Jdi na obsah Jdi na menu

Jak vybrat sedací soupravu?

Sedací souprava je srdcem každého obývacího pokoje. Správně zvolená sedačka nejen dodává vašemu interiéru styl a eleganci, ale především zajišťuje pohodlí pro vás, vaši rodinu a hosty. Při výběru sedací soupravy je důležité vzít v úvahu několik klíčových faktorů.

Kupovat sedací soupravu z internetu, nebo přímo v obchodě?

To je těžká otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět- záleží na tom, jakou sedací soupravu, nebo pohovku hledáte. Pokud nechcete kupovat nic extra výjimečného, pak určitě obejděte obchody a podívejte se na sedací soupravy osobně. Stejně tak si je důkladně otestujte- a to nejen vsedě, ale i vleže, případně s nohami na lenošce... zkrátka přesně tak, jak budete sedačku používat u Vás doma. Je totiž hezké, že je sedací souprava pohodlná vsedě, ale ruku na srdce- kolik času na ní budete takto trávit. Já myslím, že se shodneme na tom, že minimum. Pokud ale hledáte sedací soupravu, která bude opravdu výjimečná, pak na ni dost možná v obchodech nenarazíte a budete se muset smířit s nákupem online- na internetu je výběr z ohromného množství produktů a často je možné nakoupit za opravdu výhodné ceny, avšak nevýhoda je jasná- nemáte možnost si sedací soupravu otestovat. Pokud budete hledat na internetu, pak už dnes nemusíte procházet jednotlivé eshopy, ale je možno využít některý ze srovnávačů, nebo katalogů jako jsou například heureka.cz, nebo it-nabytek.cz. Na takových stránkách najdete spoustu sedacích souprav, můžete si navolit požadovanou barvu, nebo třeba rozměry a nemusíte procházet spousty eshopů.

 

 

Materiály sedacích souprav, jejich výhody a nevýhody

Při výběru sedací soupravy je jedním z nejdůležitějších aspektů volba správného materiálu. Různé materiály nabízejí odlišné vlastnosti a vzhled, které mohou ovlivnit pohodlí, trvanlivost a estetiku nábytku.

Kůže: Kůže je luxusní materiál, který dodává sedacím soupravám eleganci a sofistikovanost. Výhody kůže zahrnují odolnost vůči opotřebení a snadnou údržbu, protože kůže není tak náchylná ke vstřebávání nečistot. Kůže také stárne krásně a získává patinu, což může přidat na jejím kouzlu. Avšak vyšší cena, náchylnost k poškrábání jsou nevýhody a z našeho pohledu především neprodyšnost jsou nevýhody, které je třeba brát na vědomí. 

Ekokůže, neboli koženka (PU kůže): Je cenově dostupnější alternativou k pravé kůži. Je vyrobena z umělých vláken a má podobný vzhled jako kůže. Mezi výhody patří nižší cena, snadná údržba a odolnost proti skvrnám. Na druhou stranu PU kůže nemá takovou trvanlivost jako pravá kůže a může se vlivem opotřebení rychleji poškodit. Výrobci často udávají u koženky životnost 10 let, avšak realita je spíše nižší a samozřejmě záleží na typu a četnosti používání.

Tkanina: Tkaninové sedací soupravy jsou oblíbenou volbou pro svou rozmanitost a pohodlí. Existuje mnoho různých typů tkanin, jako jsou bavlna, látka, vlna, mikrovlákno a další. Tkaniny nabízejí širokou paletu barev a vzorů, což umožňuje snadněji ladit nábytek s ostatním interiérem. Dalšími výhodami jsou pohodlí a nižší cena ve srovnání s kůží. Na druhou stranu tkaniny mohou být náchylnější k trhlinám a skvrnám. Výhodou může být také pratelnost, avšak to platí pouze u snímatelných potahů (potah sedací soupravy většinou není snímatelný celý, ale bezproblému lze najít typy se snímatelnými potahy polštářů.

Kombinace materiálů: Některé sedací soupravy kombinují více materiálů, což umožňuje využít výhody jednotlivých materiálů. Například sedák nebo záda mohou být vyrobeny z tkaniny a spodní část z koženky- taková kombinace je asi nejčastější, vypadá opravdu dobře a takové sedací soupravy patří mezi nejprodávanější.

img_20230713_160500.jpg