Jdi na obsah Jdi na menu
 


New York

 

New York neboli New York City je nelidnatější město Spojených států amerických nachází se na ústí řeky Hudson do Atlantského oceánu.

 

Kdy je nejlepší se do tohoto města podívat?

Do New Yorku se můžete jet podívat v jakékoli roční období největší teplo je tam od května do září kdy je tam přes 30°C. Pro ty co by chtěli letět v zimě mám dobrou zprávu, protože v zimě je to uplně jiný zážitek jak v létě teploty se, ale pohybuji na 3-5°C. Když by jste se do tohoto města chtěli vydat v zimě doporučuji letět v prosinci. V prosinci tam je už vánoční výzdoba a ulice pokrytý sněhem.view_of_empire_state_building_from_rockefeller_center_new_york_city_dllu_-cropped-.jpg

Ubytování

Ubytování určitě doporučuju hledat 3-5 měsíců před cestou nejlepší je stranka http://booking.com, který vám pomůže vybrat nejlepší a nejlevnější. Nejvýhodnější je ubytovat se na Manhattnu, ale pokud by jste chtěli jinde šla bych pouze do Brooklinu ostatní části nejsou úplně bezpečné.

Letenky

Letenky by jste si měli kupovat cca 6-7 měsícu před vámi plánovanou dovolenou. Letenky do New Yorku můžete sehnat už od 8000 korun zpáteční. Vyplatí se sledovat stránky které májí hodně aerolinek se kterými splopracují napríklad jako http://Pelikán.cz nebo http://scanner.esky.cz který vám vyhodí nejvýhodnější ubytování.

Na jaké mrakodrapy se vyplatí či nevyplatí podívat?

V New Yorku je hodně znamých mrakodrapů jako je např: Empire state building což je neznámější mrakodrap tohoto města, nebo One world trate, který je nejvyšší v celém městě. Ale vyplatí se to? Na Empire state building se uřčitě nevyplatí chodit vstup stoji cca 40 dolaru. Stavba je velice zastaralá oproti konkurentům spíše bych se na ni šla podívat jen ze zdola. Na One world trate se určitě jít vyplatí je to jedna z těch " modernějších" staveb. uvidíte tam krásný víhled jak na sochu Svobody tak z druhé strany právě na empire state building. Jsou tu ale mrakodrapy o krerých moc turistů neví jako je npaříklad edge ktery má přímý výhled na řeku Hudson, A nejlepší ze všech mrakodrapů které zde můžete najít je Summit On Vandebild, který byl otevřen roku 2019. Má hoodně různých interakcí, průhledných ploch a výhled na všechny nejznámější stavby. Uvidíte od tama všechny ostatní mrakodrapy, řeku Hudson, Známou ulici Times Sqare. určitě doporučuji se jít podívat alespon na dva ve dne a v noci, protože v noci má NewYork úplně jinou atmosféru.

.stazeny-soubor.jpg

Jak na ceny atrakcí aby vás to nestálo desetitisíce korun?

Atrakcí je v New Yorku hodně, které stojí za návštěvu jenže každá z atrakcí stojí v rozmezí 50 až 100 dolaru co ze na český nejakých 1000-2000 korun. Proto doporučuji vyhlížet na , který můžete sehnat ve slvě za 3000 Kč na 5 dní. V tomto city pass je desítky různých atrakcí, ktéré je potřeba navštívit.

Nakupování

Hodně lidí se do New York podívá právě kvůli nakupování. Levné, lákavé ceny tomu přeci nemůže nikdo odolat jenže je v tom háček. Každý kdo to tohohle města jede si musí prvně zjistit kde se nakupuje za tak ´´lákavé ceny´´. Pro levné nákupy slavných značek jako je např: Nike, Adidas, Gucci, Prada, Puma, Karl Lagrfeld a mnoho dalších zamiřte do outletů. Nejlepší a největší outetová vesnička se jmenuje Woodbury Common outlets. Jede se tam cca 40 minut z města autobusem který stojí 10 dolarů což je cca 200 Kč. Najdete zde slevy až 80 procent. shopaholicové kteří nakupování opravdu milují tam jezdí s kufry, aby nemuseli táhnout kabele s nákupem. Nejznámější obchodní dům s názvem Macy´s , nachází se hned u Empire State Building. Pokud chcete nakupovat elektroniku doporučuji americký Apple store. Produkty jsou zde o neco levnější oproti české republice. Jestli jedete do New Yorku na delší i kratší dobu a budete si chtít koupit levné potraviny doporučuji zajít do 7eleven, Target, Walmart.Tyto obchody jsou ´´velmi´´ levné a prtoto se sem vyplatí zajít.

Jídlo a Restaurace

Musíte počítat že v USA pro nás evropany levno není pro ně takový Target je nejlevnější zboží pro nás je to o něco dražší. Pokud by jste chtěli do restaurace která vypadá alespon trochu čistě vyjde vás v přepočtu na 1600 Kč na osobu. Střední třídou restaurací jsou Fast Food které jsou levné a chodí tam dost turistů doporučuji určitě zajít do Taco Bell kde dělají opravdu dobré jídla. Pokud možno se vyhnite Mc Donald´s do tohoto Fast Foodu chodí většinou bezdomovci je tam veliký zápach špína a hlavně to nechutná vůbec jako skutečné jidlo. nakonec tu mám uplně lejlevnější možnost kde si dát jídlo a to jsou stánky. Po celém městě jsou tyto stánky kde jídlo seženete za nejakych 150 Kč

Doprava

Po městě New York je nejlepší jezdit metrem. Metro má linky po všech částí města a průměrný přesun z bodu A do bodu B je 15 minut. Pokud by jste zvolili tuto možnost doporučím vám koupit si týdenní jízdenku za 800 korun českých se kterou můžete jezdit nekolikrát deně se všemi linkami po celém městě. Dalším způsobem jak se přepravovat je Taxi služby pokud by jste však chtěli jezdit pravidelně taxi službami jedna jízda stoji 800-900 korun. Je to sice pohodlnější a hezčí, ale za 1 jízdu taxi službou zaplatíte stejně jako za týdenní jízdenku metrem. Ikdyž se však budete pohybovat dopravními prostředky Budete hodně chodit proto si dbejte na vhodné obuvi. Denně pak můžete nachodit přes 20000 kroků

Saute of Liberty

 

Staute of liberty janak řečeno socha Svobody je největší doménou celého New Yorku. Denně se na sochu příjde podívat přes 10000 lidí. Nedělejte si ale moc velké naděje a iluze tato socha má pouhých 93 metrů a to i s podstavcem samotná socha měří pouhých 43 metrů. Oproti budovám které jsou mnohonásobně vyšší se socha Svobody úplně ztrácí. Mám tu pro vás 2 typy jak tuto sochu vidět co nejbliže. První je zdarma z přístavu vyjíždí parník, který ale pouze pluje kolem sochy nedostanete se však až na ten ostrov kde právě socha je. Druhý způsob jak se dostat áž na ten ostrov je, že z toho stejného přístaviště odplouvá prarník až právě na ostrov cena zpáteční jízdenky je 250 korun. Když už budete přesvědčení že chcete jít na ten ostrov určitě se zajděte podívat do muzea kde je převyprávěná celá historie této sochy. Pití a jídlo si vezměte určitě s sebou je tam pouze 1 kavárna která je hodně předražená a také fronty na kávu jsou až hodinové.

Památník 9.11

Ve dne 11 září 2001 byl spáchán největší teroristický útok světa na dvě úplně stejné budovy říkalo se jim dvojčata. Oba mrakodrapy byly v tento den zříceny skrze nárazu  2 letadel. Na mísech budov je udělán 2x čtvercový památník který i s rozměrama stojí na uplně stejném mísře jako staly do země. památník je propaden dolů a tím znázornuje to že se budovy propadly k zemi. na okrajích památníků jsou vypsaná jmená všech objetí. vedle památníku je muzeum kam určitě doporučuji jít je to v podzemí kam se právě dvojčata propadla. Toto muzeum ma velice emotivní atmosféru. Najdete zde i části oblečení objetí které se dochovaly staré sloupy a trámy, půlka hasičského auta která je shořená a plno dalších dochovalích předmětů.

Teroristické útoky 11. září 2001 – Wikipedie9/11 Památník a Muzeum | Ticmate - Jeden z předních evropských  zprostředkovatelů mezinárodního prodeje lístků.

Central Park

Je největším Parkem v celém New Yorku má rozlohu 341 hektolitrů. Obyvatelé tento park mají velice rádi protože takovou zelen jinde nemají. Chodí sem deti po škole hrát fotbal, lide kteří chodí na piknik, někteří si tam chodí jen číst nebo relaxovat. Probíhají tu i různe cvičení jako je například joga. Tento park ma v sobě hodně živočichů veliké rybníky. Park má v sobě i hodně známích míst například ze serialu slavnych filmu atd. Tento park nemůžete celý samí projí proto doporučuji zaplatit si 500 koru za kočár s konmi který vás provezeou po celém parku. U parku se nacházi nejznámější hotel Hotel Plaza, který je nejdražším hotelem v celém NY.

Times sqare

Je nejznámější ulice v celém NY. Ulice je pokryta bilbordy které je to nejnasvícenější misto ve Městě denně tu projde přes 20 000 tisíc lidí z toho 90 procent jsou turisti.

Nevýhody tohohle města

město není jen tak krásné a sluníčkové jak se na první pohled zdá ma mnoho záporných věcí jako jsou např: bezdomovci. Bezdomovců je tu strašně moc potulují se po městě žebrají nebo kradou, metra jsou špinavé a smradlavé jezdí tama bezdomovci, kteří tam spí, Legalní prodej mariuhany, který zapáchá, je tu velice draho a odpadky všude po zemi následný zápach z odpadku,