Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 5. 2023

Newyorské metro v době před pandemií zaznamenávalo okolo 1,7 miliardy jízd ročně. Po pandemii se toto číslo zmenšilo na méně než polovinu. I tak ale toto metro se 472 stanicemi a více než 35 linkami zůstává v nepřetržitém provozu a je největším takovýmto systémem v USA a jedním z největších na světě vůbec

 

 

Nejvyužívanější stanice metra

Zdaleka nejvytíženější stanicí newyorského metra je Times Square 42nd Street Station nacházející se pod náměstím Times Square, na křižovatce Broadwaye, 42. a 7. ulice v Midtown Manhattanu. Stanicí prochází 12 různých linek a ročně se skrze tuto stanici dopraví přes 65 milionů cestujících. 

 

 

Druhou nejvytíženější stanicí je Grand Central Terminal nacházející se jihovýchodně od Times Square Station na křižovatce Park Avenue a 42. ulice v Midtown Manhattanu. Stanice je proslulá svojí charakteristikou architekturou a designem (viz fotoalbum). Ročně stanici využije přes 45 milionů obyvatel.

 

 

Třetí nejvíce využívanou stanicí je 34th Street - Herald Square Station ležící pod náměstím Herald Square, kde se protínají Broadway, 34. ulice a 6. Avenue. Ročně je využije bezmála 40 milionů Američanů a v její blízkosti se nachází např. světově známá Empire State Building. 

 

 

Podzemní doprava na ostrově Staten Island

Zajímavostí je, že i na tomto ostrově, který je součástí města New York, byla vybudována trasa metra. Původní plány dokonce zamýšlely propojení s linkami v Brooklynu, ale výstavba tunelu, který by v té době byl nejdelším svého druhu, nebyla dosud dokončena. Ročně touto linkou metra o 21 stanicích procestuje kolem 4 milionů lidí. Spojení s Brooklynem je tak provedeno alespoň trajektem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

NATO

Moči,7. 2. 2024 19:43

článek je velmi poučný