + zeleninový salát.

 

CHALUPÁŘSKÉ MASO

15. 2. 2023

6 vepřových řízků nebo kotlet, olej.
Marináda: 2 vejce, 1 lžička soli, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce drceného kmínu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky chilli, 1 lžička Solamylu, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce kečupu, 5 prolisovaných stroužků česneku, 0,5 dl vody, 1/2 kostky masoxu, trochu oleje.
----
Svaříme vodu s masoxem a necháme vychladnout. Přidáme všechny suroviny na marinádu, promícháme a naložíme do ní nejméně na 24 hodin naklepané plátky masa. Necháme v uzavřené nádobě proležet v lednici a pak smažíme na oleji.
Příloha: brambory, hranolky, bramb. kaše + obloha

 

CHLAPSKÉ KOTLETY

15. 2. 2023

2 větší kotlety, olej.
Marináda: 2 vejce, 1/2 lžičky-soli, mletého pepře, mletého kmínu, majoránky, sladké papriky pálivé papriky a kari koření,1 lžička-kečupu, worcesteru a vegety, 1 lžíce hořčice.
-----
Kotlety v marinádě necháme přes noc rozležet a pak opékáme na oleji z obou stran.
Příloha: hranolky+obloha

 

CIBULÁČ

14. 2. 2023

500g plecka nebo kýty, 1 kg cibule, 6 stroužků česneku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička drceného kmínu, 1/2 lžičky skořice, 2 kelímky bílého jogurtu, sůl, kdo má rád-přidá feferonky, sůl, asi 2 lžíce másla.
-----
Maso na kostičky, cibule na osminy, prolisovaný česnek a vše (mimo jogurtu a másla) do kastrolu a bez tuku a podlévání dusíme na mírném ohni doměkka. Nakonec přidáme jogurt a máslo, necháme 5-10 minut probublat a podáváme. Chutná teplé i studené. Pokud je opravdu nutné, trošku během dušení podlijeme vývarem.
Příloha: pečivo, chléb

 

ČÍNSKÉ PLACIČKY

15. 2. 2023

500g libového plecka, 3 velké cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžíce Solamylu, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička pepře, 1 lžička kari, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce sojové omáčky nebo maggi, 3 vejce.
-----
Cibuli nakrájíme na drobno a maso na drobné kostičky. Vše smícháme, necháme do druhého dne rozležet v lednici, pak nabíráme lžící, rozetřeme na pánvi a smažíme malé placičky.

 

ĎÁBELSKÉ PLACIČKY

15. 2. 2023

500g libového plecka-na velmi tenké nudličky, 3 střední cibule-na tenké půlkroužky, 3 vejce, 40g Solamylu, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky.
-----
Vše smícháme a necháme do druhého dne odležet v lednici. Pak nabereme lžící, dáme do horkého oleje, rozetřeme na placičku a opečeme z obou stran.
Příloha: různě upravené brambory= kaše, hranolky, pečené, vařené, šťouchané brambory apod.

 

DOMAŽLICKÉ VEPŘOVÉ RAGÚ

14. 2. 2023

400g vepřové plece, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl kysané smetany,  2 lžičky sladké papriky, masox nebo bujón, sůl, pepř, olej nebo sádlo.
+1 vařené vejce, 1-2 sterilované okurky, asi 2 lžíce sterilovaného hrášku
----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme ze všech stran, až se maso zatáhne (zšedne) a pustí šťávu.
Přidáme sladkou papriku, promíchneme a podlijeme vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se. Přidáme sůl, pepř, masox, přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání, případně podlití dusíme maso doměkka. Smetanu smícháme s moukou a (pokud je moc hustá, přidáme trošku vody) a chvíli povaříme.
Vejce a okurku nadrobno nakrájíme a smícháme s hráškem - touto směsí zdobíme až hotové porce na talíři.
Příloha: rýže, houskové knedlíky

 

EXTRA SENDVIČ S HERMELÍNEM

15. 2. 2023

4 plátky vepřové krkovice, 4 kuřecí prsní řízky, 2-3 hermelíny, 2 cibule, 4 plátky libové anglické slaniny, sůl, pepř, grilovací koření.
-----
Maso je lepší připravit si předem, ale nemusíme. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme grilovacím kořením. Dáme na sebe do mísy a v chladu necháme proležet.
Zapneme si troubu na 220°C. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, hermelíny na asi 1 cm silné plátky.
Na plech dáme papír na pečení, kápneme trochu oleje a prstem papír vymažeme. Na papír rozložíme prsní řízky, na každý dáme plátek slaniny, na slaninu hermelín, na hermelín cibuli a přiklopíme plátkem krkovice.
Upečeme v troubě.
Příloha: hranolky, krokety, brambory, bramborová kaše....+ obloha, zeleninový salát apod.

 

FLAMENDR

14. 2. 2023

600g vepřové kýty, 2 cibule, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesteru, několik lžic sterilované kapie, Solamyl, sůl, pepř, olej.
+ strouhaný křen
-----
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, poprášíme Solamylem a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidáme kečup, worcester a kapii. Promícháme, podle chuti dosolíme a směs na talíři sypeme strouhaným křenem.
Příloha: chléb

 

GULÁŠ DEBRECÍNSKÝ

14. 2. 2023

4 vepřové kotlety, sůl, 1 cibule, sádlo nebo olej, 30g slaniny, 100g klobásy, 2-3 rajčata, 1 zelená paprika.
-----
Na sádle nebo oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme naklepané a osolené kotlety a orestujeme po obou stranách. Podlijeme trochou vody a dusíme. Na jiné pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou klobásu, na kostičky nakrájená oloupaná rajčata a na nudličky nakrájenou papriku. Osmahneme a přidáme ke kotletám. Pokud je potřeba trochu podlijeme, přisolíme a dusíme, až je maso měkké.
Příloha: bramborové krokety, halušky, noky, rýže

 

GULÁŠ DŘEVORUBECKÝ

14. 2. 2023

500g vepřového masa (např. plec), 1 cibule, olej nebo sádlo, podravka (vegeta), sůl, pepř, 1 nakládaná zelenina Moravanka nebo Kunovjanka, 2 lžičky sladké papriky, 2 lžíce kečupu, 2 velké cibule, 3-4 špekáčky nebo klobásy.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso na nudličky a orestujeme, až se maso zatáhne a pustí šťávu. Opepříme, přidáme trochu podravky, pokud je potřeba trochu podlijeme a dusíme skoro doměkka. Podle potřeby podléváme trochu vodou-ale ne moc-aby se maso dusilo a není to klasická omáčka.
Když je maso skoro měkké, přidáme Moravanku, papriku, kečup a dusíme. Když je skoro hotové, přidáme na půlkolečka nakrájené velké cibule a špekáčky. Necháme jen přejít varem, případně dochutíme kořením nebo solí a odstavíme.
Podáváme s chlebem.

 

GULÁŠ KNÍŽECÍ

14. 2. 2023

750g vepřové kýty, sůl, pepř, hladká mouka, 100g slaniny, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 dl vývaru, 200g žampionů, 100g uherského salámu.
-----
Maso nakrájíme na silnější nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
Na oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, když pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme maso, chvíli opékáme s cibulí, přidáme na plátky nakrájené žampiony, pak podlijeme a dusíme. Když je maso měkké, tak přidáme na nudličky nakrájený salám a prohřejeme.
Příloha: noky, rýže, různě upravené brambory

 

GULÁŠ KRAKONOŠŮV

14. 2. 2023

300g vepřového masa z plece, 300g libového bůčku, olej, 50g másla, 2 cibule, 1 pórek, 2 lžíce hladké mouky, 200g rajského protlaku, 4 stroužky česneku, lžička citronové šťávy, 250g bílého jogurtu, sladká a pálivá paprika, houbové koření, kmín, sůl, mletý pepř, bobkový list, majoránka, celé nové koření, kostička masoxu, 3 slovenské papriky.
-----
Na oleji a másle orestujeme nakrájené maso. Vyndáme, na tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek na kolečka, zaprášíme moukou, přidáme sladkou a pálivou papriku, krátce promícháme a podlijeme vodou. Vrátíme maso, přidáme ostatní suroviny mimo jogurtu a paprik a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme papriky na nudličky a dusíme doměkka. Pak přimícháme jogurt a ještě 5 minut povaříme a vyndáme celé koření.
Příloha: bramborové placky nebo bramboráčky

 

GULÁŠ SEGEDÍNSKÝ

14. 2. 2023

700g vepřového masa (plec, ramínko nebo libový bůček), 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 2 kostky masoxu, olej nebo sádlo, 1 hrnek mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžíce gulášové směsi, 1-2 lžíce grilovacího koření, 1 lžička kmínu, špetka pepře, sůl (solíme, až ochutnáme-masox i grilovací jsou slané).
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a restujeme, až maso pustí šťávu. Pak přidáme papriku, gulášové a grilovací koření, promíchneme a podlijeme asi 1 l vody. Přidáme překrájené zelí (lák si necháme v hrnečku stranou), masox, pepř, kmín a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podlijeme vodou, záleží na mase. Já měla plec, podlévala jsem ještě asi 0,5 l vody. Také ochutnáme, jak je guláš kyselý a podle potřeby přidáme lák ze zelí. Když je maso měkké, zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, dochutíme, chvíli povaříme a odstavíme.
Příloha: houskové knedlíky

 

GULÁŠ SLOVÁCKÝ S VEPŘOVÝMI JÁTRY

14. 2. 2023

400g libového bůčku, sádlo, 2 cibule, kmín, 3 stroužky česneku, 2-3 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 l vody, 400g vepřových jater, 2 lžíce hladké mouky, 250g sterilovaného leča, 1 feferonka.
-----
Bůček nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na sádle. Pak přidáme bůček, orestujeme, přidáme sůl, prolisovaný česnek, kmín, rajčatový protlak, 1/4 l vody a dusíme. Když je maso napůl měkké, přidáme nakrájené játra, podusíme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme ji moukou, chvilku orestujeme, zalijeme zbytkem vody a dusíme doměkka. Pak přidáme lečo a nasekanou feferonku, dochutíme a krátce povaříme.
Příloha: houskový knedlík, bramborový knedlík, brambory, rýže

 

GULÁŠ V CHLEBÍKU

14. 2. 2023

700g vepřové plece, sádlo nebo olej, 1 kostka masoxu, 1 cibule, 1 sklenice leča (já dala nebo dáme papriky a rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce sladké papriky, 1,5 lžíce gulášové směsi, 1 lžíce grilovacího koření, pepř.
-----
Na sádle nebo oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne a pustí šťávu).
Přidáme koření, promíchneme, podlijeme asi 1/2 l vody a dusíme, až je maso skoro měkké. Během dušení podle potřeby promíchneme a podlijeme (dolévala jsem asi 2 dl vody), pak přidáme lečo a když je maso měkké, zahustíme moukou rozmíchanou ve 2 dl vody. Do chlebíků děláme guláš trochu hustší, pokud budeme dávat jako přílohu těstoviny nebo knedlíky, počítáme víc omáčky. Odřízneme z chleba vršek, nožem ořízneme vevnitř okraj, pak lžící vyndáme vnitřek a stěny a dno chleba lehce prsty trochu umačkáme, aby se nepromáčel. Naplníme gulášem a podáváme.

Recept na chlebíky - DOMÁCÍ PEKÁRNA,chléb pečivo


 

GULÁŠ VEPŘOVÝ S OKURKAMI

14. 2. 2023

400g vepřového masa (plec, krkovička), 50g uzené slaniny, 1 větší cibule, 300g syrových brambor, olej, 2 sterilované okurky, 1 lžička sladké papriky, sůl, pepř, polohrubá mouka..
-----
Na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a orestujeme, až se maso zatáhne (zšedne) a pustí šťávu. Pak osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, promíchneme a podlijeme vodou tak, aby maso bylo lehce ponořené a dusilo se. Dusíme, když je maso skoro měkké, přidáme nadrobno nakrájené okurky a na kostičky nakrájené brambory-pokud je potřeba, přidáme trochu vody. Když je vše skoro měkké, zaprášíme trochou (1-2 lžičky) polohrubé mouky a krátce povaříme.
Podáváme s chlebem.

 

GULÁŠ VEPŘOVÝ V TROUBĚ

14. 2. 2023

600-700g vepřové plece, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 3-4 lžíce hladké mouky, 1,2 l vody, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžička pálivé papriky, 1/2 lžičky drceného kmínu, špetka pepře, špetka soli.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Do pekáče nebo kastrolu dáme na kostky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozdrobený masox a ostatní suroviny a promícháme. Přiklopíme (NESMÍ UNIKAT PÁRA, UTĚSNÍME JEŠTĚ ALOBALEM) , vložíme do trouby a pečeme bez podlévání a odkrývání 1,5 hodiny.
Příloha: houskové knedlíky, těstoviny, chléb ...

 

HANÁCKÉ BIFTEKY

15. 2. 2023

Plátky vepřové krkovice (4-6ks), 300g strouhaného sýra, 150g šunkového salámu, 150g anglické slaniny, 1 sklenice leča, 1 šlehačka, olej, grilovací koření, trochu chilli omáčky (nemusí být), sůl, pepř.
-----
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, lehce potřeme chilli omáčkou a podle chuti posypeme grilovacím kořením.
Takto připravené maso dáme do vymazaného pekáče, na maso rozdělíme salám a slaninu, zalijeme lečem, posypeme sýrem s zalijeme šlehačkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut. Neobracíme ani nepodléváme-lečo a šlehačka nám udělá šťávu.
Příloha: rýže, brambory, bramborová kaše,hranolky

 

JIŽANSKÉ KOTLETY

15. 2. 2023

4-5 vepřových kotlet, olej.
Marináda: 3 lžíce sojové omáčky, 1 dl pomerančového 100% džusu, 2 stroužky prolisovaného česneku, 3 lžíce oleje, 1/2 lžičky sušené bazalky,pepř.
-----
Kotlety naklepeme a nařízneme okraje, vložíme do připravené marinády a necháme přes noc v lednici.
Na oleji zprudka orestujeme kotlety po obou stranách, pak podlijeme zbytkem marinády a dopečeme doměkka.
Příloha: vařené nebo opečené brambory, rýže...

 

KATŮV ŠPAČEK

15. 2. 2023

1 kg vepřového bůčku, 2 cibule, 3 rajčata, 3 papriky, 100g žampionů, 3 feferonky, 3 stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky, sůl, pepř.
-----
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do pekáče, osolíme, opepříme, trochu podlijeme a pečeme do poloměkka v troubě.
Mezitím si nakrájíme nahrubo cibuli, rajčata, papriky, nasekáme feferonky a žampiony. Když je maso poloměkké, přidáme tuto nakrájenu směs, prolisovaný česnek, papriku, promícháme a dopečeme doměkka.
Příloha: brambory nebo chléb

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5

následující »