Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beginners

Pro začátečníky pouze jeden odstín

Naučit se správně kombinovat barvy je umění, proto ti doporučuju v začátcích nosit pouze jednu barvu a ladit jeho odstíny. A teď nemám na mysli černou, ale například červenou, zelenou nebo modrou. Když si nebudeš vědět rady, klidně to dolaď s neutrální barvou jako je černá nebo bílá. 

Kombinace 3 barev stačí

Říká se, že 3 barvy a dost. A já s tím nemůžu nesouhlasit. Kombinace 4 barev už působí příliš komicky, asi tedy ne když jdeš třeba na maškarní nebo do cirkusu, tam zkombinuj klidně i 5 odstínů. Do ulic ale prosím jen maximálně 3 odstíny. 

Využití neutrálních odstínů

Neutrální odstíny jsou lifesaver, patří mezi ně černá, bílá, světle hnědá a khaki. Dá se totiž kombinovat se vším. Když se navíc teprve učíš nosit barvy, začínáš u jednoho odstínu, pak když získáš v ladění větší sebevědomí, využíváš dva odstíny a právě u toho učení pomáhají neutrální barvy jako je bílá a černá. Černá tě totiž například naučí nosit růžovou nebo zelenou, bílá se skvěle hodí k modré nebo zelené. Do neutrálních barev se také řadí džínovina, která si s barvičkami rozumí taktéž. U kombinace neutrálních odstínů a barev si dej ale pozor na jednu věc, a to především na jejich sytost a teplotu barev. Pokud zvolíš studené barvy spektra, sáhni po bílé či černomodré, s khaki barvou by to mohl být přešlap. 

Používej primární barvy

Jestli chceš svému outfitu dodat energii, svěžest a nějaký ten fun, ale bojíš se, že budeš vypadat jak klaun (haha, rým!), sáhni po některé z primárních barev, kterými jsou ještě jednou červená, modrá a žlutá. Co třeba takové černé kalhoty se žlutým tričkem s krátkým rukávem a modrými Converskami? 

Sázka na jistotu

Naštěstí pro tebe, pokud tě žádné barevné spektrum nezajímá, nechceš si pamatovat ani jedno pravidlo, existují jednoduché barevné kombinace, které nikdy nevyjdou z módy a vždycky s nimi budeš mít styl. Mezi tyto kombinace patří: 

  • černá barva & velbloudí hnědá barva,
  • modrá & růžová (zkus třeba modré džíny a růžové triko, to platí i pro kluky!),
  • olivová, khaki zelené & odstíny hnědé – ideální kombinace barev hnědé nebo také tří přírodních odstínů, které jsou stylové jedna báseň,
  • černá barva & béžová barva,
  • výrazná barva s neutrální barvou,
  • monochromatický vzhled – kombinuješ jednu barvu v jejich odstínech, např černá a šedá, rudá s červenou, tmavě modrá s miminkovskou modrou, apod. ,
  • výrazné doplňky – máš outfit postavený pouze na neutrálních barvách, např. šedá mikina s kapucíčerné kalhoty a bílé tričko? Rozbij ho výrazným barevným doplňkem. Já miluju barevné tenisky, barevný kulich, barevnou kšiltovku nebo klobouček. Výběr doplňků je na tobě.