Jdi na obsah Jdi na menu
 


JÍDLA Z UZENINY

Příspěvky

"SENDVIČ" ZE SEKANÉ-NA PIVĚ

12. 2. 2023

4 tenčí plátky sekané (asi 1 cm), olej, 100-150ml piva.
Náplň: 1 romadur, kremžská hořčice, 8-10 koleček trvanlivého salámu (nejlépe poličan,paprikáš...), 1 cibule, sladká paprika, pepř.
-----
Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a rozebereme na kroužky. Romadur nakrájíme na 4-6 plátků.
Na pánev dáme trošku oleje, položíme 2 plátky sekané a na každý:
potřeme hořčicí, poklademe 4-5 kolečky salámu, dáme polovinu nakrájeného romaduru, poprášíme paprikou, opepříme, poklademe tenkými kolečky cibule a přiklopíme zbylými plátky sekané - takže máme na pánvi dva "sendviče". Podlijeme pivem, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 5 minut.
Příloha: chléb

 

BUŘTGULÁŠ S KAPUSTOU A HOUBAMI

12. 2. 2023

1 cibule, 8 špekáčků, hrst sušených hub, 500g brambor, 1/2 hlávky kapusty, sůl, pepř, kmín, 3 stroužky česneku, lžička kmínu, lžička majoránky, 1 lžíce sladké papriky, hladká mouka, sůl, pepř, olej.
-----
Houby namočíme ve  vlažné vodě (skoro studené), nejlépe den předem.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, kapustu nakrájíme na nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kousky.
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špekáčky, kapustu, krátce orestujeme, přidáme sladkou papriku, hladkou mouku, promícháme a podlijeme vodou s houbami. Přidáme brambory, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.

 

BUŘTGULÁŠ- KLASIKA

12. 2. 2023

600-700g točeného salámu (nebo špekáčků), 1 cibule, olej, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžička gulášového koření, 1 lžička grilovacího koření, voda, cca 2-3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř.
+ brambory
-----
Uvaříme si brambory ve slupce doměkka, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Cibuli nakrájíme nadrobno, točený salám na půlkolečka.
Na oleji (nedáváme moc) orestujeme cibuli, přidáme salám a orestujeme. Přidáme papriku a koření, promíchneme, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě, chvíli povaříme, přidáme brambory a pokud je potřeba přisolíme.

 

JITRNICE ZAPEČENÉ

12. 2. 2023

4  jitrnice, 2 velké cibule, olej, 1 jablko, majoránka, kari koření.
+ tuk na vymazání pekáče, 4 vejce a 100g strouhaného sýra
-----
Zapneme si troubu na 200°C.
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kari, na kostky nakrájené oloupané jablko, vymačkané jitrnice, majoránku a promícháme. Směs přendáme do vymazaného pekáčku, uhladíme a chvilku zapečeme v troubě. Pak posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme rozšlehanými vejci a dopečeme.
Příloha: brambory nebo chléb a jablečný křen

 

JITRNICE-HOLANĎANKY

12. 2. 2023

6 jitrnic, 4 vejce, 200g strouhaného sýra, sádlo nebo olej na vymazání pekáčku.
-----
Jitrnice vymačkáme, smícháme s rozšlehanými vejci, sýrem, hmotu rozetřeme do vymazaného pekáčku a upečeme dozlatova v troubě.
Příloha: brambory, chléb + zeleninový salát

 

JITRNICOVÉ SMAŽENKY

12. 2. 2023

3 jitrnice, 2 vejce, 1 velká cibule, asi 1 hrnek strouhanky, olej nebo sádlo.
-----
Jitrnice vymačkáme ze střívka, přidáme vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, strouhanku a promícháme. Z hmoty děláme placičky a smažíme po obou stranách na oleji.
Na talíři mažeme hořčicí, kečupem nebo sypeme strouhaným křenem.
Příloha: brambory, bramborová kaše nebo chléb

 

KAPUSTOVÝ ZÁVITEK S VINNOU KLOBÁSOU

12. 2. 2023

1 menší kapusta, 1 velká cibule, 1-2 stroužky česneku, 500g vinné klobásy, 1 vejce, strouhanka podle potřeby (asi necelý hrnek), 50g anglické slaniny, sůl.
+ 50g strouhaného sýra
+ máslo na vymazání pekáčku
-----
Kapustu rozebereme na listy, spaříme ve vroucí vodě a necháme vychladnout. Na pánev dáme nadrobno nakrájenou slaninu a když pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a necháme vychladnout.
Zapneme si troubu na cca 220°C a vymažeme pekáček.
Klobásu vymačkáme do mísy, přidáme vejce, cibuli se slaninou, polisovaný česnek, strouhanku, osolíme a dobře promícháme.
Na listy kapusty si rozdělíme náplň, zabalíme a závitky dáváme do vymazaného pekáčku. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě.
Příloha: brambory

 

KARPATSKÝ GULÁŠ

12. 2. 2023

600g točeného salámu (špekáčků nebo jiné uzeniny), 2 velké cibule, 1 červená kapie, asi 500g brambor, 1/2 menší hlávky červeného zelí, hladká mouka, sádlo nebo olej, masox, mletá paprika, sůl.
-----
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Salám oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, kapii a zelí nakrájíme na nudličky.
Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme salám, brambory, zelí a kapii - orestujeme, zaprášíme paprikou, promíchneme a podlijeme vodou. Osolíme, přidáme kostku masoxu a dusíme, až jsou brambory a zelí skoro měkké. Zahustíme moukou rozmíchanou ve sklenici vody, necháme chvilku povařit, dochutíme a odstavíme.
Podáváme s chlebem.

 

KLOBÁSA V ZELÍ

12. 2. 2023

500g kysaného zelí, 1 cibule, 1 jablko, olej, 2,5 dl vody, 1/2 kostky masoxu, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce (nemusí být), špetka majoránky, špetka pepře, sůl, cukr.
+ 500g klobásy, sádlo nebo olej
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí bez láku, oloupané a nahrubo nastrouhané jablko, ostatní suroviny a zelí dusíme doměkka. Pak vyndáme bobkové listy a jalovec a dochutíme.
Klobásy nakrájíme na asi 3-4 silná kolečka, opečeme ze všech stran na sádle a vmícháme do zelí.
Příloha: šťouchané brambory nebo chléb

 

KUNOVJANSKÁ POCHOUTKA

12. 2. 2023

1 velká cibule, 300g měkkého salámu (šunkový, točený...), 1 sklenice naložené zeleniny Kunovjanka, 3 lžíce kečupu, 100g strouhaného sýra, chilli koření, sladká paprika, kmín, kari koření, sůl, pepř, olej.
-----
Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený salám, kmín,pepř, kari,papriku, promíchneme, přidáme kečup, scezenou Kunovjanku a promícháme. Pokud je potřeba, trošku podlijeme vodou (asi 0,5dl), chvilku povaříme, až se voda vysmahne, přidáme špetku chilli a sýr, promícháme a odstavíme.
Příloha: chléb nebo topinky

 

PÁRKOVÁ SMĚSKA

12. 2. 2023

250g párků, 1 cibule, 1 menší sklenice leča, 1 konzerva bílých fazolí v tomatě, 1-2 lžíce ostrého kečupu, olej, sůl, pepř.
-----
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme párky na kolečka a orestujeme. Zalijeme lečem, fazolemi, podusíme, přidáme kečup a dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s chlebem nebo směsí plníme upečené bramboráky.

 

PAŠTIKOVÝ "ŘÍZEK"

12. 2. 2023

Hranatá játrová paštika - jak se prodává na váhu v uzeninách - je balená ve staniolu.
Hladká mouka, vejce, strouhanka, olej.
-----
Paštiku nakrájíme na asi 1-1,5 cm silné plátky,
Obalíme jako řízek - v mouce, rozšlehaných vejcích (rozšleháme s trochou mléka, vody nebo piva a osolíme), a ve strouhance.
Smažíme na oleji po obou stranách dozlatova.
Příloha: brambory a zeleninový salát.

 

PIKANTNÍ MŇAMKA

12. 2. 2023

2 cibule, 3-5 stroužků česneku, 250g měkkého salámu, 1 paštika, 4 vejce, Moravanka bez nálevu (a feferonky, kdo nemá rád ostré), sůl, vegeta, 2 lžičky kremžské hořčice, olej.
-----
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájený salám a česnek, 1/2 lžičky vegety a chvíli pražíme-česnek nesmí zhnědnout. Pak přidáme paštiku, Moravanku, hořčici a vejce. Umícháme a podáváme s chlebem.

 

PLNĚNÉ KLOBÁSY V PEKÁČI

12. 2. 2023

3 velké cibule, 4 porce vařených brambor, 4-6 nožiček klobásy, 100g šunky-plátky nebo šunkového salámu, 100g plátkového sýra, 8-12 plátků anglické slaniny, olej nebo sádlo, kousek másla.
+ necelá lžíce plnotučné hořčice, necelá lžíce kremžské hořčice, 2 stroužky česneku (prolisovat)-vše smícháme
-----
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme.
Zapneme si troubu na 230°C. Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem, cibuli rozkrojíme na polovinu, nakrájíme na plátky a rozebereme na "půlkroužky".
Klobásy podélně rozkrojíme, na řezu pomázneme smíchanou hořčicí, poklademe šunkou a sýrem, přiklopíme, obalíme slaninou a spíchneme párátkem.
Do pekáče dáme nakrájené brambory, osolíme, opepříme, dáme cibuli a rukou trochu promícháme. Pak mezi naskládáme připravené klobásy a pečeme v troubě. Pokud se nám budou zdát brambory suché, pekáč vyndáme a brambory poklademe tenkými (průhlednými) plátky másla. Než dáme klobásy na talíř- překrojíme je na poloviny a vyndáme párátka.
Podáváme s okurkovým nebo rajčatovým salátem.

 

RYCHLÁ JEHLA

12. 2. 2023

Špekáčky, tvrdý sýr, cibule, olej.
Těstíčko: ušleháme vejce a smícháme s moukou, osolíme, případně dáme trochu mléka.
+ strouhanka na obalení
-----
Špekáčky oloupeme, nakrájíme na kolečka, cibuli podle toho, jak máme velkou, překrojíme na čtvrtiny nebo šestiny a rozebereme na plátky, sýr na silnější plátky a na kousky stejně velké jako kolečka špekáčků.
Na špejle střídavě napichujeme špekáček, sýr a cibuli. Obalíme v těstíčku, ve strouhance a smažíme  ze všech stran na oleji nebo ve friťáku.
Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky, pečivo

 

RYCHLÉ PLNĚNÉ KNEDLÍKY

12. 2. 2023

KDYŽ NÁM ZBYDE ZELÍ NEBO ŠPENÁT

1 bramborové knedlíky v prášku, sádlo nebo olej
Náplň: 300g špekáčků, 2 velké cibule
-----
Špekáčky a cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno, smícháme, orestujeme na sádle, shrneme k jedné straně ze sádla a necháme vychladnout.
Dáme si vařit vodu.
Těsto uděláme podle návodu na sáčku, rozdělíme na stejné kousky, rozlácneme v dlani, dáme trochu náplně, zakulatíme a když máme všechny knedlíky hotové, vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 15 minut podle velikosti (jeden zkusíme). Zbylou směs se sádlem znovu rozehřejeme a přelijeme knedlíky na talíři.

 

SMAŽENÁ KAPUSTOVÁ KLOBÁSA

12. 2. 2023

kapusta, 4 nohy paprikové nebo jiné výrazné klobásy, olej.
+ hladká mouky, 2 vejce a strouhanka na obalení.
-----
Kapustu očistíme, rozebereme na listy a spaříme chvilku ve vroucí vodě. Listy z vody vyndáme a necháme vychladnout.
Kapustové listy si rozdělíme na 4 díly, rozložíme a do každého zabalíme nohu klobásy. Spíchneme párátkem a obalíme jako řízek v trojobalu- v hladké mouce, rozšlehaných vejcích (+trochu vody a sůl) a ve strouhance. Můžeme obalit 2x.
Pak závitky smažíme ve friťáku nebo na oleji ze všech stran.
Příloha: brambory, bramborová kaše..

 

ŠPEKÁČKOVÁ BALENKA

13. 2. 2023

8 špekáčků (nebo točený, silnější párky, klobásy apod.), 8 špalíčků tvrdého sýra, 8 větších plátků anglické slaniny.
-----
Zapneme si troubu na 250°C.
Špekáčky podélně nakrojíme, vložíme sýr a obalíme ve slanině. Spíchneme párátkem, naskládáme do zapékací misky a upečeme dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo s chlebem a hořčicí

 

ŠPEKÁČKOVÁ SMĚSKA

13. 2. 2023

8 špekáčků, 2 velké cibule, 1 paprika, 200g tvrdého sýra, 1 malý kečup, 1 lžička oleje.
-----
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno.
Na oleji orestujeme špekáčky a když pustí trochu tuku, přidáme cibuli. Společně chvíli za stálého míchání opékáme, přidáme sýr a když se sýr rozpustí a vše se spojí, přidáme kečup. Promícháme, přivedeme k varu a odstavíme.
Příloha: rýže, těstoviny, chléb ...

 

ŠPEKÁČKY V ALOBALU

13. 2. 2023

4 porce
8 velkých špekáčků, 1 velká cibule, 4 rajčata, 4 papriky, sůl nebo grilovací koření, 100g tvrdého sýra.
-----
Na jednotlivé čtverce alobalu (můžeme vymazat olejem nebo máslem) rozložíme silnější kolečka špekáčků, kroužky cibule, čtvrtky rajčat, nudličky paprik, osolíme nebo trochu posypeme špetkou gril. koření a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Zabalíme, dobře utěsníme, balíčky položíme na plech a pečeme v troubě na 220°C asi 1/2 hodiny.

 

ZÁLESÁCKÁ POCHOUTKA

13. 2. 2023

150g anglické slaniny,  2 zelené papriky, 2 tavené sýry, chilli koření, kečup.
-----
Na pánvi necháme zesklovatět plátky slaniny, obrátíme, přidáme papriky na nudličky a smažíme. Když paprika změkne, necháme rozpustit sýr, posypeme chilli kořením, pokapeme kečupem a podáváme s chlebem.